Tuesday, June 30, 2009

Lucky draw for 22



Sudah baca arahan? So sila2 lah masuk. Tapi untuk budak 22 tahun sahaja ok.. Yang anak2 dara atau anak2 teruna 26 tahun jgn cuba2 nak try nasib. Buat nyemak email je.. Dah tentu selepas itu akan dikutuk oleh budak mis. Kepada sahabat2 ku jgn buat malu muka aku ya. Hahahahh.

Sesapa anak sedara adik beradik ke sepupu ke kupu2 ke rama2 ke kalau dah masuk tu bolehlah bgtau aku (jika nak menang).. HAhahahha.. Tapi kalau korang memang jenis bertuah memanjang, tak payah bgtau pun tak apa.. Bak kata kalau ada rezeki tak ke mana..

Tapi ingat.. kalau dah menang dapat accomodation free jgn plak nak ngada2 complain servis hotel tu kat aku. Boleh terus complain kat suratkhabar ruangan pembaca samada di berita harian atau pun utusan malaysia. Tak tau pula jika harakah, sinaran dan keadilan ada ruangan pembaca. Jika ada boleh juga tapi mungkin tidak memberi kesan kerana co aku tak melanggan pun. Tapi jika korang yakin boleh menulis ke malay mail itu sudah bagus kerana bos2 aku memang suka menyelak suratkhabar di waktu pagi ketika aku sedang pura2 sibuk membuat kerja.

Chow.. Aku dah lapar.

Friday, June 26, 2009

3 jahit

Balik keje semalam terkejut tgk kepala hannah berbalut. Dapat 3 jahit dan masuk satu beg darah. Papa pulak emo terlebih. Aku ala2 cuak jugak. Tapi once dia panggil aku mama aku dah ok. Rupa-rupanya jatuh waktu main kat atas katil. Bila aku naik bilik aku tengok ada kesan muntah atas cadar dan juga beberapa titis darah pekat.

Tiba2 rasa cuak. It is not a good sign if lepas jatuh muntah. Cepat2 aku tanya Hannah. 'Anak mama muntah ya?' Hannah cakap 'Tak, kakak yang muntah". Lega aku dengar. Tasya muntah sebab tgk banyak darah la tuh. Mana tak banyak darah, 3 jahit dia bagi hah. Masa aku deliver dulu pun baru 12 jahit. Itu keluar kepala budak tuh. Maknanya besar juga luka Hannah ni. Daripada aku kepingin nak makan sate terus tukar sebab budak sakit nak makan pizza. Baru nak try Sate Hj Samuri yang baru bukak. Ntah bila la jawabnya.

Pagi ni bangun pembalut kepala hannah tu mcm dah lari banyak. Maklumlah anak aku lasak. Baru aku perasan rambut dia keras sebab nurse tak basuh bersih kesan darah. Maklumlah kata hospital gomen. What you pay is what you get . Aku paham, apalah sangat kes kecil mcm anak aku ni compare to kes yg lagi kronik.

Aku ingat nak pegi cuci tapi hospital tak bagi buat apa2 if tak basah ke nanah ke. Herm.. Nampaknya esok aku nak pegi hospital nak mintak opinion. Lagipun macam keras2 rambut anak aku buat dia tak selesa. Since hannah kat umah mak kat setapak i was thinking whether to choose pusrawi or tawakal. Which one is better?

Thursday, June 25, 2009

Tax query

Tax query dah mula sampai kat meja. Ini menandakan satu ledakan maut kerana due IRB was b4 1st July. Draft audit report malu2 je nak keluar. Biasalah auditor mana pernah tak banyak keje. Bila call tanya memanjang busy. Nak tak nak guna je la figure mgmt acc.

