Monday, November 30, 2009

Selamat pagi Malaysia~

Mood tak baik hari nie.
Plus it is a monday. So back off.

I was thinking lately.

Naaaa~ Nvm.

P/s: Boleh tak rasa satu badan bau lembu?

Thursday, November 26, 2009

Today

Success!

The plan was a success.

Phew.
Dup dap dup dap jantung i ari nieh. 'Weh, ali kau nampak boss masuk bgtau aku tau' Awal gila i masuk hari nie. Around 8:30am gitu. Sorry bang takleh breakfast. Aku redha pagi ni if Yen nak marah. Aku lebih rela Yen membebel dari boss aku mengamuk. So masuk office, hafal2 balik FAQ yang ada.

Sy..ee ra.. Boss dah masuk. Wahhhhh.. takotnya. Rileks2.. Spray2 sedas dua perfume nieh.. Alamak wangi terlebih plak. Dah 9:20am ni.. Pi tgk sat dia baca paper ke tidak.
Alamak! Dia bukak email daaa... Pedulik.. Tok tok Morning Mr boss. Yes. Muka dia berkerut. Blalalablablaaa. Aku bebel. Dia kerut muka lagik.

Blalalablablablaa.. Dia tanya lagik. Aku pulak kerut muka. Chis camana wa leh lupa jawapan nie.. Kelentong jela.. balbalablablablaa.. Dia sign. Cepat2 wa chow kuar bilik dia. Lega!

Enough of that success story.. Dan boleh blah dengan aku punya imagination yang melampau.. To reward myself, i have purchased a ticket for the twilight movie.. yeah baby! It's twilight time. 6:20pm @ klcc... *happy* Dengan opis mate...

Oh! Did i tell u about Yen?
Yen dah selamat balik kampung with his mom & my eldest. Actually his cousin kawen this week and its not next month. So say babai to jalan2 ke Rengit. Coz i'm not follow him due a few commitment need to settle down here. But the good news was i have plenty of time to spend over my parent place which is like ages kot i tak tido kat sini.. Jadinya me & my youngest akan berhari raya di Setapak. Yeyeyeyeyeyeye...

3 days of single life!

Let's rock & roll.

Wednesday, November 25, 2009

Tomorrow

Cuak nak menghadap esok. Cuak nak jumpa boss. Cuak cuak cuak. So far tak pernah rasa cuak camnieh... macam ada petanda kene marah kaw2 esok. Tetiba rasa nak resign leh tak? Waaa.. Nie sume pasal kes Cp204.. Tax estimate untuk next year which the dateline esok pukul 10am to IRB... Yang buat aku tambah takut coz semalam boss tanya aku whether any urgent thing since he will be on leave tomorrow. I plak dengan penuh confident mengatakan TIDAK. Dan aku dengan penuh confident terus blah dari opis sharp pukul 6:15pm. (lalu depan bilik dia tuuu, which he was struggling doing thing)

The prob is tomorrow pagi2 kene ngadap boss.. As usual dia masuk pukul 9:30am.. N then akan selak paper sampai pukul 9:45am.. If i were lucky he will be in the office on 9:15am.. So meaning selak paper 9:30am.. Mind u dia paling benci kalau org kacau dia baca paper! So less than 30 minutes i need to arrange with despatch punya schedule pulak... Pagi2 tadi aku dah cakap ngan dia.. 'ali, esok aku cop kau pukul 9pagi tau!'..

Aaaa.. Ingat nak hantar je doc tu ari nieh suh dia sign tapi bende tu kene discuss first.. Hermm.. Plus, anak bongsu kesayangan dia tengah cuti sekolah.. Hu!! Bahaya.. I can imagine fav daughter dia marah my boss telling him 'Daddy nie tak habis2 keja.. Can u spend the quality time with me all alone!'.. Tu dia. Aku punya imagination... Sssssscary. Dan lebih scary esok dia masuk office saying "S..yee..ra you're fired! .. Tu dia lagi sekali aku punya imagination..

