Wednesday, March 31, 2010

Cuti untuk pasport

Haip2 bukan rakyat2 gomen lambat buat keje tapi sebab tunggu anak i no 2 balik skool which is pukul 11:30am.


Selawat dulu baru boleh balik ye murid2.

Nasib baik ari ni suh Tasya tak pegi sekolah, kalau tak sia2 sahajalah cuti i tu.. Lepas amik Hannah terus tekan minyak ke Sri Rampai.. Pergh. Ramai gak orang. Dulu waktu Sri Rampai nya branch baru bukak pegawai lagi ramai dari org nak wat passport. Tapi takpe, i tau Imigresen sangat bagus skali khidmatnya..

Cam-ho dulu sekeping 2.

Ok berbalik pada buat passport tu kan, actually kalau nak cepat dapat no sila ikuti arahan seperti di bawah :

Untuk kanak2 bawah 18 tahun

1. Gambar pasport 2 keping
Okeh ni yg buat aku lambat.. Harga kedai2 sebelah imigresen tu RM12/4 keping gambar. Aku rasa kalau buat kat luar murah sket kot. Uiii nak suruh anak dok statik payah la kot.. Hah lagi satu, anak yg nak wat pasport jadi sila tangkap gambar anak sahaja.

2. Surat beranak original & 1 salinan surat beranak
Sila photocopy di pejabat anda

3. Kad pengenalan ibu @ bapa & 1 salinan
Kalau mak yg bawak anak pi buat pasport jgnla plak pi bawak i/c sang suami ya. Seperti kes i, i/c i sahaja diperlukan. Juga jgn lupa photostate siap2.

4. Borang permohonan pasport.
Sila mintak di kaunter. Percuma. Kalau boleh sila download siap2 di sini.

5. Lepas tu boleh dapat nombor giliran.

So aku agak lambat no giliran sebab terhegeh2 beno nak tangkap gambar la nak isi borang la nak photostate la.. Ha jgn lupa plak original surat beranak dan i/c kene bawak tau.. Lepas dapat no dlm 20 minit je dah settle sume.. So nak tunggu dia proses pasport tu lambat sket dalam 1 jam gitu.. So sementara nak dapat tu i terus balik lepak umah mak. Lepak punya lepak sekali tertdo la plak.. Pukul 4 baru terbangun (Tutup pukul 5pm) .. Terkocoh kacah pi amik pasport.

Lucky no 1284 & 1285.

Sekalik aku masok tgk nombor dah 3012 daaaa.. Cuak2 jgk takot dia suruh amik esok. Satu keje lagi nak datang lagi.. Tapi pegawai2 memang cool. Takde marah2 @ sesi2 leteran @ sesi bermasam muka.. So...

2 thumbs up for Imigresen only.


P/s: new rate

Adult : 2 yr RM100.00
5 yr RM300.00
Kid : 2 yr RM100.00
: 5 yr RM150.00

Friday, March 26, 2010

My thursday class

Ya aa aww.
Betul ckp orang byk dugaan untuk orang nak menimba ilmu.

Semalam hujan diikuti dengan angin yg ala2 puting beliung. Pergh. Kalau aku pakai payung RM10 waktu belajar kat itm dulu konpom la tinggal batang payung je kot. Hujan takdelah lebat cuma angin kuat sikit. Aku pun konpius arah hujan. Kejap belakang kejap depan kejap tepi.. Tapi alhamdulillah aku selamat sampai ke tempat tujuan dengan sedikit basah. Brrrrrr sejuk

Kan dah cakap kalau naik lrt cepat sampai... See aku dapat duk tengah. Weeeee
I tak suka duk depan or belakang sangat.. Kalau dok depan rasa malu nak gi toilet masa kelas tapi kalau dok belakang sangat tak nampak apa lecturer tulis kat depan.. Mau terjuling2 mata nak salin. So tengah2 paling best *peace*

Haaa.. skang kelas dah penuh.. Khusyuk2 je diaorang nie kan?

