Thursday, December 24, 2009

I was late

in my period..

Scary.. I was like what if i'm pregnant now? How about all my resolution for 2010? Can i manage my little baby? Can him/her will shower with love & attention? What if i'm not capable to do so? Can i sacrifice my lovely night? Can i handle the labor pain again?

I know this time if i got pregnant, it will be special. I can opt the top 3 medical centre without fear. I can choose where i want to do the monthly checkup. But still! It is not about how stylo it can go. tapii.......

Then with a little hope in myself, i went to clinic. After sampling, the doctor show me it was only a line. Ok it was confirm that i'm not conceive. Still!! Tak puas hati.. sampaila... I period this morning..

Lega cik!

Tu aja.. Happy holiday~

Wednesday, December 23, 2009

Leasehold or freehold property?

Ehem ehem.. hari nie mood nak tulis something knowledgeable~ So here it goes.

Leasehold or freehold property?

I confirm ramai org tengah dok pikir2 pasal nak beli umah. Nak beli leasehold ke freehold? Nak beli apartment ke terrace? Sebelum tu bagi dulu defenition tajuk.

Leasehold - sewa
Freehold - percuma (ekekek)

Tapi apa yang sewa apa yang percuma? Tanah ke rumah ke atau tanah dan rumah?
Rasanya apa? Jawapan nya adalah tanah (pendapat i).

Actually bila org kata harga umah ni akan meningkat dalam masa 20 tahun, bukannya harga umah yang meningkat. Actually harga tanah tu yang meningkat. Maybe adalah kot kaitan sket2 dgn umah. Cthnya macam u all nak beli rumah dpd org lain (mean u r the 2nd owner) so bank akan tengok market value (harga semasa) of the property. Market value ni plak provided rumah tu dlm keadaan sempurna. If terkopak sana terkopak sini the market value akan jatuh sikit about 5 to 10k. But the most % in the value of course tanah (location).

:: Freehold ::
Freehold property adalah mahal dari leasehold. Tapi freehold takyah nak sebok pikir2 utk long term. Kiranya dah takde extra2 fee (yuran) nak kene bayar in future. Of coz leh turunkan kat generasi seterusnya tanpa pening kepala. Lepas tu nak jual pun senang. Bank pun tak banyak songeh. Freehold property harga dia semakin lama semakin naik. (Increase in value). MAybe dari harga rumah RM300k dlm masa 10 tahun boleh jadi half a million (highlight location plz).

:: Leasehold ::
Leasehold adalah murah sangat berbanding freehold. Tapi... (ada tapinya) Selalunya leasehold tempoh 99 tahun. Bila lagi 20 tahun leasehold nak tamat, korang kene pegi wat extand lease. Pastu bila nak extand kena bayar premium. Banyak jugak nak kene bayar provide berapa tahun korang nak extand. So advisable bila nak beli korg tanya pada SA tu sapa yang kene bayar premium tu. Some lucky cases developer yg byr. Lepas tue kalau nak jual pun payah. Nak2 kalau lease tu dah tinggal 40 tahun. Certain bank tak mau bg wat loan. (Please double check). So instead property tu revalue (pertambahan harga) dia jadi depreciate (susut nilai harga).

So kesimpulannya adalah harga!

Memanglah freehold selamat, leasehold plak menyusahkan. Tapi kene ingat freehold adalah mahal while leasehold murah. Some all of u might in future rasa terbeban dengan harga umah yg freehold. Yela in future tak siapa tahu? Pertambahan anak, isteri tak kerja, diberhentikan kerja, increment pun cenonet je, nafsu makin besar, sakit bla bla bla bla. So end up u all takde simpanan lepas tueh itu jelah umah yang u ada sampai tua. Compare to leasehold, diaorang byr murah and diaorang ada saving dan diaorang boleh utilise the cash to fixed deposit or investment. Dan kene ingat pasal LIQUIDITY!

Cash is more liquid than property. Liquidity nie maksud mcm real money dalam tangan. Cth mcm kenapa cash lagi liquid dari property kan. Property dan cash memangla both kita panggil asset (kepunyaan, hakmilik) tapi cash lagi nampak dan confirm boleh dipegang. Property plak korang nak kene jual (tu pun kalau ada org nak beli, ditambah dengan legal fee, fee itu ini) dulu baru dapat cash tue. Susahlah kalau kita takde liquidity asset dlm tangan.

So.. itulah dia. I have my own solution my own opinion. Think wise.

No man but feels more of a man in the world if he have a bit of ground that he can call his own. However small it is on the surface, it is four thousand miles deep; and that is a very handsome property. ~Charles Dudley Warner

Chows~

Monday, December 21, 2009

Monday morning

What's up?

How's your weekend?

Nothing much happen during weekend. So here a list:

1. DVD rental
Membership fee RM30.00 Max dvd rental = 5pcs or 1 boxset series. Dvd rent each RM3-4 while Vcd Rm2-3. I manage to enroll myself to be the member. Work well to kill the time when Yen went to his class.

2. Yen class
His 1st class for this semester begin last saturday. From now on i need to schedule my free time without him.

3. A ticket
On the way to return all the dvd, we have been attract a patrol car. And yen received a free ticket (of course it is free) from the police officer. I know we were in the middle of lunch hour which i know they were.. (only god knows). But f*** it we rather pay to the gomen than both of u! Thank you Mr Officer.

4. Badminton
Me & my sister start playing badminton in the evening. Uitm start a bit late from other Uni. Thank god!

Boring gila this week. Yen ajak pegi tengok drift. I said no. Takde mood langsung untuk melihat aksi2 kereta lagi. Seru belum sampai kot. In return dia masam mencuka. Cakap i boring la tak sporting la blablablabla. Sekali i start kopek2 bawang la kunyit la (cook his fav dish) terus dia senyap layan sex & the city sorg2. Sambil ngomel2 ntah apa kebenda ntah.

Well that's all y'all.

Bubbye~

Thursday, December 17, 2009

lunch date

Burrp~ (Penangan nasi campur)

A'ah aku pegi lunch kat Maju Junction tadik. Jadik gak aku lunch ngan si Beth. Ramai betul umat2 berbaju batik kat situ. Penuh betul tempat makan dari tingkat bawah sampai atas. Last2 skalik kitaorang makan kat food court. Nasi campur ngan air laici. Air laici beth belanja. Muah ha ha.

Pastueh Beth ajak survey fitness centre. Cantik la tueh. Mcm tau2 ja aku memang tengah cari partner nak pegi. Kalau husb dia bagik aku on jerk. Tempat tu pun menarik gak. Blah dari fitness centre aku pegi tgk opis baru dia. Duk lepak2 sampai pukul 3ptg. Pastueh terus chow balik opis.

Sampai opis 3.15ptg. Pukul 6ptg kang balik. Pergh best gila kalau leh buat cam nieh hari2. Konpom surat kuar dah tu ari2 kau leh lepak kat umah jaga anak~ Tak mauuuu! Scary~~

sapa dia wife zahar dan mummy pada zafeera angkat tangan!

Kau memang kacau aku la pagi tadi. Yapeda SMS aku pagi2 buta. Potong aaa~
Sudahla aku setting ringtone lagu panjang gila. Sudahnya jadi macam jam loceng la plak. Aihh. Ye la yela aku paham semangat baru. Tak pasal2 tempias kat aku. Mana ada org pagi2 boleh sempat SMS? Padahal aku SMS tu malam semalam. Konpom kau tido awal la kan. Baguih cik beth sorang nie.

Hang punya blog skang pun very the motivate betoi! Kadang2 inspire gak i baca tapi kadang ngantuk jugak. (honest review ni babe) Tabik spring pada hang 2 kali.

Oi oi oi. Hang dah pindah kat maju junction ka? Dekat gila ngan aku. Boleh menular bersama2. Patutla hang ajak aku pie lunch. (nak pi ke tak?) Adoi very the last minute la hang nie. Dahla ari nie aku merempit. Kene cari cab aa nie?