Kalau ikutkan hati malas aku nak buat analysis exepenses acc per acc. Kalau co dapat double deduction untuk tax pun diaorang bukannya tau aku yang kerja keras. Tapi aku ni kan baik cubala buat yang terbaik untuk co tercinta ku ini. Tak dapat balasan di dunia di akhirat pun jadilah kan? Ermm.. 1st time aku keje dalam field hotel dan aku rasa memang senang gila buat duit. Sudahlah dah jadi trend orang melayu sekarang banyak duit (bukan mcm melayu dulu2) kerjanya asyik nak pegi holiday. Nak2 kalau buat hotel oversea, untuk restaurant je dah boleh buat duit. Maklumlah semua orang nak yang makanan halal belum masuk bilik lagi kan?Lepas tu tax pulak punyalah senang nak dapat double deduction. Promote pegi oversea ada cop tourism malaysia (approved) je dah dapat double deduction. Yang aku maksud kan double deduction ni lebih kurang camnilah ceritanya, katalah tax co kene byr 10 ribu lepas tu korang pegi promote hotel kat oversea jumlah belanja 2 ribu. Maknanya 10 ribu tolak 2 ribu dan tolak lagi 2 ribu (double deduction). Tax yang korang kene bayar hanyalah 6 ribu. Tak ke kaya raya dibuatnya? Itu baru cita figure ribu2 saja.So nasihat aku kalau korang nak buat bisnes selain fikir target market, korang fikir juga tax impact. Kalau betul gayanya korang memang boleh kaya raya.

Oklah aku nak sambung buat kerja sambil makan twister tomato flava. Sedapp oooo. Besok date dgn yen tengok transformers. Yes. Bye2.

ps : sapa tau kalau bad debt write off lawannya apa?

Wednesday, June 24, 2009

Jeolous zaman sekarang.

Hoh.

Kalau dulu2 jiran sebelah beli gelang baru cepat2 si isteri bagitau suami. 'Abang jijah sebelah rumah beli gelang baru.'
Si suami 'Mana awak tau?'
Sang isteri 'Alah masa tengah bergosip2 tadi bukan main dia kibas2tangan dia. Macamla saya tak nampak. Sakit tau mata saya! Abang.. Belilah yee'
Sang suami 'Awak ni ada2 je lah. Lain kali jgn dah bergosip dgn si jijah tu.'

Zaman sekarang pulak 'Abang c***q yg kat Dublin tu beli eL Vee baru'
Si suami 'Mana awak tau?'
Sang isteri 'Aritu masa tengah baca blog dia saja je dia letak gambar dia beli eL Vee. Abang.. Nanti bonus abang belikan lah satu ye.'
Sang suami 'Awak ni ada2 jelah. Lain kali jgn dah baca blog dia paham!'

Tiba2 rasa nak makan mister potato perisa tomato. Aku chow dulu.

Cerita ini adalah rekaan semata2. Tiada kaitan dengan sesiapa.

Monday, June 22, 2009

Fatin wedding.


Very minimum of fresh flower & chandelier. Simple yet lovely. She was lucky since her house was unique. Macam ada padang yang bulat kat tengah. So dia letak khemah keliling atas jalan yang bulat then makan2 atas padang. Ah susahlah nak elaborate.

Fetch beth agak lambat. Sian zafeera penat tunggu aunt ye.. Gambling gile cari rumah malam2 takde kad. Nasib baik taman melawati je familiar la jugak kan? Cuba la bagi address petaling jaya confirm makan angin je la jawabnya.

Walaupun sampai agak lambat, tapi kambing golek sudah menanti. Yaaaa makan2 nyum nyum. Yang peliknya punyalah banyak table kat situ boleh plak blkg table kami adalah budak labu jugak. Punyalah kuat aura smap disitu. So dapatla jumpa batch2 fatin. Tengok muka kenal tapi tak tau nama. Yang paling terkejut dapat jumpa Ika. Oh comel lagi budak ni. Since dah jumpa update pasal lily sikit. Then bergosip2 sikit.. Oh atart, kau satu opis ngan budak nie ke?..