Walaupun hujan kelas tetap penuh. 1st time aku belajar tempat mcm nie.. Masa 1st time register, aku mcm? Biar betul! Macam kelas tuisyen je aku nengok.. Udahlah tu meja dengan kerusi rapat2.. Maknanya kalau rasa montot besar pastueh duk tengah jgnla buat pasal nak kuar kelas. Jelingan maut amoi2 tu bagi kat kau.. hehehe *ampun*



Hoh.. Malam ni punya aktiviti :

Senaman tangan di malam jumaat

So guys, enjoy your weekend as much as you do... Okeh? Tapi sebelum tu marilah menyanyi beramai2 lagu di bawah ini.. Nyanyi je tau! Nak joget2 sila joget di rumah bukan di opis... Bye2

Muah~


Fight for this ♥ by Cheryl Cole



Too much of anything can make you sick
Even the good can be a curse
Makes it hard to know which road to go down
Knowing too much can get you hurt

Is it better? Is it worse?
Are we sitting in reverse?
It's just like we're going backwards
I know where I want this to go
Driving fast but let's go slow
What I don't wanna do is crash, no

Just know that you're not in this thing alone
There's always a place in me you can call home
Whenever you feel like we're growing apart
Let's just go back, back, back, back, back to the start

Anything that's worth having
Is sure enough worth fighting for
Quitting's out of the question
When it gets tough gotta fight some more

We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
If it's worth having it's worth fighting for

Now every day ain't gon' be no picnic
Love ain't a walk in the park
All you can do is make the best of it now
Can't be afraid of the dark

Just know that you're not in this thing alone
There's always a place in me you can call home
Whenever you feel like we're growing apart
Let's just go back, back, back, back, back to the start

Anything that's worth having
Is sure enough worth fighting for
Quitting's out of the question
When it gets tough gotta fight some more

We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
If it's worth having it's worth fighting for

I don't know where we're heading I'm willing and ready to go
We've been driving so fast we just need to slow down and just roll

Anything that's worth having
Is sure enough worth fighting for
Quitting's out of the question
When it gets tough gotta fight some more

We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
If it's worth having it's worth fighting for

We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
We gotta fight, fight, fight, fight, fight for this love
If it's worth having it's worth fighting for

Thursday, March 25, 2010

Lunch date

Yen sms ajak lunch. Tsk tsk tsk. Baru nak diet lunch. Pagi tadi aku makan meehun goreng banyak gila.. Selalu aku buat portion breakfast dengan lunch. Tapi tadi konon dalam hati tak mo lunch la sebab nak tdo during lunch hour nieh sebab petang kang kelas. Hiyerrrrkkk Harapan je lah. Turun jugak teman Yen lunch masalahnya aku yang over makan. Biasalah tu kan. Jadiknya petang ni ke kelas tak yah la singgah mana2 nak beli dinner..

So hari ni pegi kelas.. Jejaka hitam manis offer nak hantar pegi kelas. Ingat nak naik train je since i'm wearing comfy shoe today. Hermm... will see.

1) Crowded + walking distance + sedikit penat + sampai cepat dpt dok tgh + RM1.20 = LRT
2) 2 of us + dgr lagu + jam + lambat duk belakang + parking RM 4.00 yen take advantage = Yen hantar

Agak2 la yg mana best?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Jawapannya no 1. Cukup2lah dah banyak kali datang lambat.. Memanjang je dok belakang. Mungkin dengan berjalan ke LRT may shed few gram of my fat.. Agagagagaga Yolah tue

Okeh skang dah pukul 3:31pm. Sudah petang.

Haaa.. Opismate aku belikan roti untuk minum petang...
Jadiknya memang confirm la aku naik lrt. roti ni berapa kilo plak lemak dia ha?