So solution nya wa dah khatam FAQ yang mungkin dia tanya without fail.. Hoping he will be less pressure on this matter.. And pleaselahh kot2 anak kesayangan dia buat boss happy all the day today..

Pray hard!

Tuesday, November 24, 2009

My day

Last weekend Yen become a very busy man which tell why i splurge my $$$ on dvd & vcd. It was really good which never realised that i skip my breakfast and lunch. The first 2 movies was:

I opt Twilight (again) since nak heat up b4 watch on New Moon. Tengok movie, tak puas then beli pirated dvd, tak puas jugakk, finally beli yg original vcd. Guess what? Still tak puas! Yen was telling me to buy on dvd since i can watch it over and over in our new baby. But i insist on the vcd then. And..... Sapa menyesal? Sila kelip mata 8 kali? Demmit.. i know Yen will membebel-bebel if he found another twilight dvd. Argh! Agaggagagagga..

The 2nd movie was hindustan.. Heheheh.. I ♥ watch them provide only my favourite actor or actress berlakon. Nangis2 tak ingat berjurai2 air mata.. Ekekeke release tension when i drop a lot of tears.. Tapi janagn sampai jadi Kassim Selamat sudahla kan?



Then later sambung dengan shopaholic tue.. Tak ingat asal tak pegi tgk that movie. Tapi cam tak hype sangat tgk cite tu..Maybe i am not the shopaholic type. Tapi it was a good movie. And why on earth people think the finance field was so dull, bored and skema? Memang betul pun.. Ekekekekekek.. Especially part secretary laki tu.. Muka dia very the finance person.. Oh hoi!

And the last chinese movie tak tengok lagi coz that one yen yang beli. Forgive me i memang tak tengok cite cina.. Maybe masa kecik2 ayah marah bila tengok cite cina ngan hindustan.. Tak tau lah kenapa... So end up sampai besar tak suka tengok.. Yang cite hindustan tu sebab dulu duk ngan babysitter so tiap2 kali lunch bila dia nak suap makan mesti depan tv tengok hindustan sampai nangis2 suap aku makan. That's the reason!.. Hiiiiihihii..

That's all for now..
GG on 8tv tonite. Best2x..

Friday, November 20, 2009

Year end plan

Banyak bersusun dalam kepala nie.. Tapi tak taulah diluluskan oleh lembaga pengarah ke tak. Co ada bagi annual room free. Sampai la ni tak guna2.. Tak silap aku last year pun burn cam gitu je.. Mana taknya banyak betul dia punya syarat.. Tak leh pegi public holiday la, tak leh pegi peak season la, bla bla bla.. Tu yg buat malas je nak submit form tue.. Haih.. Confirm2 dah ujung tahun nie bilik sume full.. Sah2 kene reject.. Nak pegi yg kat oversea plak ntah aku ni eligible ke tak.. Paris baru je launch last month.. Airfare nya plak yang membunuh.. Tak leh tak leh..

Tadi ada cakap2 ngan yen about one of my fren yang wedding dia hujung thn nie gak.. Tapi dekat ipoh la plak.. Apa yang best kat ipoh ek? Kalau pegi saja macam rugi la plak.. Ingat nak stay memana.. Yang aku tau depa famaous part2 jambu nie.. Selain dari tu?

Beside that yen nya cousin pun ada kawen dalam bln 12 kat batu pahat.. Kali nie yen janji nak bawak aku pegi Rengit yang famous dengan orang laut berniaga.. Tak sabar2 nak pegi... Tapi lepas pegi situ nak pegi mana plak? Ah jangan kata nak pegi JB.. Bosan tahap gaban..