Tapi kitaorang tak lama pun since zafeera dah ngantuk2 n meragam.. Lepas makan2, tangkap2 gambar sume terus balik..

muka happy dapat makan
babysit zafeera while beth trying hard to enjoy the meal
. eh eh zura. liat ek kambing tu..ekekeke
With Lat & Ika
Mencari2 pengantin sebelum balik.
Few snap then balikkk.

Oh ya.. Jumpa Azhan Ezra juga. Boleh plak dia tanya 'Eh kau pun ada kat sini?' Motif? Oh ya beth, buat pengetahuan kau Azhan telah berkahwin dengan Farahana budak F3 waktu kita F5.. Apakah?? Itu pun kau tak tau... Chiss.

Friday, June 19, 2009

I heard a voice

Dipaksa pergi kerja awal konon2nya tak nak lalu tol. Sudahnya aku mamai dalam lif. Tiba-tiba aku dengar satu suara kat belakang. Macam mengerang pun ada. Boleh kata mengerang dan berbisik dalam satu masa. Adoi.. Ini semua gara2 pi tgk cite 'Drag me to hell'. Aku positif suara itu hanya satu ilusi sahaja. Lalu dengan separa berani aku pandang belakang. OMG ada orang rupanya di belakang aku!

Kureng hajaq punya budak. Layan lagu pun agak2la.

Wednesday, June 17, 2009

Siang bertemankan matahari.

Ngantoks.

Semalam masih setia menemankan yen di tempat kerja. Tapi suasana lebih baik dari kelmarin. Few of his colleague was around. Ada kawan untuk bercakap. Suasana makan malam juga berbeza.

Oh.. Kelmarin juga cermin kereta kena pecah di depan rumah sendiri. Beg Yen telah berjaya dilarikan. Padan muka kerana tiada laptop ditemui tetapi kertas2 nota yang kau tak akan faham. Jika kau faham tidaklah kerja kau menjadi pencuri.

Haaaaa. Masih ngantoks.

Selamat sore.

Tuesday, June 16, 2009

Malam bertemankan bulan.

Ngantoks.

Semalam lagi sudah menemankan yen di tempat kerja juga pada hari ini, mungkin. Makan malam sambil memerhatikan gelagat manusia bersuka ria di kelab malam, juga gelagat pemandu2 di jalanraya yang semakin tipis kesabaran.

Friday, June 12, 2009

financial problem.

Help!

Belum pun gaji bulan jun nak kuar, aku dah rasa tak cukup. Konon2 takde keje la tadi kan. Pegi menggatal kira2 duit gaji for next month. Aaaaa Ni nak nanges.

One of my colleague;
El : Syera, i'm received the email. Wow, the fee slightly increase hoh?
Aku : Ha? ... How much?

Chess lupa plak dah nak kene enrol for next sitting. Habislah punah plan2 terbaik aku untuk next month. Konon2 nak wat passport untuk puteri2 beta yang tercinta itu. Since raya we will be at johor (yen side) haruslah bersiap sedia kan? Manalah tau tetibe yen ajak pegi Singapore. Takkan aku nak kene tinggal ngan budak2 kat kampung? Hoh. Tak mau. Sanggup mama buat passport untuk depa berdua. Nak tinggal kan diaorang ngan nenek depa takut plak, dahlah parit kat sana bukan main besar. Uiii. Simpang 44.

Pastu plan nak pegi spa kat 'Be Ratu'. Yelah nak menghilangkan urat2 degil yang tak dapat menerima hakikat soalan2 spot yang tidak keluar waktu exam hari tu.

Apa lagi ek? Haaaa.. Nak pegi Sungai Buloh. Bak nasihat Ayu. Hari tu masa Yen nak anta pegi Shah Alam, dia ikut jalan lain. Kitaorang lalu Sungai Buluh. Heaven seh. Kedai pokok2 bunga melambak2 sepanjang2 jalan umpama kalau aku balik kampung Nogori, 'kalau sepanjang jalan dah ada lemang, dah nak sampailah tu or tiba2 dah bau taik lembu hah, confirm kat Nogori lah tu'.. Eh! Melalut2 la plak. Heaven gila tgk mat2 bangla tu siram bunga2.. Not only the flower, deco pun bagai2. Slurpee!