Oklah aku nak pikir nak pi ke tak~
Chows

Tuesday, December 15, 2009

Lawak terbaik tahun 2009

Burrrpp~ (penangan nasi ayam)

Baru lepas lunch dengan Yen. Gelak ketawa mcmla kat umah tak cukup masa nak bergelak ketawa. Rasa nak tersembul cincau kat muka dia.

Nak tau apasal gelak sangat tueh?

Sume sebab kes2 skandal yen sebelum nie. Bila bukak balik memang agak kelakar sebenarnya.. Adala satu kes budak perempuan nie, let me call her as Ms Loud. This women memang rare. One of a kind. A particular kind which memang suka lawan eventho dah kantoi. Personality dia nampak baik. Pakai tudung, berbaju kurung. Very sopan. Tapi bila bab2 SMS wahh hebat! Make it short~ Dia ngadu kat kawan dia about me yang guna bahasa2 luar biasa on SMS.. Dapat plak member yang konon2 memperjuangkan hak2 wanita, yang konon2 Ms Loud adalah mangsa dan aku adalah pemangsa. Datang perangai bijaksanan sang kawan, pegila mengadu kat yen yang aku nie marah2 si Ms Loud. Mungkin kawan dia terlebih yakin bila dia mengadu pada Yen, laki aku akan marah aku sebab kacau gf dia seperti kes2 drama.. Korang tau apa yen jawab? "Eh tu between dia ngan isteri aku. Aku taknak campur. *Lariiikss* "

Lawak tak?

Cita no 2. Student UTM, budak lagi main2 SMS sampai terkantoi ngan aku. Then aku pun seperti biasa membalas dengan bahasa2 carca merba 18sx.. Korang tau apa dia reply?
"Eh eh eh abang Yen, ter'delete' la SMS tadi. Send balik"

Lawak tak?

Dan yang paling lawak sekali, kenapa aku rasa benda2 di atas adalah satu lawak?
....

Aku pun tak tau.
Tapi memang lawak.

Kepada Yen jangan cuba buat lawak seperti kes2 di atas.

Sebab lagi satu kali terjadi itu bukan lagi satu bahan lawak.
.
..
...
.
.
.
.

*Muahahahhaha*
Janganla serious sangat baca tu. Gelak sket.

Monday, December 14, 2009

The Ugly Truth (memang pon)



Inilah cerita yang aku tengok berkali2 during weekend. Memang best. Antara cerita terbaik lepas cita how to lose a guy in 10 days. Collaboration between Heigl and Butler memang terbaik. Setanding Hudson & Mcconaughey dlm how to lose a guy. In fact aku tak sabar nak tgk their next 2nd film together. But in history jarang ada 2nd lagi terbaik dari yang 1st. For instance new moon, fool's gold, dan tak ingat apa lagi.

Oh well weekend story.

Friday was yen co dinner with a 'movie' theme which i dont rent any costume, but it was great event btw. Plenty of costume blend with beautiful colour. And Noryn Aziz is really a performer~ even she sang my favourite song ' i have nothing' by Whitney Houston.

Saturday & sunday was normal routine for a wife. nothing much to tell. Oh ya tangan tasya telah disimen buat kali ke-2.. Lasak anak perempuan aku sorang tu. Yet the same reason main basikal. I think she enjoy it much~

Well well this weekend consider as one of my lovely weekend (which can be count) .. hahahha.. yen suprise me with a new golden ring and later a white gold necklace & a pendant. :) guess it will be my lucky charm to walk through my 2010 journey.

End of story. Get back to work~

Thursday, December 10, 2009

hello world

I'm back to my routine world.

wah. where to start?

Shah Alam was super best. Bergelak ketawa hingga membawa bencana minda. Best. Best. Yen ada datang kacau even i told not to. Rindu kott. Nasib baik satu hari je.. Heheheheheh :) Straight 5 days i masak u meaning include breakfast, lunch and dinner but of course ngan fiza sekali. Terbaik.

On my exam day super exercise. Bayangkanlah dari Pangsapuri Baiduri amik bus to sek 2. Pastueh amik bus ke Kl. Then later sampai CM i had lunch alone sambil melihat2 jam. Pastueh from CM i walk to Masjid Jamek. From Star Masjid Jamek i turun kat Maluri. Then walk to JJ Maluri to grab a cab. Lastly, baru sampai exam centre @ Institut Professional Baitumal sharp 3:00pm.. Wow wow di situ.

Later after exam pukul 6:30pm back to shah alam balik untuk amik barang. Of course with Yen. Sempat lagi lepak makan soto yang best kat Sek13 (kot) sambil makan sate kambing. Yen sampai dah mabuk2 tengok aku bergosip. Nak2 si Nurin ada. Lagi la dok tergelak2.. Lagi mengahangatkan malam yang suram (ewah) nurin baru lepas wat slimming program kat london weight mgmt.. Excited babe. Aku semangat je nak pegi slimming centre. Hiokhihiok. Tapi mcm takde perubahan. Same goes to ada sorg member aku jugak yang pegi Keep Slim. Muahahahha Siapakah itu? (Abaikan).

Lepas tue la Yen teringin nak makan tandoori la plak. Dudukla kat mamak tu sampai pukul 2 pagi kau. Kejadahnya. Mata memang tahap mengantuk. Mengenangkan Yen banyak cerita aku pun duk layan2 suami tercinta itu sampai dia habis cerita. Sapa tak sayang laki oiii...

Wa rindu sama anak perempuan wa. Family time~

Friday, December 4, 2009

excited

I will be on leave sampai rabu.

Bukan vacation tapi exam. Kali nie sume based on luck. Itu macam kalau i pass memang i nie lucky la kot. Apa2 pun belum cuba belum tau.. Mari mencuba while pound isn't so strong.

Malam ni Yen anta i pegi shah alam. Woowwee bestnya.. Lepak study ngan fiza.. Uiihh menggeletaq kaki nie simpan 6 bulannya gosip.. To Yen kalau rasa sayang bini boleh order online pizza delivery to shah alam.. Itu macam mesti bini sayang sama awak.. Ekekekekek


haip..haip jgn kacau saya sampai rabu ya abang sayang

pict takde kaitan


chows.

Wednesday, December 2, 2009

mentang2 mood wa baik~

Bukan main Yen amik kesempatan.. Bak kata org putih 'take advantage' gitu.

Pagi2 lagi dah kene amik order cam secretary. Telefon astro la public bank la blablabla.. Kurang2 kalau jadi secretary dapat gak gaji lagi dapat pegi secretary week lagi.

Dah i nie plak malas la nak dengar dia bising2 petang kang terpaksa la call. Astro memang terbaek. Pantas dan mudah. Public bank hohooo.. Sendiri mau ingat.. Shadap2 tak mau kutuk2..

Btw pagi tadi Yen ada tanya pasal Yahoo Games pc yang ada dinner dash la parking dash la dashdashdash apa2 je la yang i beli berkurun lama tueh. One of his colleague tanya.. Ntah mana la i simpan bende tu. Kadang2 yang buat penyakit tu bila dah elok2 i letak kat drawer meja alih2 bende tu ada dalam playstation.. Takde keje lain si tasya ingat bende tu ps2 punya cd. Dah bila i mengamuk ntah mana la i sumbat cd tu .. Jadiknya bila nak ingat tu amik masa 2 -3 bln la jugak..

Ok mood i dah agak baik.. Mood tahun baru kott... Wow next year i dah umur 27 ye.. Huhuuhu... Scary jugak tu... Apa2 pun life must go on. Mana ada brek2.. Redah je..

Until then.
Chowsssssss lussss.

Tuesday, December 1, 2009

I'm back!!

Angin taufan dah reda.

Fuuuhhh..

