Thursday, December 24, 2009

I was late

in my period..

Scary.. I was like what if i'm pregnant now? How about all my resolution for 2010? Can i manage my little baby? Can him/her will shower with love & attention? What if i'm not capable to do so? Can i sacrifice my lovely night? Can i handle the labor pain again?

I know this time if i got pregnant, it will be special. I can opt the top 3 medical centre without fear. I can choose where i want to do the monthly checkup. But still! It is not about how stylo it can go. tapii.......

Then with a little hope in myself, i went to clinic. After sampling, the doctor show me it was only a line. Ok it was confirm that i'm not conceive. Still!! Tak puas hati.. sampaila... I period this morning..

Lega cik!

Tu aja.. Happy holiday~

Wednesday, December 23, 2009

Leasehold or freehold property?

Ehem ehem.. hari nie mood nak tulis something knowledgeable~ So here it goes.

Leasehold or freehold property?

I confirm ramai org tengah dok pikir2 pasal nak beli umah. Nak beli leasehold ke freehold? Nak beli apartment ke terrace? Sebelum tu bagi dulu defenition tajuk.

Leasehold - sewa
Freehold - percuma (ekekek)

Tapi apa yang sewa apa yang percuma? Tanah ke rumah ke atau tanah dan rumah?
Rasanya apa? Jawapan nya adalah tanah (pendapat i).

Actually bila org kata harga umah ni akan meningkat dalam masa 20 tahun, bukannya harga umah yang meningkat. Actually harga tanah tu yang meningkat. Maybe adalah kot kaitan sket2 dgn umah. Cthnya macam u all nak beli rumah dpd org lain (mean u r the 2nd owner) so bank akan tengok market value (harga semasa) of the property. Market value ni plak provided rumah tu dlm keadaan sempurna. If terkopak sana terkopak sini the market value akan jatuh sikit about 5 to 10k. But the most % in the value of course tanah (location).

:: Freehold ::
Freehold property adalah mahal dari leasehold. Tapi freehold takyah nak sebok pikir2 utk long term. Kiranya dah takde extra2 fee (yuran) nak kene bayar in future. Of coz leh turunkan kat generasi seterusnya tanpa pening kepala. Lepas tu nak jual pun senang. Bank pun tak banyak songeh. Freehold property harga dia semakin lama semakin naik. (Increase in value). MAybe dari harga rumah RM300k dlm masa 10 tahun boleh jadi half a million (highlight location plz).

:: Leasehold ::
Leasehold adalah murah sangat berbanding freehold. Tapi... (ada tapinya) Selalunya leasehold tempoh 99 tahun. Bila lagi 20 tahun leasehold nak tamat, korang kene pegi wat extand lease. Pastu bila nak extand kena bayar premium. Banyak jugak nak kene bayar provide berapa tahun korang nak extand. So advisable bila nak beli korg tanya pada SA tu sapa yang kene bayar premium tu. Some lucky cases developer yg byr. Lepas tue kalau nak jual pun payah. Nak2 kalau lease tu dah tinggal 40 tahun. Certain bank tak mau bg wat loan. (Please double check). So instead property tu revalue (pertambahan harga) dia jadi depreciate (susut nilai harga).

So kesimpulannya adalah harga!

Memanglah freehold selamat, leasehold plak menyusahkan. Tapi kene ingat freehold adalah mahal while leasehold murah. Some all of u might in future rasa terbeban dengan harga umah yg freehold. Yela in future tak siapa tahu? Pertambahan anak, isteri tak kerja, diberhentikan kerja, increment pun cenonet je, nafsu makin besar, sakit bla bla bla bla. So end up u all takde simpanan lepas tueh itu jelah umah yang u ada sampai tua. Compare to leasehold, diaorang byr murah and diaorang ada saving dan diaorang boleh utilise the cash to fixed deposit or investment. Dan kene ingat pasal LIQUIDITY!

Cash is more liquid than property. Liquidity nie maksud mcm real money dalam tangan. Cth mcm kenapa cash lagi liquid dari property kan. Property dan cash memangla both kita panggil asset (kepunyaan, hakmilik) tapi cash lagi nampak dan confirm boleh dipegang. Property plak korang nak kene jual (tu pun kalau ada org nak beli, ditambah dengan legal fee, fee itu ini) dulu baru dapat cash tue. Susahlah kalau kita takde liquidity asset dlm tangan.

So.. itulah dia. I have my own solution my own opinion. Think wise.

