Monday, February 28, 2011

keje kosong

aku rasa aku bentan la.. kat tempat jahit tu still rasa sakit lagik.. mana taknya baru 23 hari aku berpantang, merata aku dah jalan.. paling tak tahan hari ke 7 aku pantang aku dah pegi interview keje.. plus aku dah tawaf selayang mall dan hari ni aku baru balik dari interview keje (lagik sekali?) kat mont kiara sana tueh.. drive sendiri lagik kau.. keta manual lagik.... mak aku ada gak bising2.. tapi nak buat camana? tuntutan hidup... T_T

btw hari rabu nie aku ada lagik satu interview kat uoa.. kalo boleh aku nak sangat keje kat situ coz dekat dgn yen.. aku mana boleh jauh2 tempat keje ngan yen.. hak hak hak.. bukan apa, keje dekat2 ni senang.. satu hala pegi satu hala balik.. kalo salah sorg balik lambat (selalunya yen la) boleh terus shoot pegi office yen lepak2 sampai dia habis wat keje... that's why aku bencik gila bila dengar yen plan nak blah dari co dia.. co sket punya best pun nak blah.. waduhhh.. biar je la aku yang ke hulu ke hilir sorong resume.. hang dok diam2 kat situ.. keh keh keh..

cita pasal cari keja nie, aku memang pemohon tegar kat jobstreet.com.my tu... dari awal carik keje kat situlah aku tuju.. aku jenis tak selak2 paper dan aku jugak tak berapa ngam dengan job online yang lain.... skang melambak2 keje kat situ.. sampai budak2 kalo nak praktikal pun ada kau! senang tak senang la nak cari tempat nak buat intern zaman sekarang ni! semua di hujung jari jee..

ha update sikit berat badan terbaru.. hari tu pi jalan kat selayang mall sempat ak menimbang kat machine 20sen tueh dan beratnya ialah lucky number 53kg... meaning 11kg aku dah turun so far.. :) so.. kamon2 48kg mari dekat dengan diriku..

till then.. byebye

Sunday, February 27, 2011

kau ingat kau dah master?

hape ko ingat ko dah level master jaga anak? pergh. ingat dah boleh cope this and that blablabla.. kekdahnya pukul 3 pagi ko tak tido2 lagi? huwaaaaaa... dah jadi burung hantu dah.. baby is so unpredictable! tension datang kembali.. yeehaa!!!!!!
si bapaknya kalo nak tidokan baby bukan main lagi berkelek2, berhayun2 sampai budak tu tido.... last2 aku plak jadik mangsa bila dia terbangun pepagi, satu hal plak bila dah bagi susu nak kene dodoi plak!!! dodoi sambil tangan tanpa henti bergoyang.. ewahhh.. nak suruh mama berdikir barat pepagi ye sayang oii.. yeeha!! yeeha!!
huwaaaa... nak tidooooooo... nak tidoooooo...

Thursday, February 24, 2011

Losing weight

When i find out that i'm preggie, the 1st thing i have on my mind were 'i must lose weight', 'i must take this opportunity!'. From the beginning of my pregnancy, i care what i eat, i take what is best for my baby.





My role model?

Jennifer Hudson

Size 16 while single but size 6 after deliver a son.

Sapa bilang anak dara gemuk tak leh kurus lepas beranak? She made it!

Can you?

Wednesday, February 23, 2011

baby secret

cuaca hari ni panas2 sejuk... dalam keadaan panas adalah angin sejuk masuk.. baby pun takdelah asyik nak ek ek ek ek.. aduhh, semalam, kelmarin dan hari2 sebelumnya dia bagi penangan terbaik kat aku.. straight dari pukul 2 pagi sampai 7 pagi dia tido2 ayam.. asal aku nak tutup mata dia menjerit.. tension jugak dibuatnya.. sampai aku pun tak tau apa yang tak kene dengan baby asyik memanjang nak ber ek ek ek takpun menangis.. (lap peluh)..
ni yang buat aku takut nak start keje balik nie.. mau aku terlelap depan pc plak nanti.. apakah formula yang boleh buat baby tido straight sampai pagi? any idea? memang aku tak nafikan baby akan bangun tgh malam tapi ada jugak yang boleh tido straight sampai pukul 6 pagi.. oh alangkah bahagianya kalau soffyia boleh mengikut jejak langkah seperti itu..
angan2 tahi ayam je lah.. bersengkang lah mata ko sampai umur baby 2 tahun.. tu pun kalau bertuah.. silap2 mau sampai 4 tahun.. adoi, kalo cam ni lah, kene wat betul2 family planning!