Kalau tak habis pokok, atap umah tercabut. Agaknya kalau dalam hati nie ada pokok kelapa mesti dah tercabut pokok tu. Sebab i temper dalam hati. Kata aquarius kan? Suka pendam2 suka senyap2 je simpan perasaan (ewah). Tapi memang i tak suka pun nak tunjuk2 temper nie.. Tapi kalau sekali i bising, gunung berapi pun kalah you! Ekekekekek

Cukuplah tu.. Huhuhuhu. Bila difikir2 balik kenapa la minggu nie i sensitif lebih? Antara sebab2nya tak cukup perhatian, semenjak dua menjak nie Yen memanjang busy sampai langsung takde masa untuk i. Sekali sekala leh la tahan kalau laki wat dek je. Tapi kalau dah berkali2 tu rasa mcm 'Eeh! Aku ni cam takde laki je'..

Lepas tu wa nak exam tau. Tu yg tension tahap gaban ni. Mcm f*** je. Shadap2!.... Tu yg rasa waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nak nanges... Lagi buat rasa nak jadi ultraman takpun rasa mcm oh edward cullen, meh datang gigit aku so that aku leh jadi vampire yg takyah amik exam!

Ahah! Speaking of twilight nie kan, cita dia best je.. Sapa yg tak suka tu shadap2 je lah. Sapa suh tengok kan? Ha lagi satu masa i pegi tgk kan dapat lak belakang i jantan yg tak reti dok senyap. Sudahlah kaki mcm gajah dok tendang2 kerusi pastueh bila time romantik je depa bertiga gelak. Tak siuman betul. Cubalah ada tahap kewarasan sikit. Aihhh.. Potong betul.

Oklah tue.. cukup2 la membebel sepatah dua kata.. Agagaggagagga.

Monday, November 30, 2009

Selamat pagi Malaysia~

Mood tak baik hari nie.
Plus it is a monday. So back off.

I was thinking lately.

Naaaa~ Nvm.

P/s: Boleh tak rasa satu badan bau lembu?

Thursday, November 26, 2009

Today

Success!

The plan was a success.

Phew.
Dup dap dup dap jantung i ari nieh. 'Weh, ali kau nampak boss masuk bgtau aku tau' Awal gila i masuk hari nie. Around 8:30am gitu. Sorry bang takleh breakfast. Aku redha pagi ni if Yen nak marah. Aku lebih rela Yen membebel dari boss aku mengamuk. So masuk office, hafal2 balik FAQ yang ada.

Sy..ee ra.. Boss dah masuk. Wahhhhh.. takotnya. Rileks2.. Spray2 sedas dua perfume nieh.. Alamak wangi terlebih plak. Dah 9:20am ni.. Pi tgk sat dia baca paper ke tidak.
Alamak! Dia bukak email daaa... Pedulik.. Tok tok Morning Mr boss. Yes. Muka dia berkerut. Blalalablablaaa. Aku bebel. Dia kerut muka lagik.

Blalalablablablaa.. Dia tanya lagik. Aku pulak kerut muka. Chis camana wa leh lupa jawapan nie.. Kelentong jela.. balbalablablablaa.. Dia sign. Cepat2 wa chow kuar bilik dia. Lega!

Enough of that success story.. Dan boleh blah dengan aku punya imagination yang melampau.. To reward myself, i have purchased a ticket for the twilight movie.. yeah baby! It's twilight time. 6:20pm @ klcc... *happy* Dengan opis mate...

Oh! Did i tell u about Yen?
Yen dah selamat balik kampung with his mom & my eldest. Actually his cousin kawen this week and its not next month. So say babai to jalan2 ke Rengit. Coz i'm not follow him due a few commitment need to settle down here. But the good news was i have plenty of time to spend over my parent place which is like ages kot i tak tido kat sini.. Jadinya me & my youngest akan berhari raya di Setapak. Yeyeyeyeyeyeye...

3 days of single life!

Let's rock & roll.

Wednesday, November 25, 2009

Tomorrow

Cuak nak menghadap esok. Cuak nak jumpa boss. Cuak cuak cuak. So far tak pernah rasa cuak camnieh... macam ada petanda kene marah kaw2 esok. Tetiba rasa nak resign leh tak? Waaa.. Nie sume pasal kes Cp204.. Tax estimate untuk next year which the dateline esok pukul 10am to IRB... Yang buat aku tambah takut coz semalam boss tanya aku whether any urgent thing since he will be on leave tomorrow. I plak dengan penuh confident mengatakan TIDAK. Dan aku dengan penuh confident terus blah dari opis sharp pukul 6:15pm. (lalu depan bilik dia tuuu, which he was struggling doing thing)

The prob is tomorrow pagi2 kene ngadap boss.. As usual dia masuk pukul 9:30am.. N then akan selak paper sampai pukul 9:45am.. If i were lucky he will be in the office on 9:15am.. So meaning selak paper 9:30am.. Mind u dia paling benci kalau org kacau dia baca paper! So less than 30 minutes i need to arrange with despatch punya schedule pulak... Pagi2 tadi aku dah cakap ngan dia.. 'ali, esok aku cop kau pukul 9pagi tau!'..

Aaaa.. Ingat nak hantar je doc tu ari nieh suh dia sign tapi bende tu kene discuss first.. Hermm.. Plus, anak bongsu kesayangan dia tengah cuti sekolah.. Hu!! Bahaya.. I can imagine fav daughter dia marah my boss telling him 'Daddy nie tak habis2 keja.. Can u spend the quality time with me all alone!'.. Tu dia. Aku punya imagination... Sssssscary. Dan lebih scary esok dia masuk office saying "S..yee..ra you're fired! .. Tu dia lagi sekali aku punya imagination..

So solution nya wa dah khatam FAQ yang mungkin dia tanya without fail.. Hoping he will be less pressure on this matter.. And pleaselahh kot2 anak kesayangan dia buat boss happy all the day today..

Pray hard!

Tuesday, November 24, 2009

My day

Last weekend Yen become a very busy man which tell why i splurge my $$$ on dvd & vcd. It was really good which never realised that i skip my breakfast and lunch. The first 2 movies was:

I opt Twilight (again) since nak heat up b4 watch on New Moon. Tengok movie, tak puas then beli pirated dvd, tak puas jugakk, finally beli yg original vcd. Guess what? Still tak puas! Yen was telling me to buy on dvd since i can watch it over and over in our new baby. But i insist on the vcd then. And..... Sapa menyesal? Sila kelip mata 8 kali? Demmit.. i know Yen will membebel-bebel if he found another twilight dvd. Argh! Agaggagagagga..

The 2nd movie was hindustan.. Heheheh.. I ♥ watch them provide only my favourite actor or actress berlakon. Nangis2 tak ingat berjurai2 air mata.. Ekekeke release tension when i drop a lot of tears.. Tapi janagn sampai jadi Kassim Selamat sudahla kan?



Then later sambung dengan shopaholic tue.. Tak ingat asal tak pegi tgk that movie. Tapi cam tak hype sangat tgk cite tu..Maybe i am not the shopaholic type. Tapi it was a good movie. And why on earth people think the finance field was so dull, bored and skema? Memang betul pun.. Ekekekekekek.. Especially part secretary laki tu.. Muka dia very the finance person.. Oh hoi!

And the last chinese movie tak tengok lagi coz that one yen yang beli. Forgive me i memang tak tengok cite cina.. Maybe masa kecik2 ayah marah bila tengok cite cina ngan hindustan.. Tak tau lah kenapa... So end up sampai besar tak suka tengok.. Yang cite hindustan tu sebab dulu duk ngan babysitter so tiap2 kali lunch bila dia nak suap makan mesti depan tv tengok hindustan sampai nangis2 suap aku makan. That's the reason!.. Hiiiiihihii..

That's all for now..
GG on 8tv tonite. Best2x..

