Tuesday, October 26, 2010

Sesi pening kepala : Baby checklist

Right now dah nak masuk 6 bulan... Tinggal lagi berapa hari je nak masuk 6 bulan.. Baby doing very well.. To date mummy weight was 63kg.. tak naik mencanak2 pun... coz selera makan kureng sikit sejak dua menjak nie... Oh ya.. Baby mungkin girl.. (again).... Masa teropong baby tunjuk montot.. so dr assume girl coz she can't see the testis... oh my.. where's the ball gone? agagagagaga... daddy a little bit frustated.. sian daddy takde kawan lagik... girls in da house gitu... mummy pot pet pot pet anak pun ikut sama pot pet pot pet... camana daddy tak pening kepala?

At last kitaorang dah discuss nama... mummy suka sangat nama Sarah... Daddy still pilih nama hujung.. Mummy request Nur Sarah.. Simple & sweet.. Tapi daddy kata keturunan sume nama mesti panjang.... Sume kene ikut nama dia.. So nama mummy je lah yang paling kontot dalam family...

Barang baby? Agagagagaaga... Baru beli playpen.. ... So right now mummy tengah pikir nak beli baby cot warna putih... Daddy tak agree coz he said we already have the playpen.. Daddy suh baby tido dalam playpen je... Ergh.. Mummy pun malas nak argue coz takot nanti last2 baby nak tido atas katil ngan kitaorang.. Through my experience memang end up mcm nieh...

Playpen yang beli hari tu memang takde aksesori.. coz initially mummy nak buat playpen tempat baby main2 and letak kat living room...since plan dah bertukar mummy tengah sebok nak cari aksesori playpen... Ergh. Mummy still terpikir baby cot jugak.. Lagipun playpen punya bassinet boleh hold up to 6.5kg je... lepas 4 month konpom bassinet jadi bentuk U... Terseksa tulang belakang anak aku esok lusa...

So mummy punya checklist baby for now :
  • Stroller
  • Baby cot
  • Playpen

Monday, October 18, 2010

Golf, Exam & Monday!

Wah wah wah... Sekejap je dah hari Isnin.. Pagi2 je hujan dah turun mencurah2 bak bunyi air terjun di Lata Kijang.. Uhhhh.. Bukan main lagi, pagi tadi aku bermain tepuk2 tampar dengan Yen..

'Pa bangun2' tepuk2 Yen.

'Ma mandi dulu'

Eh eh bukan tiap2 hari aku yang mandi dulu ke? Takleh nak compromise kalau dia mandi dulu.. Aku bangun tgk langit gelap bukan main... Jeling Yen.. Aduss, syoknya kalau aku yang tengah tido skang nie.. Mamai2 aku masuk toilet.. Tengah mamai2 tetiba teringat 'Eh anak aku exam la hari ni!' Keluar toilet cecepat.. Nak kejut Tasya.. Alamak! Suprise sungguh dia dah bangun dengan jayanya.. Bagus anak aku! Ada peningkatan kendiri.. Jimat tenaga akau nak berleter pepagi...

Dengan penjimatan tenaga yang sungguh hebat di pagi hari, aku pun masuk kerja dengan muka yang ceria... Oh! Sungguh hebat rasanya pagi ini.. Positive2 vibe dalam diri mcm berlebih2an pula pagi ni.. Nak je aku salurkan tenaga2 positif ni kat office mate aku yang rata2 muka macam ayam berak kapur.. Ahahaha.. Monday blues bak kata orang..

Bukak e-mail pun tak berapa banyak.. E-mail2 menghentam pun ada seketul je.. Inilah hari Isnin yang paling hebat pernah aku lalui.. Yang paling syok aku forward email hentam tu ke budak junior.. Best! Sekali sekala bagi budak2 junior tension seronok gak kan? Inilah dinamakan 'Effective Delegation Skill' ... .