Wednesday, March 24, 2010

E-mail messenger

Member aku Fiza baru keja.. Setelah berhempas-pulas di Uitm mengambil ACC* dia dah fed up untuk belajar full time.. Mungkin dia dah rasa menyampah duk kat Shah Alam tu kott dan berharap menjadi pelajar part-time seperti aku.. So sekarang dia telah pun officially menjadi part-time student.. Mungkin dah tak payah berebut naik bas di waktu pagi lagi. Jadi bezanya dengan masa belajar full-time adalah sekarang setiap pagi dia akan berebut menaiki lrt. Sungguh bergaya.

So skang Fiza dah keje.. Dapat keje pun area2 aku gak.. Tapi masalahnya skang ni kan company dia punya la strict gila.. Takleh langsung nak bukak internet tak termasuk lambat potong gaji. Paling kuat pun dia boleh bukak Maybank tu pun tengok forex rate. Mak aihh wujud lagi company camni ek?

Since dia tak leh nak bukak YM email lah tempat kitaorg berborak & bergembira hari2. Tak caya? Ko nengok berapa sangapnya email dia pagi tadi.




Aku pun kadang2 tak faham dengan company yg jenis macam nie sebenarnya.. Yang tak menghargai employee as an asset to the company.. Serious mcm, tu tak boleh ni tak boleh. Macam sekolah smaplaboo betul caranya!

Kamon la weh. Ni zaman millenium bukan zaman paleolitik lagik. So kepada rakyat2 gomen, anda sangat beruntung sebenarnya masih dapat bukak facebook!

Sekian dari bilik berita~
Muah xxoo

Tuesday, March 23, 2010

Fight for this ♥

Anything thats worth havin,
Sure enough worth fighting for,
Quittin’s out of the question,
When it gets tough gotta fight some more, (Ohh)
We gotta fight fight fight fight fight for this love,
We gotta fight fight fight fight fight for this love,
We gotta fight fight fight fight fight for this love,
If its worth having, it’s worth fightin for, Ohh


Recently i was enjoy listening Fight for this love by Cheryl Cole .. Syiookk je dengar lagu yg mendayu2 cam nieh.. Selalunya rap sana rap sini.. So bila dapat dengar lagu ni, enjoy je.. Senyum je memanjang.. Hehehehe.. Zaman sekolah dulu lagu Backstreet Boys ngan Britney Spears lah menjadi pojaan hatiku.. Tapi bila Britney dah ala2 ganas aku pun dah tak minat sangat.. Skang nie kalau drive pun tak habis2 la pasang lagu mariah carey yg zaman batu tu.. Tapi sekarang tidak lagi kerana aku sudah jatuh chenta dengan ini lagu...

Update

Aku dapat HP baru. Yeay for that! Kan HP dan gambar2 hebat hilang masa kat Bandung tu.. So adalah seorang jejaka hitam manis telah menggantikannya dengan Sony Ericsson yo~ So aku telah menjadi pengguna Sony semula.. Suka sangat.. Thanx to jejaka itu ya.. Errr tapi duit exam i, u still bayar kan?


Hadiah pertama dalam tahun 2010


Selain HP lunch tadi pun seronok juga.. Eventho cc aku menjadi mangsa tapi i just feel great... Dan masuk office juga adalah lambat.. Nasib baik hujan so bolehla buat2 stuck di KLCC kerana hujan.. Ehehehehe.. Reason ni Puan ***** je suka guna.. So i follow sahaja..

Aku nak tepek gambar baby2 comel anak i dah besar.. So i tepek gambar diri sendiri waktu lunch tadi boleh tak?


Ba-ba-ba


Chaaaakkkk



Pilihan makanan sang jejaka



Pilihan makanan sang gadis


Ya sekian sahaja dari bilik berita saya.. Tak tau apa nak tulis dah.. Tiba2 otak menjadi sedikit weng.. Jadi marilah kita melayan lagu ini lagi dan lagi...

Anything thats worth havin,
Sure enough worth fighting for,
Quittin’s out of the question,
When it gets tough gotta fight some more, (Ohh)
We gotta fight fight fight fight fight for this love,
We gotta fight fight fight fight fight for this love,
We gotta fight fight fight fight fight for this love,
If its worth having, it’s worth fightin for, Ohh


Muah~

Friday, March 19, 2010

simptom

Baru2 ni aku ada simptom mengantuk keterlaluan.