Well let see kalau ada pegi mana2 aku update la.. Tapi nampaknya masih tak ada lagi.. Tapi yang confirm bln 1 ngan bln 4 tahun depan ada cuti2 dengan my kids dan juga my parent.. Cant wait! Haruskah aku saving to the max for both vacation? Nak entertain parent harus $$$ banyak.. Baru rasa feel gitu tengok mak ayah happy... Nak2 skang kan Yen adalah juara kepada sume menantu yang ada. Heheheheheh.

Chows

Thursday, November 19, 2009

Which one is our baby blue?

Pic captured at our favourite parking.. Sekali tengok, mak aih banyak betul baby blue. Musim baby blue ke sekarang? Dah takde musim baby white?


xxoo

Wednesday, November 18, 2009

Baby blue part two

Pagi nie mula la sesi bercerita aku ngan Yen.

Warm up dulu.. (aku agak moody di pagi hari) Maklumlah semalam kene kejut waktu tengah khusyuk tido..

Yen : Yang, kura2 apa panjat dinding? (Kes nak amik hati)
Aku : Hah? Apa? Kura2? (Ni apa pagi2 cerita pasal kura2 plak nie)..
Yen : (Repeat the same question) Muka tersengih.
Aku : Ntah. (Malas nak layan)
Yen : Tu.. (sambil tunjuk kuali aku gantung kat dinding)
Aku : Oh... (tak tau nak buat reaksi apa) Apa punya teka teki daa

Semalam yen keluar pukul berapa ntah baru balik. Wa cam blur2 bukak pintu untuk dia pastueh terus tido. Maklumlah sesi memperkenalkan baby blue kepada sahabat handai..Sesi budak selayang bagi gred kat baby blue.. Sesi pecah kelapa lagi kat batu caves.

Thank god gred yg diberi memuaskan hati yen.. Kalau tak kan keluarla dialog2 seperti di bawah ini:

Yen : Yang, diaorang ckp kan 'Mak aihh Yen aku boleh nampak rumah aku dari cermin keta kau nie' (kes tak tinted)

Lagi satu 'Mak aihh Yen takyah beli pajero la. Aku dah boleh naik keta kau je'. (kes tak lowered)

Ada lagi satu 'Mak aiih Yen rim kompang sehh' (kes tak tukar sport rim)

Haihhh.. nie sume kes2 baby silver la.. Nasib la si Yen tu dapat wife yang memahami (aku la tu).. Dapatla tukar segala2 umpatan yang diberikan.. Please highlight being a wife is easy but is hard for being as an understanding wife. Hello! Bukan senang main tukar2 tau.. tutup lobang sana bukak lobang sini.. Hermm.. Bagi aku macam alah, biarlah org nak cakap apa kan? lama2 senyap la.. Tapi bagi yen plak kau ingat aku takde duit? meh sini aku tunjuk kat kau. See? Kontra tak kami berdua.

Well sebelum masuk office tadi aku tanya Yen..

Ha, pa apa diaorang kata?
'Terbaikkkkkk' jawab Yen.

Lega kau.. Jgn nak buat pasal nak tukar2 dah.. Cukup2 la tuehh.. Sekali korang tau dia cakap pasal apa?

Kamera SLR la pulakkkkkk!

Tuesday, November 17, 2009

Baby blue

Our baby blue dah selamat register dengan jpj tadi.. Another baby need to maintain every month. Phew.

Konon2 nak sama no ngan baby silver tapi ada org tu tak menyempatttt.. Poyo je. Memula dulu bukan main planning nya. Last2 hampeh. Baru hang tau betapa seksanya nak menunggu. Tapi syukur kepada tuhan (alhamdulillah) takde kejadian tak diingini.. Lepas ni tawaf la si Yen nak pegi membayar hutang piutang yang dibuat2.. Wa malas. Cukup2la wa tawaf kat umah dengan keje ala2 robocop.

Ha lagi satu.. petang nie si faezah ajak aku pegi beli jeans.. Motif? Ajak kakak pegi beli jeans. Ni tak lain tak bukan kerana aku telah berjanji manis degan dia last two weeks.. Ingat plak tueh.