Oh ya! Cerita weekend.. Nothing much happen.. Lebih kepada aktiviti berkeluarga... Nak2 puteri2 aku nak exam kan? So mama dan anak2 buat kunjungan sihat ke kedai buku Popular untuk beli2 stok2 buku latihan.. Nampak cam murah je.. Rm3 per book.. Tapi bila dah kumpul2 bila nak bayar banyak juga rasanya... Tu pun mama dah campak2 stationery yang budak2 ni amik... Pantang nampak benda2 cute semua nak amik.. Sticker la, cop la, paling tak tahan Tasya amik magazine Hannah Montana.. Ewah! Mintak maaf la bebanyak. Sila letak dekat rak tu semula ya...





Aktiviti berkeluarga dengan bapaknya pula menemankan Yen ke Golf Driving Range kat Damansara Club.. Nama je gah tapi banyak nyamuk... Laki aku tepuk bola, aku kat belakang tepuk nyamuk.. Bosan2 aku snap gambar Yen nak pukul bola... Yen request nak tambah 100balls aku dah angkat bendera putih.. Oh tak tahan dowh! Banyak gila nyamuk..




Aku seret sekali Tasya nengok Yen main.. Sambil2 ajar dia buat latihan.. Sambil2 tu tengok gak kalau dia minat pukul bola mcm Yen.. Bak kata orang 'Melentur buluh biarlah dari rebungnya!'

Muah~

Thursday, October 14, 2010

Divorce statement.

During his racy chat, Arquette, 39, revealed that he and Cox, 46, stopped being intimate months ago, that he had been intimate with a cocktail waitress and that Cox ordered the separation because she felt like she was his "mother" and not his wife.


Dah baca? dah baca? 10 years of marriage hancur sekelip mata. Lagi best hasben bole keluar statement berani mati.. Huh. Tahun depan aku kawen genap 10 tahun... Maknanya aku akan jadi mak kepada Yen lah tak lama lagi?



to date : 9 years



Monday, October 11, 2010

Nasi ambang version jawa banting

Hari sabtu terus shoot balik kampung lepas balik wedding kat Puchong... Makk aiiihhh punyalah penat coz aku plak yang kene drive.. Yen totally flat coz jumaat malam tu ada plak member2 dia buat bachelor party.. Keluar pukul 10malam balik pukul 6pagi? Pepagi tu aku tengah gosok baju Yen bangun buat laporan aktiviti dia malam tadi... Ewah.. Pandai betol nak tengok mood bini ya bang oiiii..

Eh eh eh.. aku ni suka bebenor melalut...

Sampai kampung tengok sume dah siap.. adik beradik mak aku 12 orang... so kdg2 pun boleh confuse mana satu cousin mana satu makcik? Cousin2 aku yang tua2 memang pantas buat keje.. Ditambah pulak dengan makcik2 aku yang muda2... lagi bertambah le kelajuan diaorang.. ni untung anak ramai.. dah anak ramai cucu pun ramai? tak yah nak susah2 panggil catering wahtsoeva! Yang laki pun uiiii terserlah sifat2 lelaki jawa yang kuat bekerja.. Takyah disuruh dah tau apa nak buat... pasang khemah, susun kerusi, angkat periuk, angkat kuali, beli ais (eh ni termasuk gak ke?) T__T Untungla sapa kawen dengan laki jawa.. (eh eh kawen ngan laki bugis pun untung gak apa) ..