No man but feels more of a man in the world if he have a bit of ground that he can call his own. However small it is on the surface, it is four thousand miles deep; and that is a very handsome property. ~Charles Dudley Warner

Chows~

Monday, December 21, 2009

Monday morning

What's up?

How's your weekend?

Nothing much happen during weekend. So here a list:

1. DVD rental
Membership fee RM30.00 Max dvd rental = 5pcs or 1 boxset series. Dvd rent each RM3-4 while Vcd Rm2-3. I manage to enroll myself to be the member. Work well to kill the time when Yen went to his class.

2. Yen class
His 1st class for this semester begin last saturday. From now on i need to schedule my free time without him.

3. A ticket
On the way to return all the dvd, we have been attract a patrol car. And yen received a free ticket (of course it is free) from the police officer. I know we were in the middle of lunch hour which i know they were.. (only god knows). But f*** it we rather pay to the gomen than both of u! Thank you Mr Officer.

4. Badminton
Me & my sister start playing badminton in the evening. Uitm start a bit late from other Uni. Thank god!

Boring gila this week. Yen ajak pegi tengok drift. I said no. Takde mood langsung untuk melihat aksi2 kereta lagi. Seru belum sampai kot. In return dia masam mencuka. Cakap i boring la tak sporting la blablablabla. Sekali i start kopek2 bawang la kunyit la (cook his fav dish) terus dia senyap layan sex & the city sorg2. Sambil ngomel2 ntah apa kebenda ntah.

Well that's all y'all.

Bubbye~

Thursday, December 17, 2009

lunch date

Burrp~ (Penangan nasi campur)

A'ah aku pegi lunch kat Maju Junction tadik. Jadik gak aku lunch ngan si Beth. Ramai betul umat2 berbaju batik kat situ. Penuh betul tempat makan dari tingkat bawah sampai atas. Last2 skalik kitaorang makan kat food court. Nasi campur ngan air laici. Air laici beth belanja. Muah ha ha.

Pastueh Beth ajak survey fitness centre. Cantik la tueh. Mcm tau2 ja aku memang tengah cari partner nak pegi. Kalau husb dia bagik aku on jerk. Tempat tu pun menarik gak. Blah dari fitness centre aku pegi tgk opis baru dia. Duk lepak2 sampai pukul 3ptg. Pastueh terus chow balik opis.

Sampai opis 3.15ptg. Pukul 6ptg kang balik. Pergh best gila kalau leh buat cam nieh hari2. Konpom surat kuar dah tu ari2 kau leh lepak kat umah jaga anak~ Tak mauuuu! Scary~~

sapa dia wife zahar dan mummy pada zafeera angkat tangan!

Kau memang kacau aku la pagi tadi. Yapeda SMS aku pagi2 buta. Potong aaa~
Sudahla aku setting ringtone lagu panjang gila. Sudahnya jadi macam jam loceng la plak. Aihh. Ye la yela aku paham semangat baru. Tak pasal2 tempias kat aku. Mana ada org pagi2 boleh sempat SMS? Padahal aku SMS tu malam semalam. Konpom kau tido awal la kan. Baguih cik beth sorang nie.

Hang punya blog skang pun very the motivate betoi! Kadang2 inspire gak i baca tapi kadang ngantuk jugak. (honest review ni babe) Tabik spring pada hang 2 kali.

Oi oi oi. Hang dah pindah kat maju junction ka? Dekat gila ngan aku. Boleh menular bersama2. Patutla hang ajak aku pie lunch. (nak pi ke tak?) Adoi very the last minute la hang nie. Dahla ari nie aku merempit. Kene cari cab aa nie?

Oklah aku nak pikir nak pi ke tak~
Chows

Tuesday, December 15, 2009

Lawak terbaik tahun 2009

Burrrpp~ (penangan nasi ayam)

Baru lepas lunch dengan Yen. Gelak ketawa mcmla kat umah tak cukup masa nak bergelak ketawa. Rasa nak tersembul cincau kat muka dia.

Nak tau apasal gelak sangat tueh?