Apa lagi? Hah skang tengah cari costume untuk next monthnya function. Nak pakai apa ek? temanya adalah Hollywood film.. Ingat nak jadi cleopatra boleh takkk? Bolehkan ajaaaa janji fulusnya ada..

Thursday, November 12, 2009

Interim audit

'Sy..eer..a, the auditor is here' Early in the morning. Lorh ku ingatkan next week rupanya ari nie. Omg omg banyak bende tak buat lagik. :P

Cool sy..ee..ra cool. Hidup mesti rileks. Aku saja bagi depa bilik2 jauh supaya depa pikir 2 3 kali nak datang kacau aku. tapi sesungguhnya tekaan ku salah. Betapa hype itu amoi bikin wa terkejut banyak kali hari ini.

Tengah aku layan baca blog dengan ditemani suasana rintik hujan, tiba2 miss sssy..ee.ra! oh mak kau. terkejut aku. tak pasal2 plak wa mc esok.

lagi sekali... oh mak kau! terpacul muka tembam si amoi nie kat cubical aku. Kau ingat kau tepek muka atas cubical tu nampak comel? aku ingat mak duyung mana la tadi. buat saspen je.

the funny thing was bila dia mintak apa2 aku buat blur semacam. Konon2 mcm tak pernah buat la.. Takpun aku cakap 'Last year bukan ur colleague ke provide listing tu?' (audit firm staff turnover tinggi ok) ekekekekkekeke amoi tu siap bebel2
'Aiyoo.. syy..ee..r.a. matilah i. Opis u tutup pukul berapa.. u boleh stayback takk?.. bla bla bla..' Comeeellll..

sekian bebelan.. ari sudah hujan. balik time!!!

Tuesday, November 10, 2009

selasa

Hari ni selasa yg penuh dengan cemerlang. Aku dapat close few a/c. Fuuuhh lega. Amoi2 auditor dah nak datang untuk interim audit next week. So kene ready mental dan fizikal untuk menjawab soalan 2 mencabar dan juga memberi jawapan2 kelentong untuk expenses item. Harus aku malas nak layan kalau tanya soalan 'Why this year expenses on entertainment has a big different from the prior year'. Aku senang je kelentong je la dengan jawapan sebigini 'For this year we focus on expanding which involve entertaining current market from the sales side.' Mudah tepat dan padat. Kadang2 auditor nie malas nak bukak payment voucher tau. Aku dulu buat expenses analysis masa kat audit firm sampai nak muntah kedarah belek payment voucher 12 bln tau. Bdk2 zaman sekarang keje nak senang je. Apa guna co hang bagi laptop canggih manggih kalau tak digunakan buat keje kat umah?... Hohohohohoh..

Btw, walau bz camana facebook tak tinggal. Ekekekek.. Ha ni nak bgtau resolution untuk 2010 ada tambah 1 lagik. Iaitu.....



kemas cubical yang mcn ntah apa2 dah rupanya.. Yen geleng kepala tgk workstation nie.. Seriously yen punya cubical much2 better dari aku.. (maksudnya dia tak banyak keje sampai boleh menular 3 jam *isk*isk* tak berkat gaji hang tau tak!). Nanti kalau dah kemas aku tunjuk hasil makeover nya ok?

Sunday, November 8, 2009

ahad

panas betul hari ni. Aku suka sebab confirm sidai baju hari ini terus kering. Anak aku jerit2 bergaduh kat bawah. Malas pulak nak pegi rotan sorang2.. Biarlah diaorang. Tadi yen jenguk aku dalam bilik. Tapi takde ckp apa2. Heran aku. Jenguk plak dia kat bilik sebelah. Oooo tengah wat assignment. Cepat2 aku blogging.. Kang kalau dah jenguk 2 kali aku still kat sini confirm mulut memebebel cam printer zaman 80-an.