Yang paling penting saving to the max untuk vacation pada 20 to 23 july. Serious ini yang top priority. Hoh. Serious aku ada financial problem!

Wednesday, June 10, 2009

Wazzup berasap..

Helllooo y'all..

Sakit kepala sudah tiada,
Kerna aku sudah habis peksa.


Ewaaahh berpantun plak aku.

Aku memang bergembira rasa seperti dunia aku yang punya. Saki baki sakit kepala ada lagi disebabkan semua soalan2 spot tidak keluar. Ohh..

Everything back to normal. Yela bila exam usually aku akan pegi itm shah alam study dengan Fiza.. Korang tau Pangsapuri Baiduri? Ha.. Kat situ lah aku lepak time nak exam. Seronok tau sebab tak ada gangguan dan aku rasa macam ada masa untuk diri sendiri.. Pastueh boleh bergosip2 pasal orang nielah pasal artist la.. KAlau dengan Yen nak bergosip? Mimpi je la...Kadang2 aku cam jeles jugakla sebab Fiza dgn Dang buat full time tapi aku wat part time je.. Rasa cam nak resign dan focus for one year. Tapi.. berangan je la.. COMMITMENT.. Bukan saja dengan Yen tapi dengan anak2.. Bukan saja masa tapi wang ringgit jugak. Tapi.. aku yang pilih jalan nie.. Kawin muda.

Eh sesi luahan rasa la plak.. Back to track! Semalam mak ada bagitau aku satu cerita. Yang bermacam2 aku rasa. Ntahlah.. It's about divorce. Yup.. one of my stepbro. Kakak ipar aku ada lelaki lain? Memang agak terkejut esp ayah aku becoz dia memang agak sayang dengan dia since diaorang satu kampung. Biasalah ayah aku suka up2 orang negeri yang serba serbi indah di mata dia termasuklah kakak ipar aku nie. Sampaikan masa dia letak hantaran sebanyak itu pun bapak aku bleh tutup mata. Dan siapalah aku untuk bising2? Dia perempuan dan aku juga perempuan.

Banyak benda2 yang tak sepatutnya berlaku telah berlaku sepanjang perkahwinan dia dengan abang aku. Dan ye aku tak sepatutnya masuk campur. Biarlah. Sampai semalam bila mak aku cerita yang dia balik malam pastueh dalam hp ada gambar lelaki, sms mlm2 buta dan yang paling penting dia yang nak bercerai. Ntahlah itu aku dengar cerita sebelah pihak sahaja. Tak taula kalau abang aku juga ada skandal? Bila abang aku tanya ayah aku, ayah terus cakap suruh bagi je apa yang perempuan tu nak. Seharusnya ayah aku memang pantang bab2 macam ni.

Sebenarnya banyak benda yang aku nak simpulkan dari pembacaan serta pengalaman aku juga. Kalau nak diikutkan semua lelaki memang berperangai skandal ini. Nak2 mereka ini dibenarkan untuk berkahwin lebih daripada satu. Tak ramai yang focus pada yng satu.. Tapi kita sebagai perempuan kurang elok untuk berskandal. Lagi2 kita masih lagi bersuami. Kalau ada lelaki lain pun biarlah lepas dah bercerai.

Ber'bf' ketika masih jadi isteri memang rasa best. Nak2 waktu tu rasa benci pada suami memang meluap2. Bf pulak konon2nya memang sayang habis dekat si isteri. Tapi kita kena ingat. BF itu adalah fantasi walhal sang suami adalah realiti. Realiti tentang makna hidup yang sebenarnya. Bf hanyalah sekadar mimpi2 indah yang langsung tidak berpijak di bumi yang nyata. Kene ingat jugak benda baru semuanya nampak elok belaka, semuanya sedap.

So guys.. Ini sekadar peringatan bukan hanya untuk korang tapi untuk diri aku juga.

