Friday, October 30, 2009

Barf

Argh.

Lately rasa cam serabut jer.. Pikir tu pikir nie.. Dengan budak baru yang macam hampeh gila. Memanjang keje wat salah je. Memang gua nak letup!.. Skang nie dah takde baik2 dah.. Suara wa memang dah tinggi (sederhana tinggi).. Yang aku paling bengang bila aku suh betulkan dia siap cakap 'Alah akak, sikit je salah'.. Dah nama salah tu salah la kan? Lantak kau lah kalau kau yang sign bende tu.. So kalau salah kau lah yang kene kutuk belakang, performance kau yang teruk.. Kau paham tak keje ngan bangsa lain tak sama keje dengan bangsa sendiri! Cubalah korang bayangkan kalau korang nak pegi bercuti lepas tueh dapat invoice kata room rates kau tak plus bank chgs, skalik bila kau dah bayar a few days later keluar inv baru ada kene add bank chgs la airport transfer la... Disebabkan orang buat keje tak betul.. Korang angin tak? (Bukan kes aku)

So kesimpulannya kalau buat keje tu biarlah betul2 sebab impact dia bukan kat kau je tapi semua org yg terlibat dengan bende tu.. Nak2 bende tu review oleh somebody yang menentukan kau entitle increment ke tak!

Yang bdk2 parent co ni pun satu hal.. Assistant accountant je pun. Keje lain takde sikit2 nak email selang 2 minit call mintak a/c.. Ye memang aku hantar acc lambat tapi takyah lah nak tunjuk aku keje lembab.. Kau je yg efficient.. PAstueh nak email cc kat boss..(Konon efficient la!) Kiwak lu! Takpe2 kali nie hari kau..

Dah tu pagi nie ada plak aku dapat request yang tak masuk akal! Memang down gila weh!!!!!!!! Tak boleh blah.. Kes nie malas nak cerita tapi memang buat tambah serabut!..

Memang rasa nak muntah.. Boleh tak wa nak lari pegi tioman dengan si fiza.. Pastueh snorkeling sampai lebam.. Makan sampai muntah.. Gelak gosip2 samapai keluar air mata!

Wednesday, October 28, 2009

What car is best for me?

Ok.. Sume aku suka.. Tapi yang mana paling best? Of course the meaning of best (my term) include affordable, cantik, comel, roomy, long term usage bla bla bla.. Let see what yen and me have listed..

1)
Grand livina

Kurang cantik, 5 seater, harga ok, tak berapa sporty


2)
Alphard

Cantik, 8 seater, mahal, besar sangat..best!! tapi tak sporty langsung


3)
Caldina

Cantik sangat!! 5 seater (tak long term sungguh), harga ok, sporty gila!!



4)
Wish

Cantik, 6 seater, harga tengah2, sporty sikit


5)
Stream

Oh best gila!!! Suka gila!! Very very rare on the road.. Geram je tengok ibu2 yang membawa kereta ini.. Sweet sangat walaupun tak berapa sporty tapi harga dia glup glup..


What car is best for me?

Tuesday, October 27, 2009

My new optometrist

Finally dapat jugak menyempatkan diri untuk pergi buat spec.. Semalam lepas kerja zass terus berlari2 anak ke klcc sebab dah wat appointment dengan optomerist kat sana..


Kedai nie kat level 3... walaupun design dia ala2 kadar sahaja tapi harga murah.. Last year beli kat England Optical kat Selayang Mall je pun, tapi cekik darah gila!! Buta2 kene tipu.. Yela 1st time beli kan? Manalah tau range2 harga.. Nak2 beli dengan CHA YA NUN ALIF, memang kaw2 kene la.. Kan kerabat2 tu kalau kita masuk je kedai dia konpom memang terbeli la jawabnya.. Buduh sungguh plak rasanya.. Well kali nie dengan semangat untuk tidak menjadi pisang berbuah 2 kali, awal2 lagi aku dah sound Yen. 'Bang, confirm kan harga dia bese2 aja kan? Dahla kat KLCC, mesti mahal'.. Yen menjawab dengan penuh tenang 'Ye, harga dia ok'.. So kami berdua pun menujulah ke sana.. Dan cuba teka, siapa optometrist saya?

.

..

...

....

.....

......

.......