Friday, November 20, 2009

Year end plan

Banyak bersusun dalam kepala nie.. Tapi tak taulah diluluskan oleh lembaga pengarah ke tak. Co ada bagi annual room free. Sampai la ni tak guna2.. Tak silap aku last year pun burn cam gitu je.. Mana taknya banyak betul dia punya syarat.. Tak leh pegi public holiday la, tak leh pegi peak season la, bla bla bla.. Tu yg buat malas je nak submit form tue.. Haih.. Confirm2 dah ujung tahun nie bilik sume full.. Sah2 kene reject.. Nak pegi yg kat oversea plak ntah aku ni eligible ke tak.. Paris baru je launch last month.. Airfare nya plak yang membunuh.. Tak leh tak leh..

Tadi ada cakap2 ngan yen about one of my fren yang wedding dia hujung thn nie gak.. Tapi dekat ipoh la plak.. Apa yang best kat ipoh ek? Kalau pegi saja macam rugi la plak.. Ingat nak stay memana.. Yang aku tau depa famaous part2 jambu nie.. Selain dari tu?

Beside that yen nya cousin pun ada kawen dalam bln 12 kat batu pahat.. Kali nie yen janji nak bawak aku pegi Rengit yang famous dengan orang laut berniaga.. Tak sabar2 nak pegi... Tapi lepas pegi situ nak pegi mana plak? Ah jangan kata nak pegi JB.. Bosan tahap gaban..

Well let see kalau ada pegi mana2 aku update la.. Tapi nampaknya masih tak ada lagi.. Tapi yang confirm bln 1 ngan bln 4 tahun depan ada cuti2 dengan my kids dan juga my parent.. Cant wait! Haruskah aku saving to the max for both vacation? Nak entertain parent harus $$$ banyak.. Baru rasa feel gitu tengok mak ayah happy... Nak2 skang kan Yen adalah juara kepada sume menantu yang ada. Heheheheheh.

Chows

Thursday, November 19, 2009

Which one is our baby blue?

Pic captured at our favourite parking.. Sekali tengok, mak aih banyak betul baby blue. Musim baby blue ke sekarang? Dah takde musim baby white?


xxoo

Wednesday, November 18, 2009

Baby blue part two

Pagi nie mula la sesi bercerita aku ngan Yen.

Warm up dulu.. (aku agak moody di pagi hari) Maklumlah semalam kene kejut waktu tengah khusyuk tido..

Yen : Yang, kura2 apa panjat dinding? (Kes nak amik hati)
Aku : Hah? Apa? Kura2? (Ni apa pagi2 cerita pasal kura2 plak nie)..
Yen : (Repeat the same question) Muka tersengih.
Aku : Ntah. (Malas nak layan)
Yen : Tu.. (sambil tunjuk kuali aku gantung kat dinding)
Aku : Oh... (tak tau nak buat reaksi apa) Apa punya teka teki daa

Semalam yen keluar pukul berapa ntah baru balik. Wa cam blur2 bukak pintu untuk dia pastueh terus tido. Maklumlah sesi memperkenalkan baby blue kepada sahabat handai..Sesi budak selayang bagi gred kat baby blue.. Sesi pecah kelapa lagi kat batu caves.

Thank god gred yg diberi memuaskan hati yen.. Kalau tak kan keluarla dialog2 seperti di bawah ini:

Yen : Yang, diaorang ckp kan 'Mak aihh Yen aku boleh nampak rumah aku dari cermin keta kau nie' (kes tak tinted)

Lagi satu 'Mak aihh Yen takyah beli pajero la. Aku dah boleh naik keta kau je'. (kes tak lowered)

Ada lagi satu 'Mak aiih Yen rim kompang sehh' (kes tak tukar sport rim)

Haihhh.. nie sume kes2 baby silver la.. Nasib la si Yen tu dapat wife yang memahami (aku la tu).. Dapatla tukar segala2 umpatan yang diberikan.. Please highlight being a wife is easy but is hard for being as an understanding wife. Hello! Bukan senang main tukar2 tau.. tutup lobang sana bukak lobang sini.. Hermm.. Bagi aku macam alah, biarlah org nak cakap apa kan? lama2 senyap la.. Tapi bagi yen plak kau ingat aku takde duit? meh sini aku tunjuk kat kau. See? Kontra tak kami berdua.

Well sebelum masuk office tadi aku tanya Yen..

Ha, pa apa diaorang kata?
'Terbaikkkkkk' jawab Yen.

Lega kau.. Jgn nak buat pasal nak tukar2 dah.. Cukup2 la tuehh.. Sekali korang tau dia cakap pasal apa?

Kamera SLR la pulakkkkkk!

Tuesday, November 17, 2009

Baby blue

Our baby blue dah selamat register dengan jpj tadi.. Another baby need to maintain every month. Phew.

Konon2 nak sama no ngan baby silver tapi ada org tu tak menyempatttt.. Poyo je. Memula dulu bukan main planning nya. Last2 hampeh. Baru hang tau betapa seksanya nak menunggu. Tapi syukur kepada tuhan (alhamdulillah) takde kejadian tak diingini.. Lepas ni tawaf la si Yen nak pegi membayar hutang piutang yang dibuat2.. Wa malas. Cukup2la wa tawaf kat umah dengan keje ala2 robocop.

Ha lagi satu.. petang nie si faezah ajak aku pegi beli jeans.. Motif? Ajak kakak pegi beli jeans. Ni tak lain tak bukan kerana aku telah berjanji manis degan dia last two weeks.. Ingat plak tueh.

Apa lagi? Hah skang tengah cari costume untuk next monthnya function. Nak pakai apa ek? temanya adalah Hollywood film.. Ingat nak jadi cleopatra boleh takkk? Bolehkan ajaaaa janji fulusnya ada..

Thursday, November 12, 2009

Interim audit

'Sy..eer..a, the auditor is here' Early in the morning. Lorh ku ingatkan next week rupanya ari nie. Omg omg banyak bende tak buat lagik. :P

Cool sy..ee..ra cool. Hidup mesti rileks. Aku saja bagi depa bilik2 jauh supaya depa pikir 2 3 kali nak datang kacau aku. tapi sesungguhnya tekaan ku salah. Betapa hype itu amoi bikin wa terkejut banyak kali hari ini.

Tengah aku layan baca blog dengan ditemani suasana rintik hujan, tiba2 miss sssy..ee.ra! oh mak kau. terkejut aku. tak pasal2 plak wa mc esok.

lagi sekali... oh mak kau! terpacul muka tembam si amoi nie kat cubical aku. Kau ingat kau tepek muka atas cubical tu nampak comel? aku ingat mak duyung mana la tadi. buat saspen je.

the funny thing was bila dia mintak apa2 aku buat blur semacam. Konon2 mcm tak pernah buat la.. Takpun aku cakap 'Last year bukan ur colleague ke provide listing tu?' (audit firm staff turnover tinggi ok) ekekekekkekeke amoi tu siap bebel2
'Aiyoo.. syy..ee..r.a. matilah i. Opis u tutup pukul berapa.. u boleh stayback takk?.. bla bla bla..' Comeeellll..

sekian bebelan.. ari sudah hujan. balik time!!!

Tuesday, November 10, 2009

selasa

Hari ni selasa yg penuh dengan cemerlang. Aku dapat close few a/c. Fuuuhh lega. Amoi2 auditor dah nak datang untuk interim audit next week. So kene ready mental dan fizikal untuk menjawab soalan 2 mencabar dan juga memberi jawapan2 kelentong untuk expenses item. Harus aku malas nak layan kalau tanya soalan 'Why this year expenses on entertainment has a big different from the prior year'. Aku senang je kelentong je la dengan jawapan sebigini 'For this year we focus on expanding which involve entertaining current market from the sales side.' Mudah tepat dan padat. Kadang2 auditor nie malas nak bukak payment voucher tau. Aku dulu buat expenses analysis masa kat audit firm sampai nak muntah kedarah belek payment voucher 12 bln tau. Bdk2 zaman sekarang keje nak senang je. Apa guna co hang bagi laptop canggih manggih kalau tak digunakan buat keje kat umah?... Hohohohohoh..