Btw menu untuk tahlil hari ke-5 ni, diaorang buat special sket.. mee kari ngan nasi ambang... adik aku layan gila makan nasi ambang.. nak2 makcik aku masak rombok rawit.. pergh 2 round adik aku balon makan.. aku kurang sikit nasi ambang ni.. bak kata mak aku, aku kan ikot ayah aku darah nogori... bab masak2 lemak aku paling laju.. nak2 kalau ada rebong tak pun daging salai. pergh. layan!


ni team A.. mak aku ngan sepupu2 tua aku... mak aku makan sampai tak ingat level kencing manis.. bertambah2 aku nengok.. yang sepupu2 plak makan tak ingat anak masing2 tengah ek eke ek nangis kat tangan husband memasing..


ha.. selit sikit dengan team A.. aku makan mee kari je.. amboi jelingan maut kak tuty bagi kat kamera... senyum la sikit...


yang ni team B.. sepupu sebaya aku dengan anak2 & anak sedara dia.. amboi2 ada versi hijau biru plak.. macam tema hari raya gitu.. ke recycle baju hari raya tue hari? ekekekekekeke...



adik aku bersama2 dengan cousin2 muda aku.. yang muda2 ni tak habis makan kek berapa puluh round ntah.. yg tudung biru si besar gabak tu tengah cover perut maklumlah baru lepas melantak...


ehem ehem.. empunya blog dengan lelaki bugis yang tengah tahan mengantok sebab mak mentua tak habis2 lagi makan..

Hari ahad ada wedding kat Batu Caves plak.. nasib baik dekat jee.. memang flat gila weekend nieh.. rindu nak pi tengok movie ngan Yen during weekend....Kuar makan2 dengan anak2... Kalau layan dvd pun konpem kalau tak aku yang tido dulu, Yen yang dengkur dulu.. Tetiba jee.. Ehhh dah pagi dah?.. Lagi best, eh eh dah pagi Isnin dah? Daymmeeeeee... Kerja skang!

Friday, October 8, 2010

5 bulan : Masalah Uri

Jumpa dr untuk checkup 5 bulan.. The MGTT result ada error.. so dr suggest kene buat balik semula.. Ergh... Dr scan dan still nampak uri still kat bawah.. Too low sampai tutup jalan baby untuk keluar dari perut... Remind Yen yang maybe this time kena C-sect..

Cita pasal C-sect.. Hari raya jumpa cousin yang baru dapat anak no3.. Previous delivery normal and the 3rd dia kene belah... Woohoo.. Dia ckp normal was the best.. Pergh. Makin tension dibuatnya.. Scary oo belah2 nie... Nak batok, nak bersin nak bangun sume kene control... Erghhhhh..

Hai la baby... Hang keluar sok mama nak cubit2 pipi hang.. Kalau tak nak kene cubit hang tolak sikit uri tu naik atas... baru mama sayang. Muah~

Wednesday, October 6, 2010

Apa nak kena buat bila kereta kene langgar belakang?

Ceritanya begini... Semalam atok aku meninggal (Al-Fatihah).. So mak aku pun call la.. Aku kalau mak call pepagi nie sah2 ada orang meninggal.... Macam ada satu hari tu area pukul 6:30pagi aku tengah syok tido atas katil, mak aku call..

'Ra, kau kenal tak si A dengan si B ni' Emak aku berkata.
Aku pula berkata 'Haa kenal lah, apa plak tak kenal' (sambil dok ingat2 lupa muka A dan B)
Lalu mak aku menjawab 'Diaorang berdua dah meninggal naik motor.. Kau pegi keje dengan Firdaus kalau naik motor hati2'

Makkk aiii direct je bagitau.. Terkejot aku.. Yelah dahla mamai lalok bagai.. Sekali DANGGGGGG macam kepala kene ketuk.. Next week nya baik punya aku bebl kat mak aku... 'Mak lain kali jangan direct sangat... Ra plak kang yang mati terkejot'.. Mak aku leh gelaaaaakkkk jeee.. Ntah dia ingat ke tak apa aku cakap...

eh eh eh apa melalut niee...

Berbalik cita tadi... so dah tau atok aku meninggal aku pun terus shoot from selayang to setapak jaya nak amik mak aku.. dalam pukul 8:30pagi camtue la... aku plak tu yang drive time tu.. masa tu tengah berhenti orang nak kuar simpang.. sambil tunggu kitaorang laki bina bergosip la skettt... tetibaaaaa

DAAAAAAANNNNNGGGG... Terhenjut2 keta aku ke depan ke belakang sebab masa tue aku tengah tekan brek.. Nasibla aku tak sondol kete depan gakkk...