Hoh.. Semalam dalam kelas yg sangat bising pun aku dapat lelap. Sudahlah Yen tak mo hantar aku pi kelas.. Bayangkanlah dgn killer heel aku menapak amik lrt. Wow wow.. Sampai je kelas terus bukak pastu terus tido.. ZZZZzzzZZz..

Sedar2 je lecturer aku dah bersuara... Maklumlah aku mana ada member kamcing dalam kelas.. Takdelah orang nak kejutkan.. Isk isk isk.. Sedih tau.. Sume amoi2 nagn apek2 je.. Adala 2-3 kerat budak sebangsa.. Tu pun duk jauh2.. Masing2 wat hal sendiri..

Ni kat opis nie pun mengantuk ya rabbi.. Baru pukul 5pm.. Uhuk2..

Oleh itu i nak pegi bergosip dahulu sebelum balik.

Bubbyeeee~

Thursday, March 11, 2010

Jiwa rasa gelora la la la~

Huwargh.

Ngantok berbaloi2 apakah ayat ini?

Padan muka. Sapa suh tido lambat. Mlm tadi aku tengok cita Tv2 yg pelakon dia Tommy Lee Jones ngan sapa eh? Van Damme ke? Cam bukan. Lantaklah. Malas nak perah kepala nak ingat. hiyerkkkk Sakit betul tulang belakang cam org tua. Huwarghh Menguap kali ntah yang ke berapa.

Sebenarnya banyak sangat benda aku nak cita. Kadang2 tu rasa cam nak tulis ke tak nak ke tak nak. Kalau tulis kang rasa malu plak coz yg blog reader aku boleh dikatakan semua member2 aku yg memang dah kenal. Malu lah kan! Tapi kalau tak tulis jadi mcm nie lah. Sakit hati sakit kepala jiwa sakit.. haihh kepala pun dah weng banyak...

Btw aku belum terasa lagi nak tulis atau nak meluahkan segala kemarahan yg terbuku dalam hati nie. (chewah cam ayat novel) still boleh handle tapi kadang2 tu rasa nak *nanges* *nanges* dan *nanges* jaaaaa. Kenapa la jiwa aku nie kental sangat? Aquarius sang kental. haaih.. Nanges je la bukan org tau pun!!!!

'Jiwa rasa gelora la la la la'


Enough of this stupidity! Say it out loud

Apalah serabut sangat entry aku ni oiii.

*Update*

Mak aku mintak aku tolong carikan audit quotation. Nak yang murah2 & mal*y punya plak tu kan.. Hadoiii.. camana lah plak aku nak cari small audit firm kat kl area nie... Nak2 m*l*y audit firm.. Nak google cari contact no pun aku tak tau nak type apa kat google. Adalah aku type Zaid & Co la Rahmat & Co la .. Ha ha .. Mcm hapa2 ja bunyinya.... Tapi disebabkan kecerdikan aku nie kan2 *uhuk*uhuk* aku pi cari kat Jobstreet. Muah ha ha.. Blur2 ja bila aku call mintak quotation ingat aku nak mintak keja. Ekekekekek.. Last2 dapat gak 2 ketul audi firm melay*.. Fees pu takdelah mahal. Sesuai la ngan biz nature revenue below RM10k tu kan.. bukan profit tau Yg satu tu audit firm area Setiawangsa dia quote RM800 & yg lagi satu tu audit firm kat CM kot dia nak RM1500. Oklah tu.

Korg2 jgn terpesong plak ingat mak aku ada bukak biz.. Nie sume sebab maintenance rumah punya.. Korang tau JMB? Joint Management Body . So mak akau salah sorg part-timer kat situ... Tukang collect maintenance umah, la senang cita. Dulu developer yg handle so skang nie depa pass kat penduduk so mak aku antara yg bertuah terpilih jadi tukang collect duit. So untuk keselamatan duit tu kene jgk la lantik auditor... Maklumlah nak independence report kan?