Sunday, February 20, 2011

My postnatal figure

Phewwittt... keh keh keh..


Yo semua.. Setelah melalui perit getir hendak menguruskan badan, finally wa berpuas hati dengan hasilnya.. Fuyoh! It's not easy men.. Like everyone else, wa still nak turunkan lagi. Since i dont have any 'Gisele Bundchen' weight back then, now i'm setiing my new weight goal to 48 kg... Masa kenal Yen pun memang gemuk dan bertambah-tambah selepas kawen & ada anak.. Lemak 10 tahun ni oii..

Pic taken lepas kene urut dan tengah pakai bengkung.. tu mcm tak nampak those flabby area.. rasanya pemakaian bengkung atau girdle to penting to reshape balik badan.. Coz i want to have beyonce killer body...


Cun seh perut dan pinggang dia!!

Friday, February 18, 2011

13 hari berpantang

dah pandai skip2 makan jamu.. tak pakai bekung..belasah makan.. ada satu malam tu yen tanya 'ma asal tak pakai bekung' dan malam ni dia cakap lagi 'perut tu dah mcm apa dah tak pakai bekung'.. hak hak hak.. malas aa.. panas tau panas.. susah betul nak jadik cantik ni.. kalau tak sakit mesti melecehkan.. eh stop2 merungut.. penat aku jaga badan takkan nak gemuk balik?.. no no no.. sejarah tak mungkin berulang.. keh keh keh..



sebenarnya aku pun tak tau berat aku skang hilang berapa kg.. rumah mak takde penimbang.. so i just let people judge on my figure.. overall sume beri jawapan positif.. :) .. paling tak tahan, semalam adalah jiran2 datang melawat aku kan.. suddenly ada sorg makcik (jiran baru) aku tak kenal pun.. dia ckp 'eh ni ke mak hannah, kecik je orangnya'.. pergh! korg sume tak tau betapa kembangnya hidung aku mendengar pujian itu.. keh keh keh.. seriously sepanjang hidup tak pernah ada org kata aku ni small size figure okeh.. two thumbs up kepada diri sendiri..



usually org lepas bersalin akan hilang min 10kg.. so aku estimate berat aku skang lebih kurang 54kg aaaa since my last checkup berat aku 64kg.. oklah tu.. berat normal.. takdelah skinny mana pun coz aku pun tinggi 157cm je..

tapi part yang paling aku concern sekalik part perut.. scary siut.. dengan bekas2 strech mark pastueh ada certain dark area tambah flabby lagi.. whoa.. complete ko.. dark area tu mungkin sel2 mati.. mungkin kalo aku scrub dgn set jamu tu hilang kot.. strech mark tu sapu2 lotion mungkin hilang jugak kot.. amik masa jugak nak hilangkan tu.. sume tu nak kene ada semangat rajin baru hilang... kalo sekadar bercakap je alamat laaaaa....



perut menggelebeh ni yang paling risau.. ikut pengalaman kalau tak jaga, kulit menggelebeh tu boleh pindah pegi belakang.. between pinggang ngan montot.. memang out of shape lah bak kata orang.. oh hoi.. kalau semua nak dijaga boleh fening la kepala dinda wahai kanda ku...






Cherating 2010

'Walau kita sering dengan cara masing-masing,

Kanda yang perdana, dinda yang utama

Kanda segalanya, dindalah nyawa

Kita tetap bahagia bila bersama-sama'

-Monoloque & Atilia 'Kekanda Adinda'

Wednesday, February 16, 2011

Alahai lobak putih...

satu malam tak tido semalam gara2 baby tak puas minum susu.. susu cam takde jek.. mana taknya aku dah tak telan si lobak putih adalah 3-4 hari.. sebu betul makan bende alah tu dari 1st day bersalin.. konon2 makan salad.. ha sekali amik ubat! cam burung hantu aku malam tadi..


cuaca plak mak aiii panas bebenor.. walaupun aku dah pusing kipas ni se-max mungkin still rasa masya allah panasnyaaaa... 'hujan oh hujan.. kenapa kau tak turun lagi'.. tolonglah kasihani daku yang kepanasan ini..