Btw, walau bz camana facebook tak tinggal. Ekekekek.. Ha ni nak bgtau resolution untuk 2010 ada tambah 1 lagik. Iaitu.....



kemas cubical yang mcn ntah apa2 dah rupanya.. Yen geleng kepala tgk workstation nie.. Seriously yen punya cubical much2 better dari aku.. (maksudnya dia tak banyak keje sampai boleh menular 3 jam *isk*isk* tak berkat gaji hang tau tak!). Nanti kalau dah kemas aku tunjuk hasil makeover nya ok?

Sunday, November 8, 2009

ahad

panas betul hari ni. Aku suka sebab confirm sidai baju hari ini terus kering. Anak aku jerit2 bergaduh kat bawah. Malas pulak nak pegi rotan sorang2.. Biarlah diaorang. Tadi yen jenguk aku dalam bilik. Tapi takde ckp apa2. Heran aku. Jenguk plak dia kat bilik sebelah. Oooo tengah wat assignment. Cepat2 aku blogging.. Kang kalau dah jenguk 2 kali aku still kat sini confirm mulut memebebel cam printer zaman 80-an.



Ahad tengahari,8 Nov 2009


Dah pukul 12 nie. Confirm masing2 dah lapar. Ayam aku dah perap tinggal goreng je. Sayur hari ni kubis sudahlah. Ada aku beli peria katak semalam. Separuh dah makan tinggal lagi separuh untuk hari nie. Letak kat peti ais. Sedapnya makan dengan nasi panas2. Baju tengah pusing kat dalam mesin basuh. Ingat lepas aku spin baru nak pegi start masak.


blogging tanpa gangguan (syok habis).. See the mess? Need to settle before tomorrow. Kalau tak the whole week macam tu je rupanya


Hari nie mak tinggal sorang2 kat umah. Faezah exam ayah plak out of town for 4 days. Risau aku. Pagi tadi aku call mak tengah kemas rumah katanya. Erm malam karang ingat nak call balik. Hope aku tak lupa.

Oklah guys.. Yen dah start kacau2 wa.. Housechores begin now. Robocop bergerak sekarang!

Friday, November 6, 2009

New ride for Hannah


Full set accessories


Kalah Tasya punya basikal. Tapi tasya takdelah menunjukkan kecemburuan dengan basikal Hannah walaupun hannah punya siap ada tempat letak helmet, cermin, loceng. Letup. Maklumlah mak mentua aku yang belikan. Taste nenek2 haruslah complete bagai. Silapla korang dapat mak yang sempoi sangat.

Eeeee.. masing2 dah ada kenderaan baru. Bila la mama dia plak nak dapat keta baru? uhuk uhuk..

Thursday, November 5, 2009

.:c..i..m..b:. lembap.

Ok. Sekian terima kasih.

Branch klcc je bukan branch lain. Tak tau la plak kalau branch lain pun sama je. Meh sini aku cita.

Satu hari aku n Yen gi bank itu utk apply loan umah. Ok fine first time aku nengok cam ok kakak nie macam ada sikit blur campur skill entertain client pun hampeh. Tapi takpe aku nak pinjam duit dia abaikan jelah sikap ke'boring'an kakak nie. Dipendekkan cita selepas kitaorg dah wat snp tanpa langsung guide dari akak nie kitaorang pun submit la..

Janji hari ke hari ke hari nak proses. Tak jugak dengar khabar berita. Memanjang hp off jerk. Lalu sudah mendatangkan kemarahan yang abadi kepada Yen terutamanya. Cuba kau cakap je kau takleh nak buat kan senang. Takdelah sampai Yen cukur janggut tumbuh balik janggut pun offer letter tak kuar2. Bengang tak?? Aku tak faham la bahasa2 tersirat sasterawan negara nieh. Cakap direct je senang. Bukannya aku nak bakar kereta kau pun.

Sebenarnya yang buat aku terlebih bengang bukan sebab akak tu pun. Dahlah rate langsung out compare to bank2 lain.

Yang buat aku bengang adalah sebab satu hal la plak aku nak buat copy sume2 document kan!! Tau tak buang masa nak mencari bende tu2 nak pegi print epf la bla bla.. Aku pun satu terlebih confirm.

Kesimpulannya adalah buat copy banyak2. Tapi wa memang dendam sama itu bank. Dapat bonus wa terminate lu punya cc!

Wednesday, November 4, 2009

Pagi2 dah kene marah!

Ari nie wa bangun lambat.. Sudahla lambat siap boleh sidai kain lagik tueh. Kang perap lama2 berbau plak. Sudahnya kene merempit. Aku dengan penuh konfiden pakai baju kebaya gitu. Dah lama rasa tak merempit. Sejak kes 2 org budak laki kat area umah mak aku meninggal, tobat sekejap nak nak merempit.

Dah lama tak merempit, tune pun dah lari. B4 this 20 minit dah sampai office, tapi ari nie 40 minit baru sampai. Ekekekekke.. Lepas tu Yen ada hati nak pi breakfast... Oppsss sorrylah ye, wa dah lambat. Tak pasal2 kene bambu ngan Yen pagi2. Nasib baik mood aku baik, so aku sengih2 mintak maap.. Mentang2la aku sengih bukan main panjang lebar dia punya khutbah hari rabu. Siap cakap 'Jangan sampai abang haramkan yang tengok gossip girls'.. Amboi keluar plak ayat2 haram.. Ekekekekek sapa suh 8tv letak slot gossip girl tu mlm2 sangat?!

Laparla plak. Aihh menyesal pulak aku tak merajuk kene marah pagi tadi (kes tak nak kalah).. Kalau tak mesti Yen ajak lunch sama2..

Sekian cerita kene marah di pagi hari.

Tuesday, November 3, 2009

Dora The Explorer

Sapa ada anak tgk dora? Anak aku memang layan Dora ni. Puehlah aku pujuk tengok tom2 bak, maklumlah bende ni kan glamer so mcm kesian je tengok anak aku. Kang kalau tak tengok nanti kawan2 sekolah sume tak mau kawan (mak emo lebih)..

Setiap kali tom2 bak mesti aku jerit panggil depa suh tgk. Tapi haram... Adalah seminit dua duduk senyap2 lepas tu berdesup pegi ntah2 mana2.. Aleh2 mak budak layan tom2 bak lebih2..

But one thing aku perasan kalau Dora keluar kat tv9 confirm depa khusyuk bin tawaduk depan tv.. Wa macam wahhh best sangat ke Dora ni?



Best!.. Sangat berilmiah.. Dia buat aktiviti sama2 dengan penonton.. For kid below 3 years sangat bagus.. Learning few simple word and ada action sikit2.. Suruh tepukla suruh goyang2 la..Selamatkan haiwan la.. very entertaining.. Tak silap astro pun ada yang english part punya.. Untuk tv9 ada bahasa melayu campur2 sikit dengan english..



Celebrity who love Dora



Ada sama ka dengan itu Dora?

Monday, November 2, 2009

Year end

Wow. Lagi 1 bln 28 hari to be exact untuk menempuh tahun 2010. I have list some resolution for next year actually.. For me 2010 will be the important year to walk through. One of them will be on time GRADUATE on Dec 2010. It will be my main focus for the whole year of 2010. Whoever taking ACCA they will know how hard to pass this exam which is unpredictable at all! Wish me luck okeh?

As for family there will be almost similar to the last year (not yet welcome any baby).. hihihi.. But i will cook more often, kemas rumah, enhance my garage by doing gardening, spending quality time with my kids on weekend (cycling) and not to forget getaway with Yen. Dan yang paling penting, ajar Tasya mengaji..