Sume sebab kes2 skandal yen sebelum nie. Bila bukak balik memang agak kelakar sebenarnya.. Adala satu kes budak perempuan nie, let me call her as Ms Loud. This women memang rare. One of a kind. A particular kind which memang suka lawan eventho dah kantoi. Personality dia nampak baik. Pakai tudung, berbaju kurung. Very sopan. Tapi bila bab2 SMS wahh hebat! Make it short~ Dia ngadu kat kawan dia about me yang guna bahasa2 luar biasa on SMS.. Dapat plak member yang konon2 memperjuangkan hak2 wanita, yang konon2 Ms Loud adalah mangsa dan aku adalah pemangsa. Datang perangai bijaksanan sang kawan, pegila mengadu kat yen yang aku nie marah2 si Ms Loud. Mungkin kawan dia terlebih yakin bila dia mengadu pada Yen, laki aku akan marah aku sebab kacau gf dia seperti kes2 drama.. Korang tau apa yen jawab? "Eh tu between dia ngan isteri aku. Aku taknak campur. *Lariiikss* "

Lawak tak?

Cita no 2. Student UTM, budak lagi main2 SMS sampai terkantoi ngan aku. Then aku pun seperti biasa membalas dengan bahasa2 carca merba 18sx.. Korang tau apa dia reply?
"Eh eh eh abang Yen, ter'delete' la SMS tadi. Send balik"

Lawak tak?

Dan yang paling lawak sekali, kenapa aku rasa benda2 di atas adalah satu lawak?
....

Aku pun tak tau.
Tapi memang lawak.

Kepada Yen jangan cuba buat lawak seperti kes2 di atas.

Sebab lagi satu kali terjadi itu bukan lagi satu bahan lawak.
.
..
...
.
.
.
.

*Muahahahhaha*
Janganla serious sangat baca tu. Gelak sket.

Monday, December 14, 2009

The Ugly Truth (memang pon)



Inilah cerita yang aku tengok berkali2 during weekend. Memang best. Antara cerita terbaik lepas cita how to lose a guy in 10 days. Collaboration between Heigl and Butler memang terbaik. Setanding Hudson & Mcconaughey dlm how to lose a guy. In fact aku tak sabar nak tgk their next 2nd film together. But in history jarang ada 2nd lagi terbaik dari yang 1st. For instance new moon, fool's gold, dan tak ingat apa lagi.

Oh well weekend story.

Friday was yen co dinner with a 'movie' theme which i dont rent any costume, but it was great event btw. Plenty of costume blend with beautiful colour. And Noryn Aziz is really a performer~ even she sang my favourite song ' i have nothing' by Whitney Houston.

Saturday & sunday was normal routine for a wife. nothing much to tell. Oh ya tangan tasya telah disimen buat kali ke-2.. Lasak anak perempuan aku sorang tu. Yet the same reason main basikal. I think she enjoy it much~

Well well this weekend consider as one of my lovely weekend (which can be count) .. hahahha.. yen suprise me with a new golden ring and later a white gold necklace & a pendant. :) guess it will be my lucky charm to walk through my 2010 journey.

End of story. Get back to work~

Thursday, December 10, 2009

hello world

I'm back to my routine world.

wah. where to start?

Shah Alam was super best. Bergelak ketawa hingga membawa bencana minda. Best. Best. Yen ada datang kacau even i told not to. Rindu kott. Nasib baik satu hari je.. Heheheheheh :) Straight 5 days i masak u meaning include breakfast, lunch and dinner but of course ngan fiza sekali. Terbaik.

On my exam day super exercise. Bayangkanlah dari Pangsapuri Baiduri amik bus to sek 2. Pastueh amik bus ke Kl. Then later sampai CM i had lunch alone sambil melihat2 jam. Pastueh from CM i walk to Masjid Jamek. From Star Masjid Jamek i turun kat Maluri. Then walk to JJ Maluri to grab a cab. Lastly, baru sampai exam centre @ Institut Professional Baitumal sharp 3:00pm.. Wow wow di situ.

Later after exam pukul 6:30pm back to shah alam balik untuk amik barang. Of course with Yen. Sempat lagi lepak makan soto yang best kat Sek13 (kot) sambil makan sate kambing. Yen sampai dah mabuk2 tengok aku bergosip. Nak2 si Nurin ada. Lagi la dok tergelak2.. Lagi mengahangatkan malam yang suram (ewah) nurin baru lepas wat slimming program kat london weight mgmt.. Excited babe. Aku semangat je nak pegi slimming centre. Hiokhihiok. Tapi mcm takde perubahan. Same goes to ada sorg member aku jugak yang pegi Keep Slim. Muahahahha Siapakah itu? (Abaikan).