alahai si baby ni.. tak sudah ek ek nya dari malam tadi.. baru je mama nak feel2 tulih blog, dia dah bertasbih kat sebelah aku cari susu..tergeleng2 kiri kanan.. sian anak omakkkk...




muka puas minum susu minggu lepas

nenek-nenek si bongkok tiga

aduh aduh... semenjak dua menjak ni lutut wa sakit jer... kekurangan kalsium kot... bila bangun daripada duduk bersimpuh tu aduhhhhh kene berdiri seminit barula hilang sakit.. ni yen tak top-up2 lagi susu dalam fridge.. macam tak paham2 je laki aku sorang tue... dah macam nenek tua si bongkok tiga dah aku ni... :)
rite now sambil aku ketuk2 lappie ni yen borak2 ngan aku.. mengimbau kehidupan kami dulu2... bila terkenangkan, memang rasa hidup nie penuh dengan cabaran dan masalah.. tak semua bende tu indah.. tak sume kita rancang terjadi.. hidup ini penuh rahsia...
pernah tak korang2 sume terfikir?
apa akan jadik kalau hidup ni tak seperti yang kita lalui? is it worth to reverse back the time? adakah kami akan bahagia if kami ikut plan camni camni camni? apa akan jadik kalau kami buat camni camni camni? well hidup manusia nie tak semua sama kan?
kalau dulu hidup kami seperti nenek perlukan tongkat, harap2nya lepas ni dah boleh buang tongkat tu jauh2..
Salam Maulidur Rasul.

Sunday, February 13, 2011

Berpantang minggu ke-2 : Urut time!!


eh eh sedar tak sedar dah masuk minggu ke-2 berpantang.. jahitan pun dah okey...kalau last week sedikit lemau but this week ok sket aa... tapi ada masalah sembelit plak.. owh sakitnya!! but the good news this 2nd week start berurut.. ah! nyaman sekali buk! baby pun kene urut sekali.. stim je mata dia bila pepagi dapat kene urut..


suka makcik urut nie.. bila dia datang, i dah ready mandi.. usually dia datang pukul 8am atau 9am... pastueh dia mintak baby.. urut2 baby, pastueh buat senaman ngan baby.. later dia mandikan.. finally dia suh susukan.. bila dah susu baby tido, it's me time!! syok giller rasa macam jgnla cepat habis... plus nasib baik mak ada, takdelah makcik tu bosan bila aku wat dek je kalau dia ajak borak.. :P


lepas tu pakai bengkung.. ha amik ko 14meter dia punya panjang.. lilit punya lilit2.. umak aiii.. ketat gila kott.. tapi 1st day dia lilit tak ketat since bagi badan jgn terkejut sangat.. bila petang nak mandi waktu petang bengkung tu dah jadi mcm tali pinggang.. tapi hari ni pergh! cam robot gila dari pagi sampai petang... menegak jer.. ketat seh.. hari ni pun kene paksa stop makan jamu yang aku beli.. dia ada bawak jamu dia sendiri suh minum...


jamu perisa oren.. pergh.. malam baru habis telan semua..


Friday, February 11, 2011

3:08 am

baru keluar dari toilet.. memang dah jadi kebiasaan sekarang time waktu buang air kecil.. bukak stokin jaln terkedek2 pi toilet.. takut plak tersadung dalam gelap.. eee.. seriau bila nak buang air kecil.. ohh lupa nak cerita pengalaman bersalin.. alhamdulillah saya selamat bersalin normal.. tu nanti2 la cerita when i really have time between me & my lappie..




alamak anak omak menangis sattt...




ok sambung...




sekarang waktu tido saya memang start pukul 4 pagi.. selagi tak pukul 4 pagi selagi tu mata ni membuntang takleh tdo.. baby pun waktu cam ni dia memang aktif nangis.. kejap2 nangis.. kejap2 bunyi isk isk isk.. kes terjilat kain bedung yang mungkin disangka sumber susu... masa nak adjust masa minggu lepas memang stress.. tapi minggu ni saya lebih rileks.. mententeramkan diri dengan cara tersendiri... well it workout very well!