Ahad tengahari,8 Nov 2009


Dah pukul 12 nie. Confirm masing2 dah lapar. Ayam aku dah perap tinggal goreng je. Sayur hari ni kubis sudahlah. Ada aku beli peria katak semalam. Separuh dah makan tinggal lagi separuh untuk hari nie. Letak kat peti ais. Sedapnya makan dengan nasi panas2. Baju tengah pusing kat dalam mesin basuh. Ingat lepas aku spin baru nak pegi start masak.


blogging tanpa gangguan (syok habis).. See the mess? Need to settle before tomorrow. Kalau tak the whole week macam tu je rupanya


Hari nie mak tinggal sorang2 kat umah. Faezah exam ayah plak out of town for 4 days. Risau aku. Pagi tadi aku call mak tengah kemas rumah katanya. Erm malam karang ingat nak call balik. Hope aku tak lupa.

Oklah guys.. Yen dah start kacau2 wa.. Housechores begin now. Robocop bergerak sekarang!

Friday, November 6, 2009

New ride for Hannah


Full set accessories


Kalah Tasya punya basikal. Tapi tasya takdelah menunjukkan kecemburuan dengan basikal Hannah walaupun hannah punya siap ada tempat letak helmet, cermin, loceng. Letup. Maklumlah mak mentua aku yang belikan. Taste nenek2 haruslah complete bagai. Silapla korang dapat mak yang sempoi sangat.

Eeeee.. masing2 dah ada kenderaan baru. Bila la mama dia plak nak dapat keta baru? uhuk uhuk..

Thursday, November 5, 2009

.:c..i..m..b:. lembap.

Ok. Sekian terima kasih.

Branch klcc je bukan branch lain. Tak tau la plak kalau branch lain pun sama je. Meh sini aku cita.

Satu hari aku n Yen gi bank itu utk apply loan umah. Ok fine first time aku nengok cam ok kakak nie macam ada sikit blur campur skill entertain client pun hampeh. Tapi takpe aku nak pinjam duit dia abaikan jelah sikap ke'boring'an kakak nie. Dipendekkan cita selepas kitaorg dah wat snp tanpa langsung guide dari akak nie kitaorang pun submit la..

Janji hari ke hari ke hari nak proses. Tak jugak dengar khabar berita. Memanjang hp off jerk. Lalu sudah mendatangkan kemarahan yang abadi kepada Yen terutamanya. Cuba kau cakap je kau takleh nak buat kan senang. Takdelah sampai Yen cukur janggut tumbuh balik janggut pun offer letter tak kuar2. Bengang tak?? Aku tak faham la bahasa2 tersirat sasterawan negara nieh. Cakap direct je senang. Bukannya aku nak bakar kereta kau pun.

Sebenarnya yang buat aku terlebih bengang bukan sebab akak tu pun. Dahlah rate langsung out compare to bank2 lain.

Yang buat aku bengang adalah sebab satu hal la plak aku nak buat copy sume2 document kan!! Tau tak buang masa nak mencari bende tu2 nak pegi print epf la bla bla.. Aku pun satu terlebih confirm.

Kesimpulannya adalah buat copy banyak2. Tapi wa memang dendam sama itu bank. Dapat bonus wa terminate lu punya cc!

Wednesday, November 4, 2009

Pagi2 dah kene marah!

Ari nie wa bangun lambat.. Sudahla lambat siap boleh sidai kain lagik tueh. Kang perap lama2 berbau plak. Sudahnya kene merempit. Aku dengan penuh konfiden pakai baju kebaya gitu. Dah lama rasa tak merempit. Sejak kes 2 org budak laki kat area umah mak aku meninggal, tobat sekejap nak nak merempit.