Lepas tue la Yen teringin nak makan tandoori la plak. Dudukla kat mamak tu sampai pukul 2 pagi kau. Kejadahnya. Mata memang tahap mengantuk. Mengenangkan Yen banyak cerita aku pun duk layan2 suami tercinta itu sampai dia habis cerita. Sapa tak sayang laki oiii...

Wa rindu sama anak perempuan wa. Family time~

Friday, December 4, 2009

excited

I will be on leave sampai rabu.

Bukan vacation tapi exam. Kali nie sume based on luck. Itu macam kalau i pass memang i nie lucky la kot. Apa2 pun belum cuba belum tau.. Mari mencuba while pound isn't so strong.

Malam ni Yen anta i pegi shah alam. Woowwee bestnya.. Lepak study ngan fiza.. Uiihh menggeletaq kaki nie simpan 6 bulannya gosip.. To Yen kalau rasa sayang bini boleh order online pizza delivery to shah alam.. Itu macam mesti bini sayang sama awak.. Ekekekekek


haip..haip jgn kacau saya sampai rabu ya abang sayang

pict takde kaitan


chows.

Wednesday, December 2, 2009

mentang2 mood wa baik~

Bukan main Yen amik kesempatan.. Bak kata org putih 'take advantage' gitu.

Pagi2 lagi dah kene amik order cam secretary. Telefon astro la public bank la blablabla.. Kurang2 kalau jadi secretary dapat gak gaji lagi dapat pegi secretary week lagi.

Dah i nie plak malas la nak dengar dia bising2 petang kang terpaksa la call. Astro memang terbaek. Pantas dan mudah. Public bank hohooo.. Sendiri mau ingat.. Shadap2 tak mau kutuk2..

Btw pagi tadi Yen ada tanya pasal Yahoo Games pc yang ada dinner dash la parking dash la dashdashdash apa2 je la yang i beli berkurun lama tueh. One of his colleague tanya.. Ntah mana la i simpan bende tu. Kadang2 yang buat penyakit tu bila dah elok2 i letak kat drawer meja alih2 bende tu ada dalam playstation.. Takde keje lain si tasya ingat bende tu ps2 punya cd. Dah bila i mengamuk ntah mana la i sumbat cd tu .. Jadiknya bila nak ingat tu amik masa 2 -3 bln la jugak..

Ok mood i dah agak baik.. Mood tahun baru kott... Wow next year i dah umur 27 ye.. Huhuuhu... Scary jugak tu... Apa2 pun life must go on. Mana ada brek2.. Redah je..

Until then.
Chowsssssss lussss.

Tuesday, December 1, 2009

I'm back!!

Angin taufan dah reda.

Fuuuhhh..

Kalau tak habis pokok, atap umah tercabut. Agaknya kalau dalam hati nie ada pokok kelapa mesti dah tercabut pokok tu. Sebab i temper dalam hati. Kata aquarius kan? Suka pendam2 suka senyap2 je simpan perasaan (ewah). Tapi memang i tak suka pun nak tunjuk2 temper nie.. Tapi kalau sekali i bising, gunung berapi pun kalah you! Ekekekekek

Cukuplah tu.. Huhuhuhu. Bila difikir2 balik kenapa la minggu nie i sensitif lebih? Antara sebab2nya tak cukup perhatian, semenjak dua menjak nie Yen memanjang busy sampai langsung takde masa untuk i. Sekali sekala leh la tahan kalau laki wat dek je. Tapi kalau dah berkali2 tu rasa mcm 'Eeh! Aku ni cam takde laki je'..

Lepas tu wa nak exam tau. Tu yg tension tahap gaban ni. Mcm f*** je. Shadap2!.... Tu yg rasa waaaaaaaaaaaaaaaaaaaa nak nanges... Lagi buat rasa nak jadi ultraman takpun rasa mcm oh edward cullen, meh datang gigit aku so that aku leh jadi vampire yg takyah amik exam!

Ahah! Speaking of twilight nie kan, cita dia best je.. Sapa yg tak suka tu shadap2 je lah. Sapa suh tengok kan? Ha lagi satu masa i pegi tgk kan dapat lak belakang i jantan yg tak reti dok senyap. Sudahlah kaki mcm gajah dok tendang2 kerusi pastueh bila time romantik je depa bertiga gelak. Tak siuman betul. Cubalah ada tahap kewarasan sikit. Aihhh.. Potong betul.

Oklah tue.. cukup2 la membebel sepatah dua kata.. Agagaggagagga.

 
Images by Freepik