What else, huh?

Haaa Matta Fair sudah kembali. Makin tahun makin malas aku nak melibatkan diri dalam Matta nie.. Boring laaa nak jumpa kerenah mak2 org dan bdk2 yg pelbagai ragam. Nak2 mak2 yg tak paham bahasa bila aku cakap kalau beli 3 nite baru dapat pusing lucky wheel tu.. Bila dah pusing dapat local hotel bisik2 ngan aku nak mintak hotel lain... Mcm2 kan.. yg bdk2 tu sukala sangat pusing2 lucky wheel tu.. kot2 aku pusing kepalo ekau baru kau raso camanao sakit hati den nie nengok screw tu nak tercabut dikojokan bdk2 nie.. tapi paling cool ialah bapak2.. rilek ja. apa isteri ckp angguk sambil menguap2 kepanasan. bila byr sang isteri la paling sibuk double check figure aku siap merembat calculator aku sambil terkuma-kamit mulut tu mengira.. sang bapak pulak aku nengok cam malu je tgk perangai isteri masing2 tapi mata tu menjeling2 jgk tgk wife tekan calculator. Piirahh.. tunjuk macho konon. Hacccuuummm terbersin aku.

Hoh.. Apa lagi yg nak di merepekkan lagi ek.. Huwaaa esok aku shift pagi yg pastinya pukul 12 berterabur bdk2 gomen datang... Nasib aku sampai pukul 3 je esok. Lepas tu boleh balik. ye ye ye..

Hah lagi satu pound rate dah turun. Aku dengar tadi member call Maybank mintak special rate dalam RM4.90/pound.. So kalau counter rate around RM5.00 tu tak lari.. Ok sangat tu la kot nak bayar fees nie..

Hoh lupa.. kepada Cterq congratz la hang dah abis... Bila la aku plak nak rasa feel itu!!.. Takpelah pelan2 kayuh.. Tapi aku rasa dah pelan sangat aku kayuh nie *waaa* ... takpe tahun depan insyaallah affiliate lah aku *positive* *positive*..

Howaaaaa~ What an entry! Panjang bebenor repekan aku kali nie.. Sekali sekala pe salahnya.. Btw kawan2 selamat bercoti dan kepada diri aku selamat ber MATTA FAIR!! isk isk isk.

Thursday, March 4, 2010

A hot cup of Nescafe

Minggu lepas aku tumbang. Demam teruk sampai takleh bangun. 6 hari 6 malam aku terbungkang atas katil. Suruh mak panggil tukang urut sebab badan aku sakit2. Ingatkan bila kena urut sedapla sikit rasa letih ni tapi makcik tu urut bukan main sakit betul. Satu jam dia urut rasa cam berjam2. Hadoii.. sakit betul. Bila aku ckp 'Makcik, perlahan sikit ya'. Memula je la dia perlahan lepas tu makin dipicit2 kuat2.. Dah rasa mcm kena uli badan aku.

Lepas bercuti dengan jayanya, maka kerja juga menimbun dengan jayanya. Hari nie pun baru rasa boleh bernafas dengan jayanya. Dengan penuh berjaya hari ni tetiba aku rasa nak minum nescafe. Selalu kat opis amik bau je tapi kali nie penuh berjaya minum sikit. Sodap jugak ek. Sejak baik demam mcm2 aku nak makan la minum la. Waktu demam sume tak lalu. Masa demam tu hari aku terpikir uii sedapnya nikmat dunia kalau jadi sihat.. Ntah apa kene ntah aku berpikir mcm tu.. Mungkin sebab tengok anak aku mkn ayam goreng nampak sedap, tengok mak aku makan lempeng nampak lazat.

Ha kan hari tu aku pi panjat bukit broga kat Semenyih tu kan? Lupa nak update. Nantilah esok aku update ok. Btw ni pic aku kat Broga Hill untuk tatapan semua.

 
Images by Freepik