paternity leave yen will over soon.. :( sedih aaa... takde member nak di ajak berborak.. mintak2 la keje dia tak banyak this week.... ada gak member borak malam2.... ni asyik2 aku je borak2 ngan baby tengah malam.... kalau org dengar mesti meremang dengar perempuan cakap sorang2 tengah malam buta... syok apa borak2 sambil baby tersengih2... ntah apala yang dimimpikan si baby tue... sejuk perut tgk baby sengih2.. hilang rasa sakit..




alamak dah 3:30 pagi la... patutla mata ni dah terkedip2 cam bagi signal suh layan bantal.. sebelum tdo nak sapu lotion herba ajaib yang nora danish pakai tu... he he he.. tadi masuk toilet habis sume lotion hilang.. tak pakai korset pun hari ni.. panasla.. tu yg sapu lotion tu... nyaman seh... panas2 sejuk.. hilang rasa sengal badan sikit2... oklah y'all nak sapu lotion ajaib pastueh nak bagi baby last kopek bekalan susu and i'm ready tdo tanpa gangguan sehingga pukul 6 pagi... 4 jam yang berkualiti.. mana nak carik?


8 February 2011

28 years old

Terima kasih untuk suami tercinta dan saya harap doa yang ayah baca akan dimakbulkan tuhan.

Amin.


Tuesday, February 8, 2011

Berpantang: Hari 1 - 4


Whoa.


Finally rasa boleh adjust dgn dunia berpantang @hari ke-4 which is my birthday today! Stress gila tak terkata bila ada orang baru nak kene handle, masa tidur yang nak kene adjust, sakit dekat tempat jahit, susu taknak keluar, baby asyik nangis nak susu dan dalam masa yang sama my nipples crack.... seribu satu bende baru yang dah lama tak pekena.. tapi alhamdulillah syukur pada tuhan sebab dapat handle akhirnya... syukur ya syukur...


Berpantang sama je mcm org lain.. pantang dekat umah mak bapak sendiri.. senang dan mudah.. kalau nak pape je just ckp dan tadaaaa dah ada depan mata... so far the best meal yang mak masak adalah masak singgang bawal hitam dengan lobak putih dan juga ikan pekasam goreng.. sedap. sekarang kene makan bende2 yang boleh melimpahkan pengaliran air susu... sebab.......... saya dah terbagi my newborn formula milk... gara2 tak tahan dengan stress, sumbat susu formula terossss.... tapi lepas tu terus cam bengang dengan diri sendiri... terfikir kalau org lain boleh bagi anak susu kenapa gua tak boleh?? ha! tambah lagi stress di situ.. selepas consult dengan officemate yang sungguh power bab2 susu ni (she breastfeed her daughter up until now - 2years ++) barula lega... slowly mengikut nasihat pakar... i was this close to see the doc for a pill.. konon2 nak tambah susu tapi my officemate kata tak payah..


So kepada sesiapa yang ada masalah susu tak keluar, harap bersabar.. as my own experience lepas bersalin nurse teros hantar baby untuk breastfeed.. lepas doc dah siap2 jahit sume i terus breastfeed.. masa ni nipples tak rasa sakit lagi.. bagi baby susu cam biasa.. bila dah kene sorong masuk ward part ni menggelupur sikit.. asyik naik turun katill nak bagi baby susu.. masa ni jahitan pun dah mula rasa sakit dan nipples dah mula crack.. haaaaa time nielah rasa stress tu dah mencanak2 meter naik..


Hari kedua tambah stress bila dah masuk rumah.. as my early explanation sume bende baru.. lagi tambah stress.. pastueh nak adjust my kids yang asyik terjerit2 tak reti dok diam.. my 2nd daughter punya bengang dengan gua sampai dia hentak pintu bilik... ergh! sabarrrrrrrr je la... tu yg terbabas bagi formula milk tu...


Hari ketiga slowly i adapt... camana nak hilangkan stress, camana nak breastfeed dgn cara yang betul, adjustment masa makan dgn tidur vs masa baby nak susu... masa tidur baby vs masa mandi gua....


Dan hari ni tadaaaaaaaa saya sungguh gembira kerana saya dapat update blog with my newborn Nurazreen Soffyia tidur dgn jayanya di sebelah saya.. Ok y'all masa untuk saya bersarapan! Bye.

Sunday, February 6, 2011

My newborn


Nurazreen Soffyia Bt Mohd Illiyein Firdaus
Born on 5th Feb 2011 @ 3:00 am weighing 2kg
 
Images by Freepik