Kuattt ooo... Yen apa lagi bukak pintu nak pi pot pet pot pet mamat tuehh.... Aku still dalam keta tak bergerak.. Tengah cuak niii amik nafas dulu.. Sambil tu aku jeling 2 cermin belakang... Tangan Yen dah atas bawah kiri kanan dah.. Jangan sampai dia tumbuk muka mamat tu sudah.. Cecepat aku kuar keta... Aku dengar mamat tue kata 'Sorrylah i tak sengaja maaa.. I takde duit mau bayar laa... Keta i pun teruk juga, you tengok' ... Alamak sorry2 tak mainlah weh... Boleh simpan sorry ko dalam lori.. Aku terus cakap 'Takda duit claim insurans laaaa..'.. So step2nya adalah berikut :

1) Mesti ada kamera. Tak kira la handphone camera ke apa ke.. Yang penting kene tangkap gambar.. Tangkap gambar the whole storyyy.. Lagi banyak lagi bagus... Tapi aku tangkap sekeping jerkk... Dapat tangkap gambar si pelanggar tu lagi bagus...

2) Ko pi tgk road tax kereta tu sama tak dengan no plate keta tue.. Ha ni banyak kejadian guna no plate palsu.. tuelah guna tangkap gambar bebanyak in case kejadian mcm nieh....

3) mintak ic then salin la apa2 yang patut.. no telefon jugakkk.. pastueh make sure no phone tu valid..

4) dahtu korang boleh terus pegi report..kene wat report kat kawasan korang kene langgar.... kalao ko kene langgar kat selayang pe jadahnya wat report kat setapak jaya ... lagi satu wat report kat balai polis trafik bukan balai polis biasa... selaunya balai polis trafik ni sebelah dengan balai polis biasa je... kalau orang yang langgar tu tak follow pun takpe as long ko dah ada cukup bukti...

Haaaa... macam kes aku semalam... Aku terus shoot pegi balai polis lepas kene langgar... cuak2 gak sebab mamat tu tak follow.. so dah abis wat report tu.. adalah tanya2 sikit polis tue let say kalo mamt tueh tak wat report camana? polis cakap kalo dia tak wat report 24jam dari masa aku wat report kete dia kene blacklist.. tapi aku terpikir gak let say mamat tu drive kete curi peduli apa dia kalo kete tu kene blacklist ke apa ke.. T___T

Since keta aku boleh berjalan lagi so takdelah involve callman.. tapi aku rasa pepehal korang mesti kena ada satu kad mekanik yang korang percaya dengan kualiti kerja.. sebab kalau involve mekanik tak kenal nie diaorang buat keje ala kadar.. mcm kes bapak aku dulu... so lebih baik korang call mekanik korang tow kereta daripada callman yang korang tak kenal tow kereta korang pastueh bawak workshop baik punya jauh....

Lepas wat report, polis tangkap gambar, kereta pun tu boleh proceed masuk workshop.. sign2 document kat workshop.. lagi satu dalam kete korang mesti ada salinan geran dengan insurans.. takdelah 2 -3 kali kerja nak patah balik umah amik geran la insuran bagai... workshop tu photocopy geran ngan insurans dia dah terus boleh proceed repair keta..... satu sen pun takyah bayar.. tuelah syok kalo kereta dilanggar... ekekekekekeke.. Yen daah nyesal2 pegi hantar spray bumper b4 raya.... kalo tak boleh menyelam minum air... takde rezekiii....


Si kecik dengan mainan baru Yen... mainan lama warna biru yang belakang tu boleh buat tukun jadi tambah semak kat umah lagi 6 bulan..

 
Images by Freepik