Dah lama tak merempit, tune pun dah lari. B4 this 20 minit dah sampai office, tapi ari nie 40 minit baru sampai. Ekekekekke.. Lepas tu Yen ada hati nak pi breakfast... Oppsss sorrylah ye, wa dah lambat. Tak pasal2 kene bambu ngan Yen pagi2. Nasib baik mood aku baik, so aku sengih2 mintak maap.. Mentang2la aku sengih bukan main panjang lebar dia punya khutbah hari rabu. Siap cakap 'Jangan sampai abang haramkan yang tengok gossip girls'.. Amboi keluar plak ayat2 haram.. Ekekekekek sapa suh 8tv letak slot gossip girl tu mlm2 sangat?!

Laparla plak. Aihh menyesal pulak aku tak merajuk kene marah pagi tadi (kes tak nak kalah).. Kalau tak mesti Yen ajak lunch sama2..

Sekian cerita kene marah di pagi hari.

Tuesday, November 3, 2009

Dora The Explorer

Sapa ada anak tgk dora? Anak aku memang layan Dora ni. Puehlah aku pujuk tengok tom2 bak, maklumlah bende ni kan glamer so mcm kesian je tengok anak aku. Kang kalau tak tengok nanti kawan2 sekolah sume tak mau kawan (mak emo lebih)..

Setiap kali tom2 bak mesti aku jerit panggil depa suh tgk. Tapi haram... Adalah seminit dua duduk senyap2 lepas tu berdesup pegi ntah2 mana2.. Aleh2 mak budak layan tom2 bak lebih2..

But one thing aku perasan kalau Dora keluar kat tv9 confirm depa khusyuk bin tawaduk depan tv.. Wa macam wahhh best sangat ke Dora ni?



Best!.. Sangat berilmiah.. Dia buat aktiviti sama2 dengan penonton.. For kid below 3 years sangat bagus.. Learning few simple word and ada action sikit2.. Suruh tepukla suruh goyang2 la..Selamatkan haiwan la.. very entertaining.. Tak silap astro pun ada yang english part punya.. Untuk tv9 ada bahasa melayu campur2 sikit dengan english..



Celebrity who love Dora



Ada sama ka dengan itu Dora?

Monday, November 2, 2009

Year end

Wow. Lagi 1 bln 28 hari to be exact untuk menempuh tahun 2010. I have list some resolution for next year actually.. For me 2010 will be the important year to walk through. One of them will be on time GRADUATE on Dec 2010. It will be my main focus for the whole year of 2010. Whoever taking ACCA they will know how hard to pass this exam which is unpredictable at all! Wish me luck okeh?

As for family there will be almost similar to the last year (not yet welcome any baby).. hihihi.. But i will cook more often, kemas rumah, enhance my garage by doing gardening, spending quality time with my kids on weekend (cycling) and not to forget getaway with Yen. Dan yang paling penting, ajar Tasya mengaji..

Towards my parent contribute $$$ always do.. Maybe not to increase anymore this year (uhuk uhuk) For my only sister maybe there is $$ for you starting Jan 2010 but make sure the CGPA is maintain.

For my career plak dah berada di comfort zone, maybe the whole year 2010 i'am still around. And hopefully will learn something new and gaining more and more experience plus enhance my problem solving skill.

Not to forget my fixed asset. Oppss not only mine but me & Yen. (Ehem ehem) Will blog later.. :)

Untuk diri sendiri errrr... nada suara perlu diperlahankan sedikit.. Makan supplement jgn tinggal.. Minum susu or a calcium tablet per day..

What else? cukup2lah tu.. Takut tak terkejar pulak kan.. In summary :

1)Graduate
2)Maintain seprti tahun lepas (Yang baik2 aja)
3)Menjadi suri rumah yang superb (sabtu & ahad & cuti umum sahaja) No tido2 lebih2.
4)Bercuti satu kali dengan anak2 banyak kali dengan bapak anak.
5)Jangan terlalu menjadi comel (kuat makan). Jaga kesihatan.

Ayuh! Senang sahaja itu ibu.. Cuma yang no 1 tu je takut2 sikit. Yang lain2 insyaallah..
 
Images by Freepik