Towards my parent contribute $$$ always do.. Maybe not to increase anymore this year (uhuk uhuk) For my only sister maybe there is $$ for you starting Jan 2010 but make sure the CGPA is maintain.

For my career plak dah berada di comfort zone, maybe the whole year 2010 i'am still around. And hopefully will learn something new and gaining more and more experience plus enhance my problem solving skill.

Not to forget my fixed asset. Oppss not only mine but me & Yen. (Ehem ehem) Will blog later.. :)

Untuk diri sendiri errrr... nada suara perlu diperlahankan sedikit.. Makan supplement jgn tinggal.. Minum susu or a calcium tablet per day..

What else? cukup2lah tu.. Takut tak terkejar pulak kan.. In summary :

1)Graduate
2)Maintain seprti tahun lepas (Yang baik2 aja)
3)Menjadi suri rumah yang superb (sabtu & ahad & cuti umum sahaja) No tido2 lebih2.
4)Bercuti satu kali dengan anak2 banyak kali dengan bapak anak.
5)Jangan terlalu menjadi comel (kuat makan). Jaga kesihatan.

Ayuh! Senang sahaja itu ibu.. Cuma yang no 1 tu je takut2 sikit. Yang lain2 insyaallah..

Friday, October 30, 2009

Barf

Argh.

Lately rasa cam serabut jer.. Pikir tu pikir nie.. Dengan budak baru yang macam hampeh gila. Memanjang keje wat salah je. Memang gua nak letup!.. Skang nie dah takde baik2 dah.. Suara wa memang dah tinggi (sederhana tinggi).. Yang aku paling bengang bila aku suh betulkan dia siap cakap 'Alah akak, sikit je salah'.. Dah nama salah tu salah la kan? Lantak kau lah kalau kau yang sign bende tu.. So kalau salah kau lah yang kene kutuk belakang, performance kau yang teruk.. Kau paham tak keje ngan bangsa lain tak sama keje dengan bangsa sendiri! Cubalah korang bayangkan kalau korang nak pegi bercuti lepas tueh dapat invoice kata room rates kau tak plus bank chgs, skalik bila kau dah bayar a few days later keluar inv baru ada kene add bank chgs la airport transfer la... Disebabkan orang buat keje tak betul.. Korang angin tak? (Bukan kes aku)

So kesimpulannya kalau buat keje tu biarlah betul2 sebab impact dia bukan kat kau je tapi semua org yg terlibat dengan bende tu.. Nak2 bende tu review oleh somebody yang menentukan kau entitle increment ke tak!

Yang bdk2 parent co ni pun satu hal.. Assistant accountant je pun. Keje lain takde sikit2 nak email selang 2 minit call mintak a/c.. Ye memang aku hantar acc lambat tapi takyah lah nak tunjuk aku keje lembab.. Kau je yg efficient.. PAstueh nak email cc kat boss..(Konon efficient la!) Kiwak lu! Takpe2 kali nie hari kau..

Dah tu pagi nie ada plak aku dapat request yang tak masuk akal! Memang down gila weh!!!!!!!! Tak boleh blah.. Kes nie malas nak cerita tapi memang buat tambah serabut!..

Memang rasa nak muntah.. Boleh tak wa nak lari pegi tioman dengan si fiza.. Pastueh snorkeling sampai lebam.. Makan sampai muntah.. Gelak gosip2 samapai keluar air mata!

Wednesday, October 28, 2009

What car is best for me?

Ok.. Sume aku suka.. Tapi yang mana paling best? Of course the meaning of best (my term) include affordable, cantik, comel, roomy, long term usage bla bla bla.. Let see what yen and me have listed..

1)
Grand livina

Kurang cantik, 5 seater, harga ok, tak berapa sporty


2)
Alphard

Cantik, 8 seater, mahal, besar sangat..best!! tapi tak sporty langsung


3)
Caldina

Cantik sangat!! 5 seater (tak long term sungguh), harga ok, sporty gila!!



4)
Wish

Cantik, 6 seater, harga tengah2, sporty sikit


5)
Stream

Oh best gila!!! Suka gila!! Very very rare on the road.. Geram je tengok ibu2 yang membawa kereta ini.. Sweet sangat walaupun tak berapa sporty tapi harga dia glup glup..


What car is best for me?

Tuesday, October 27, 2009

My new optometrist

Finally dapat jugak menyempatkan diri untuk pergi buat spec.. Semalam lepas kerja zass terus berlari2 anak ke klcc sebab dah wat appointment dengan optomerist kat sana..


Kedai nie kat level 3... walaupun design dia ala2 kadar sahaja tapi harga murah.. Last year beli kat England Optical kat Selayang Mall je pun, tapi cekik darah gila!! Buta2 kene tipu.. Yela 1st time beli kan? Manalah tau range2 harga.. Nak2 beli dengan CHA YA NUN ALIF, memang kaw2 kene la.. Kan kerabat2 tu kalau kita masuk je kedai dia konpom memang terbeli la jawabnya.. Buduh sungguh plak rasanya.. Well kali nie dengan semangat untuk tidak menjadi pisang berbuah 2 kali, awal2 lagi aku dah sound Yen. 'Bang, confirm kan harga dia bese2 aja kan? Dahla kat KLCC, mesti mahal'.. Yen menjawab dengan penuh tenang 'Ye, harga dia ok'.. So kami berdua pun menujulah ke sana.. Dan cuba teka, siapa optometrist saya?

.

..

...

....

.....

......

.......




Ex-school mate Labu saya, Mr Pijon


Disebabkan beliau dengan bermurah hatinya memberi discount yang berbaloi, saya pun telah membeli spec dan juga sunglasses.... And baru aku tau dia sebenarnya keje full time dengan ukm, tapi dia wat part time jadik optometrist kat situ belah malam. Bila aku cakap dia masyuk and then korang tau apa dia jawab 'Yela.. nak tanggung anak bini makan'.. Kelasss jawapan kau pijon.. Ntah bila kau ber'anak' ber'bini' aku pun tak tau... Jeles aku! Ni yang nak keje part time jugak nieh! Uhuk uhuk, kalau aku wat part time, alamat la Yen tu makin kurus..silap2 boleh jadik mentadak mentadu plak.. Scary aku.

Thursday, October 22, 2009

I am done talking~

"Whatever you give a woman, she will make greater. If you give her sperm, she will give you a baby. If you give her a house, she will give you a home. If you give her groceries, she will give you a meal. If you give her a smile, she will give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her.... so if you give her any crap, be ready to receive a ton of shit !!!!"

- Source beth facebook -

Monday, October 19, 2009

alahai pokok kari..

Pokok kari nie aku amik masa balik kampung raya hari tu.. Lama dah aku tak jenguk pokok tu.. Harap air hujan je la.. Kalau tidak sure mati kering pokok aku.. Cuma.. pagi tadi bila tunggu En Yen terhegeh2 untuk me'reverse' kereta, aku pun cuba2 letak baja and tak notice langsung ulat tue.. EE geli lak plak bila dah ternampak.. Dengan suara2 gedik di pagi hari aku panggil Yen, "Abang meh tengok ulat ni.. Geli la.. Sambil cuba nak buang ulat tu.. And then yen leh plak jawab ' Ehhh, janganlah.. Kesian ulat tu... Tunggula dia nak jadi rama2.. Confuse lak aku.. Betul ke?.. Hai laki aku ni time2 mcm nielah sifat penyanyang dia terkeluar.. Last2 aku biar je.. Nasibla kau pokok kari..

ulat2 o ulat2.. Habis pucuk kari aku..