Ex-school mate Labu saya, Mr Pijon


Disebabkan beliau dengan bermurah hatinya memberi discount yang berbaloi, saya pun telah membeli spec dan juga sunglasses.... And baru aku tau dia sebenarnya keje full time dengan ukm, tapi dia wat part time jadik optometrist kat situ belah malam. Bila aku cakap dia masyuk and then korang tau apa dia jawab 'Yela.. nak tanggung anak bini makan'.. Kelasss jawapan kau pijon.. Ntah bila kau ber'anak' ber'bini' aku pun tak tau... Jeles aku! Ni yang nak keje part time jugak nieh! Uhuk uhuk, kalau aku wat part time, alamat la Yen tu makin kurus..silap2 boleh jadik mentadak mentadu plak.. Scary aku.

Thursday, October 22, 2009

I am done talking~

"Whatever you give a woman, she will make greater. If you give her sperm, she will give you a baby. If you give her a house, she will give you a home. If you give her groceries, she will give you a meal. If you give her a smile, she will give you her heart. She multiplies and enlarges what is given to her.... so if you give her any crap, be ready to receive a ton of shit !!!!"

- Source beth facebook -

Monday, October 19, 2009

alahai pokok kari..

Pokok kari nie aku amik masa balik kampung raya hari tu.. Lama dah aku tak jenguk pokok tu.. Harap air hujan je la.. Kalau tidak sure mati kering pokok aku.. Cuma.. pagi tadi bila tunggu En Yen terhegeh2 untuk me'reverse' kereta, aku pun cuba2 letak baja and tak notice langsung ulat tue.. EE geli lak plak bila dah ternampak.. Dengan suara2 gedik di pagi hari aku panggil Yen, "Abang meh tengok ulat ni.. Geli la.. Sambil cuba nak buang ulat tu.. And then yen leh plak jawab ' Ehhh, janganlah.. Kesian ulat tu... Tunggula dia nak jadi rama2.. Confuse lak aku.. Betul ke?.. Hai laki aku ni time2 mcm nielah sifat penyanyang dia terkeluar.. Last2 aku biar je.. Nasibla kau pokok kari..

ulat2 o ulat2.. Habis pucuk kari aku..


Oh ya... for your info gamba2 open house sume hilang.. Si kecik pi delete sume gambar2.. mengamuk adik aku.. So tiadalah kenangan open house yang pertama.. Well as for this weekend tidaklah ada cerita yang menarik.. Ermm.. Let see.. Oh ada.. My eldest si Tasya patah tangan.. Hebat tak?.. Baru beli basikal 2 hari dah patah tangan.. Aiihh.. Ganas mengalahkan anak jantan..



curi2 tangkap gambar waktu dia tido




gigih bapaknya membetulkan basikal.. Keluar sume hammer, screwdriver, spanar, minyak mesin jahit.. Tinggal paku je dia tak ketok kat basikal tu


Dan last week aku tak masuk opis coz kene dengar 'revise standard frs 139' kat berjaya hotel by our auditor which will be implement next year.. For the first time jugak i met both the new finance mgr from langkawi & alor setar.. Yg lg 2 orang tu dah selalu jumpa...


langkawi, city villa, me, cherating



alor setar, us


So.. lain cerita di minggu depan.. Yen dah panggil balik.. Hope tidaklah traffic yang menggila.. Waaaa.. Malasnya nak masak~

Monday, October 12, 2009

Holiday to Singapore

Phew..

First time wa jejak bumi Singapore.. Best sebab tak kena pau. From airport to hotel naik mrt jerk.. Convenience coz mrt dia sangat panjang seperti komuter dan sangat laju seperti lrt.. So takdelah rebutan2 berlaku semasa naik.. Mrt dia plak tak silap aku ada 3 jenis cam komuter plus putra plus star.. Tapi sume satu tiket je...


Tengah menghafal mrt route


2nd day bosan gila.. Lepas Yen pegi interview wa cepat2 bangun.. Tgk ada beberapa keping duit. Alhamdulillah... Tiba2 Yen jadi tak kedekut.. Siap2 pastueh wa turun lobby bayar additional night.. Tak kuasa mak nak ngangkut brg pegi hotel lain.. Naik MRT dari Kellang station to Bugis Station.. Shopping souvenir kat Bugis Street.. Seronok je berjalan2 tanpa ada gangguan laki aku.. Dapat tangkap 3 helai tshirt untuk bdk2.. Dan beberapa souvenir.


Yen bangga maklumlah dia darah bugis


Balik2 hotel tukar2 baju. Betul2 wa nak ngap karipap Yen dah balik... Aik awlnya mamat nie balik. Baru pukul 3? Sah2 fail interview.. Oh masin betul mulut mak noks.. Sian laki aku.. Yang senior2 petronas nie pun sebok je.. Dudukla diam2 kat petronas tu nak sebok gak tukar kerja lain.. Dah nak pencen tu buatlah cara nak pencen? Bagila can kat laki aku yang masih muda ini.. Aihh.. takde rezeki.. takpelah..