Bumi mana tak ditimpa hujan?
Lautan mana yang tak bergelora?

Friday, June 5, 2009

terminator : salvation

wah. marcus lagi best dari john connor. gf dia pun lagi mantap dari gf connor.. apalahh kyle reese gila budak2.. best jugak.

waaaaaa... exam!exam!nyesal pi tgk. ni sume yen punya pasal. dah2 aku nak study sambil berpura2 tgh wat keje..

Wednesday, June 3, 2009

Komen membina. Ekekeke

Nasa said...
Aku still penat berfikir bagaimana bergaduh melalui sms . Mesti tulis huruf besar punya ler.
Ehh.. aku gaduh sms tak pakai huruf besar tapi lebih kepada nasty words dan juga beberapa penggunaan tanda koma dan tanda seruan. Ekekekekek

PixiePwincess said...
ho nasa tak payah berfikir. sangat layan ok gaduh thru sms. sbb kalau gaduh mulut kadang2 tu mcm terdiam tatau nak ckp apa. SMS boleh tulis panjang berjela2. dan boleh baca dan baca lg bila sakit hati. heheheh.syabas nona syabas.
Memang layan gila. Tulis panjang2 dan boleh delete2.. like macam nak tulis 'tolong jangan kacau laki orang' then ..eh macam baik sangat la.. lalu bertukar menjadi 'tak tau malu ke kacau laki orang malam2 buta'.ekekekkeke

idayusof said...
aku tak tau apesal. tapi bila aku bace entry kau nih. aku gelak beriya-iya. boleh ke macam tu? nice one lah!
eh yus actually bende ni sakit hati (in real) but yes.. agree, it look like a funny story.ekekekke

aRe~TeRq said...
oiii.. .ko mmg sifu la nona. *kagum2*... aku ni asek tersenyum simpul kat ofc ni. eiii... geram btl aku kt pompuan tu. berani menjawab lak tu. nk kna cili mke tak malu.*emo plak aku*
hohoho.. sifu la sangat.. perempuan tu memang tak malu. Bagus2 mari beremo2 dengan aku jugak. Dah2 pegi buat keje sekarang sambil berfikir & beremo jika kau berada di tempat aku..ekekeke

bojed said...
JAI HOOOOOOOOOOO!
ye bojed. aku tau kau memberi semangat kepada aku. terima kasih. ekekekke

raducaca said...
hahahahah ya itu dia penangan cik nona
bagos na.bagos.sesi menyebok: eh ass tu mane 1.meh aku belek2 kat frenste.aku ade kwn yg p paintball yg ade gamba laki kau tu. sape name die na..kamon kamon.eh frenste plak...kuno ok..fesbuk fesbuk hihih
nama dia .... ala2 penyanyi no1 malaysia. ke kawan kau weh?. Jangan main2. suh dia tag laki aku.. nak tengok bdk tu ada ke tak..

me said...
wow. can't help but admire nona. hahaha.all hail to the queen!!
wow wow wow. mamie in da house~ jangan jerit kuat2. *hins*


*****************

Minggu ni gila penat... cepat2la habis exam 9 hb ni.. nak enjoy katak... banyak gilaaa movie tak tengok. lepas tu nak spend time ngan budak2... dan yang paling penting nak tidur puas2x... hopefully by next yr abis.. biar lambat asal selamat..ekekekkeek ...dah tak larat asyik nak bayar duit class la duit exam la duit subscription la... benci. hate.

Oh ya, bdk(ass) tu. Serious tak tau malu. I tot it's over..tapi ada ke kwn dia call yen n cakap mcm tak baik la ur wife buat mcm tu.. Dia nangis tau..

Motif? Kwn dia call yen n mengadu pasal aku? And NANGIS?

Ohhh seriously this week penatttt sangat.. oh btw i was thinking to start a new hobby... Tanam pokok bunga.. Macam besttt je............ Cepatla abis exam!
 
Images by Freepik