Oh ya... for your info gamba2 open house sume hilang.. Si kecik pi delete sume gambar2.. mengamuk adik aku.. So tiadalah kenangan open house yang pertama.. Well as for this weekend tidaklah ada cerita yang menarik.. Ermm.. Let see.. Oh ada.. My eldest si Tasya patah tangan.. Hebat tak?.. Baru beli basikal 2 hari dah patah tangan.. Aiihh.. Ganas mengalahkan anak jantan..



curi2 tangkap gambar waktu dia tido




gigih bapaknya membetulkan basikal.. Keluar sume hammer, screwdriver, spanar, minyak mesin jahit.. Tinggal paku je dia tak ketok kat basikal tu


Dan last week aku tak masuk opis coz kene dengar 'revise standard frs 139' kat berjaya hotel by our auditor which will be implement next year.. For the first time jugak i met both the new finance mgr from langkawi & alor setar.. Yg lg 2 orang tu dah selalu jumpa...


langkawi, city villa, me, cherating



alor setar, us


So.. lain cerita di minggu depan.. Yen dah panggil balik.. Hope tidaklah traffic yang menggila.. Waaaa.. Malasnya nak masak~

Monday, October 12, 2009

Holiday to Singapore

Phew..

First time wa jejak bumi Singapore.. Best sebab tak kena pau. From airport to hotel naik mrt jerk.. Convenience coz mrt dia sangat panjang seperti komuter dan sangat laju seperti lrt.. So takdelah rebutan2 berlaku semasa naik.. Mrt dia plak tak silap aku ada 3 jenis cam komuter plus putra plus star.. Tapi sume satu tiket je...


Tengah menghafal mrt route


2nd day bosan gila.. Lepas Yen pegi interview wa cepat2 bangun.. Tgk ada beberapa keping duit. Alhamdulillah... Tiba2 Yen jadi tak kedekut.. Siap2 pastueh wa turun lobby bayar additional night.. Tak kuasa mak nak ngangkut brg pegi hotel lain.. Naik MRT dari Kellang station to Bugis Station.. Shopping souvenir kat Bugis Street.. Seronok je berjalan2 tanpa ada gangguan laki aku.. Dapat tangkap 3 helai tshirt untuk bdk2.. Dan beberapa souvenir.


Yen bangga maklumlah dia darah bugis


Balik2 hotel tukar2 baju. Betul2 wa nak ngap karipap Yen dah balik... Aik awlnya mamat nie balik. Baru pukul 3? Sah2 fail interview.. Oh masin betul mulut mak noks.. Sian laki aku.. Yang senior2 petronas nie pun sebok je.. Dudukla diam2 kat petronas tu nak sebok gak tukar kerja lain.. Dah nak pencen tu buatlah cara nak pencen? Bagila can kat laki aku yang masih muda ini.. Aihh.. takde rezeki.. takpelah..

Lepas tueh kitaorang terus pegi sentosa island untuk menenangkan hati yg sedang lara.. Naik Mrt jugak.. MAklumlah hotel sebelah kellang station je.. Makan2 kat Vivo City.. Lauk kat food court dia sedap22.. Kitaorg makan nasi padang... lepas tu terus pi sentosa island naik monorail.. entrance fee sgd3 adult.. Sampai sana meround2 dan adalah main2 sikit.. Yang paling best adalah ini






Abaikan kecomelan mak ye nokss..


Ini namanya adalah Luge.. Naik bende ni bila turun bukit kat island tueh.. And bila nak naik balik to the top kitaorang naik ini :


Laki wa kecut perut..Skyride nie memang tinggi.. UUhh



Actually leh duduk max to 4 pax.. Gla apa? 2 org pun dah gegar lain macam.....


Lepas tueh ingat nak nair cable car.. Tapi tutup sebab diaorang wat maintenance.. Naik skyride pun dah cuak lagi nak naik cable car?... Dengar2 cable car nie penah putus tahun 1990-an... EEEEE.. Naik kat Langkawi sudah..


Bubbye.. Jumpa lagi bila2


Esoknya kitaorg balik ke kl.. Wahh rindunya KL... This time we opt Erl rather than bus from LCCt Station...


Tak sabar nak jumpa budak kecik 2 org kat umah


Chows~

Monday, October 5, 2009

Bile pak mentua datang umah

masak nasi pun aku takut! Kalau selalu main tgk2 je terus tenggek. Takde nak ukur2 air... Kali ni ohh penuh dengan sopan santun aku memasak nasi.. Serious takut! Coz he is very particular (used to be).. Ni tak leh tu tak boleh bla bla bla.. And all of sudden my tarzan voice pun mute.. Keep remind my self 'pak mentua kat umah'..

Up until now pun aku tak masak lagi.. And of course asam pedas is the main menu.. Beberapa hari nie dapat ngelat2.. Ada kenduri la , balik kampung la, beli la.. But serious! hari nie kene masak weh! Dalam kepala nie dok pikir tahap ke'masam'an, ke'masin'an asam pedas tu nanti.. Oh tidak!!!!! The funny thing semalam aku amik pinggan pun tak berbunyi.. Wakakakakak.. Gila skema for the whole week (is it?).

Btw tomorrow me n yen will be going to Singapore~ Yen dah duk terbayang2 nasi lemak pak nasir itu. Menu wajib! .. Just imagine masa balik dari Bali tu hari we spend on the food sangat2 la over.. Ohhh sedappp~ Value for money plak tueh~ Saya suka!

Lupa plak.. this saturday, 10th Oct pleased to inform that aku buat open house from noon to night.. U r welcome!

Friday, October 2, 2009

Herman & zura nikah

Ngantok giler gara2 semalam.. Yen bestfriend dah selamat nikah. Actually aku yang padan padan kan herman ngan si zura... Tak sangka plak kekal sampai ke jinjang pelamin.. Lama jugak rasanya diaorg couple.. Yg aku ingat masa aku pregnant kan Hannah which is 6 years back, aku kenalkan diaorang nie.. Kira cam blind date la.. Tak sangka plak si Herman ni on ngan si zura.. Jodohla kot..


herman



zura *sweet*



sekali lafaz je tueh! (power).. Semoga berbahagia la korang ye..


Penat gila kott... Kaki aku sampai kebas2 la jugak nak tunggu akad... lepas makan lepak2 sebelum gerak balik hantar hantaran kat rumah herman.. Takdelah jauh pun, si zura duk selayang baru yang si man plak duduk taman bidara.. dekat gila.. naik kereta 15mt dah sampai... esok takdelah gaduh2 nak balik beraya ..

As usual budak2 nie tak lengkaplah hidup diaorg kalau tak lepak.. Aku memang penat gila dan memang malas gila nak join lepak.. tapi Yen insist jugak lepak kat mamak tueh.. Kata aku tak sporting la pasif la bla bla bla.. last2 akau pegi la jugak lepak walaupun memang rasa penat gillerr...

Oklah wa nak pegi lunch nieh.. Sebeleum tue amikla gambar tuan punya blog okeh..

sebahagian rombongan menghantar herman


me & June


Sekian.. Chows.

Tuesday, September 29, 2009

Raya update

off to banting at 5pm on 1st syawal.. sempatlah jugak singgah beli lemang otw untuk yen. dia kan mengada2 takleh nak makan masakan jawa.. so siap2 beli 4 batang lemang utk yen survive kat kampung siap rendang sekali tu.. lebih krg 6pm sampai dah.. tak sempat pun nak menyinggah rnr tetibe je ehh.. dah sampai? kalau balik johor jenggot gila betul rasanya nak sampai.. keluar dari tol pun amik masa another 1 hour utk sampai kampung yen.. betul2 pure blood org kampung. ekekekeke..

sampai sahaja memang tak larat gila nak beraya.. lepak2 layan2 tetamu atok sambil menghabiskan biskut2 raya.. totally penat! then cousin aku si koni sampai.. apa lagi bergosip2 la kami kan.. gila masyuk anak dah 3 padahal baru kawen 4 tahun.. syabas betty... selepas itu kami terus beraya dan beraya dan beraya lagi...


me with koni's 3rd child. yen sedang menikmati kedamaian ke keboringan?