Lepas tueh kitaorang terus pegi sentosa island untuk menenangkan hati yg sedang lara.. Naik Mrt jugak.. MAklumlah hotel sebelah kellang station je.. Makan2 kat Vivo City.. Lauk kat food court dia sedap22.. Kitaorg makan nasi padang... lepas tu terus pi sentosa island naik monorail.. entrance fee sgd3 adult.. Sampai sana meround2 dan adalah main2 sikit.. Yang paling best adalah ini






Abaikan kecomelan mak ye nokss..


Ini namanya adalah Luge.. Naik bende ni bila turun bukit kat island tueh.. And bila nak naik balik to the top kitaorang naik ini :


Laki wa kecut perut..Skyride nie memang tinggi.. UUhh



Actually leh duduk max to 4 pax.. Gla apa? 2 org pun dah gegar lain macam.....


Lepas tueh ingat nak nair cable car.. Tapi tutup sebab diaorang wat maintenance.. Naik skyride pun dah cuak lagi nak naik cable car?... Dengar2 cable car nie penah putus tahun 1990-an... EEEEE.. Naik kat Langkawi sudah..


Bubbye.. Jumpa lagi bila2


Esoknya kitaorg balik ke kl.. Wahh rindunya KL... This time we opt Erl rather than bus from LCCt Station...


Tak sabar nak jumpa budak kecik 2 org kat umah


Chows~

Monday, October 5, 2009

Bile pak mentua datang umah

masak nasi pun aku takut! Kalau selalu main tgk2 je terus tenggek. Takde nak ukur2 air... Kali ni ohh penuh dengan sopan santun aku memasak nasi.. Serious takut! Coz he is very particular (used to be).. Ni tak leh tu tak boleh bla bla bla.. And all of sudden my tarzan voice pun mute.. Keep remind my self 'pak mentua kat umah'..

Up until now pun aku tak masak lagi.. And of course asam pedas is the main menu.. Beberapa hari nie dapat ngelat2.. Ada kenduri la , balik kampung la, beli la.. But serious! hari nie kene masak weh! Dalam kepala nie dok pikir tahap ke'masam'an, ke'masin'an asam pedas tu nanti.. Oh tidak!!!!! The funny thing semalam aku amik pinggan pun tak berbunyi.. Wakakakakak.. Gila skema for the whole week (is it?).

Btw tomorrow me n yen will be going to Singapore~ Yen dah duk terbayang2 nasi lemak pak nasir itu. Menu wajib! .. Just imagine masa balik dari Bali tu hari we spend on the food sangat2 la over.. Ohhh sedappp~ Value for money plak tueh~ Saya suka!

Lupa plak.. this saturday, 10th Oct pleased to inform that aku buat open house from noon to night.. U r welcome!

Friday, October 2, 2009

Herman & zura nikah

Ngantok giler gara2 semalam.. Yen bestfriend dah selamat nikah. Actually aku yang padan padan kan herman ngan si zura... Tak sangka plak kekal sampai ke jinjang pelamin.. Lama jugak rasanya diaorg couple.. Yg aku ingat masa aku pregnant kan Hannah which is 6 years back, aku kenalkan diaorang nie.. Kira cam blind date la.. Tak sangka plak si Herman ni on ngan si zura.. Jodohla kot..


herman



zura *sweet*



sekali lafaz je tueh! (power).. Semoga berbahagia la korang ye..


Penat gila kott... Kaki aku sampai kebas2 la jugak nak tunggu akad... lepas makan lepak2 sebelum gerak balik hantar hantaran kat rumah herman.. Takdelah jauh pun, si zura duk selayang baru yang si man plak duduk taman bidara.. dekat gila.. naik kereta 15mt dah sampai... esok takdelah gaduh2 nak balik beraya ..

As usual budak2 nie tak lengkaplah hidup diaorg kalau tak lepak.. Aku memang penat gila dan memang malas gila nak join lepak.. tapi Yen insist jugak lepak kat mamak tueh.. Kata aku tak sporting la pasif la bla bla bla.. last2 akau pegi la jugak lepak walaupun memang rasa penat gillerr...

Oklah wa nak pegi lunch nieh.. Sebeleum tue amikla gambar tuan punya blog okeh..

sebahagian rombongan menghantar herman


me & June


Sekian.. Chows.
 
Images by Freepik