Wednesday, September 23, 2009

4 syawal

dah masuk opis.. yezzzah camera tak bawak. mari duduk melangok..

tahun ni x balik johor that's y aku cepat je masuk opis... beraya di banting sahaja.. yen still lagi cuti sebab cuti yg tak pernah abis.. as for me cuti dah lama habis.. tertekan mak nok!!! oleh itu tidaklah mengambil exam pada semester ini.. apa kata kita simpan untuk tahun depan.. oiiiiiii.. camni sampai bila pun tak habis belajar.. org2 kampung dah sebok dok tanya bila nak tambah koleksi.. haihhh.. sabarla dulu ya... yen pun dah kempunan anak laki.. apo nak buek den bolom bersedio la jang oii.. kang terkeluar perempuan jugak..menangis plak kang.. so biarla buat penyelidikan untuk mendapatkan anak laki.. so far adalah beberapa petua.. ado yg kelakar , tak lupo jgk yang mengarut2.. apo2 pun den cubo jugak satu hari nanti.. bilo tu tak dapekla den nak khobarkan ..

well well well.. selamat beraya sume! chows.

Friday, September 18, 2009

prep raya

uh.. none for me actually. hantar tempah sume dapat bulan depan.. takdela maknanya kan?. but then this fellow kan raya sakan.. dowhh~ complete set macam budak kecik!.. paling tak tahan during lunch hour dia menyelinap pi shopping kat blkg opis dia.. antara hasil2 yang mak dapat tangkap gambar adalah ini..

gaya maskulin sejati katanya


not only this.. adalh juga baju melayu warna hijau.. letop! siap nak beli samping la bagai. ni nak pi nikah ke nak pi beraya.. sakan la pulak.. pakainya pun setahun sekali.. anak2 pula not so much.. semua adalah budget2 belaka. bapaknya kata budak2 cepat membesar.. oh hoi.. sian anak aku..

duit2 raya dah siap2 masuk sampul... maklumlah tahun ni balik banting kan? haruslah duit aku yg kuar..

tak taulah cukup ke tak?


oh ya.. btw parcel aku dah selamat sampai ke opis hari ni.. weeee..

just the two of us



for me



for him


thanks to kak fynn for this item. walaupun postage adalah sangat mencekik darah but then ... still cheaper than here..

that' all for now.. btw. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN..

Wednesday, September 16, 2009

weeee~



aku ikot aku ikot... air asia cam memahami walaupun beli last minute.. Rm95 return nett per pax.. aku excited yen gelabah.. kesian..

well papa.. i know this is what u want. what u dream everyday. so, equip urself well & be ready!

chows

Tuesday, September 15, 2009

Selamat tinggal Kancil.

Yo.. Kancil Yen telah selamat dijual. Dengan rasminya tiada lagi kenderaan untuk dilenjan ke sana ke mari. Kancil yang telah banyak berjasa boleh aku kira. Kereta yg dibeli beberapa bulan sebelum aku kawen. Itulah penglipur lara waktu kami masing2 belajar. Itulah juga yang mengusung aku on the way nak pi bersalin anak2 aku. Pi hantar anak aku pi cucuk kat klinik gomen...Uiiihh banyak betul jasanya.. Cam nak menangis den raso.. Itulah keta di zaman2 gawat dulu.. Maklumlah belum apo2 dah kawen.. Belum pun ada kojo dah beranak.. Memang masakla kan? Den pulak hati batu.. Tak mau mintak mak bapak den tolong. Konon2 leh survive. Mintak mak bapak den duit pun betul2 untuk study je.. Nak taknak Kancil tu je lah yang tau berapa banyak air mata den dah tumpah.. Sodih memang sodih Jang oii..

Tapi apakan dayo den.. masa berlalu.... Kancil tu pun da teruk benor rupanya.. MAna taknya dari enjin 660 boleh tukar turbo.. Daripada JPJ tak ingin nak pandang sampaila saman jpj berbondong2 datang.. Apakan dayo den.. Laki den kaki kereto..

Benda datang dan pergi.. Selamat tinggal kancil.. Jasamu tetap ku kenang. Mungkin bilo Tasya dah pandai buek karangan sok, aku cadang dia buat karangan 'Aku sebuah kereta'..

Chow.

Thursday, September 10, 2009

Wedding anniversary celebration

Dekat mana ya?

Oh.. di rumah sahaja.. dibawakan khas dari kitchen aku.. Menu2nya ialah :


Ketam masak sos

Ye puan2 saya hanya membeli bahan2 ini di pasar malam. Buat pengetahuan anda pasar malam di tempat saya adalah yang terbaik kerana makanan2 lautnya segar bugar al maklumlah berdekatan dengan pasar borong selayang. Jika pergi ke pasar malam setapak jaya which is my mom's place adalah hampeh belaka. Sudahlah mahal apabila dimasak bau ikannya boleh membawa kerosakan saraf bau ya puan2. Jadi silalah menjadi inspector gadget meng'compare'kan harga dan kondesi bahan mentah pasar malam anda dan juga supermarket ataupun hypermarket. Harga 5 ekor ketam adalah bersamaan hanya RM10 sahaja. Oh ya masakan ini agak fail kerana agak masin. Nasib baik aroma dan texture ketam berjaya mengawal keadaan. Jadi pengajaran di sebaliknya ialah kurangkan garam jika memasak ketam kerana ia adalah daripada laut masin.




Kangkung sos tiram dan tomato

Masakan ini adalah yang paling mudah sekali. Jika dikedai masakan ini boleh di charge antara Rm3 ke Rm5 untuk 2 org. Tetapi hanya berbekalkan Rm1 Kangkung dan Rm1 tomato anda telah berjaya memenuhkan lebih daripada 2 perut.



Asam pedas

Asam pedas adalah menu wajib dalam kehidupan saya kerana Yen memang telah mewajibkan hidangan ini di atas meja. Jika tidak ayat2 merajuk akan dikeluarkan. Contohnya penulis pernah cuba membuat kejutan dengan masakan kicap, masakan lemak, masakan sambal kerana jemu memasak asam pedas tetapi di balas dengan jawapan 'Yang, tak yah susah2 masak benda lain. Abang mintak asam pedas je. Boleh faham tak?' dengan diikuti 3 suapan nasi sahaja... Sentap mak!

Oh tersasar sedikit. Back to the fish. Ikan yg digunakan adalah dipanggil Bawal cermin @ bawal emas. Den pun x tau yg mana satu. Tapi ikan ni memang sedap untuk dibuat masakan asam. Rasanya lembut dan manis. Lebih sedap daripada spesis bawal yang lain. Oh ya masakan ini menguunakan asam jawa. Jadi puan2, belilah asam jawa yang berbiji supaya tangan puan2 itu meramas2 asam jawa untuk sebati dengan air. Jika membeli asam jawa yang tiada biji, maka tidaklah ada air tangan isteri dalam masakan anda.


Oh itu sahajalah menunya.. Habis nasi seperiuk. Akibat daripada melantak yang teramat, Yen tidak bagun sahur mungkin masih kenyang dan penulis sangat happy kerana tidak dikejutkan oleh Yen pada pagi tadi.

Sekarang penulis mahu melayan cerita nur kasih. Chow luuuss..

Wednesday, September 9, 2009

9.9.09 - My 8th wedding anniversary

Minat gila kot yang ini sebab nampak cam kool je kitchen aku..
Alangkah bahagianya nok kalau mak dapat mcm ni kan?


Nevertheless, i will always love to have like this one too which is within budget & agak kool juga.. ekekekek...





And... and wallah..



and..



and...



at last ... 8 tahun mak tunggu nok!



mungkin sesuai jika dinding itu di cat warna putih ya encik yen
 
Images by Freepik