Thursday, December 30, 2010

Year End - Pregnancy, kids & the job

Yo.. Minggu2 terakhir ni busy gilahhh! Sentap menyentap laki bini memang biasalah.. But i try to handle not to think about it too much.. It's the healthiest way for me and my baby.. My pregnancy so far so good.. takde bleeding ke leaking ke highblood pressure whatsoever... still telan my pregnancy supplement ikut schedule.. tak skip dah.. coz everytime wa skip, pinggang rasa lenguh gilaaaa... lesson learnt!

Baby dan mama teman papa bayar saman


Okeh let's move to the kids. Whoa. Hannah dah masuk darjah 1.. Taulah darjah 1 punya yuran kan.. memang sedikit lebih daripada murid tahun 2 sampai 6.. memang mula2 nampak cam takde beza.. tapi bila ditambah2 sume bende.. alamak mahalnya... cthnya baju sukan, fail peribadi, lencana, buku adab belajar bla bla bla.. total up spent for hannah alone was almost RM600 both sekolah rendah dan sekolah agama.. itu tidak termasuk lagi bab2 baju sekolah, kasut sekolah, buku sekolah, bas sekolah blablabla..sume tu double.. sek rendah lagi sek agama lagi.... Glup.. memang aku takde lah nak calculate... takut boleh naik darah tinggi plak nanti..


Soon to be kakak Hannah enjoy layan 3d Tron


Ni pun baru je balik uruskan Tasya punya sekolah plak.. baru amik report card.. wah laki aku punya ceramah punyalah berjela2.. memang senak perut aku mendengarnya... start je kitaorang blah dari bayar yuran dan amik report card teeros khutbah khamis kuar dari mulut laki aku... 'papa frust', 'papa dulu camni camni...' contoh2 ayat.. sampai ke breakfast pun laki aku masih ada tenaga nak khutbah.. kagum gak aku nengok.. sampai terkeluarla ayat 'papa nak enrol tasya masuk tuition'.. haaaaa amik kau... yelah nak betulkan anak biarlah dari rebungnya.. kang dah jadi buluh susah plak.. bila anak tak pandai, bende2 ni boleh jadi sentap.. contohnya 'papa ni pandai.. yang Tasya tak pandai ikut keturunan sapa?' wahh.. sentap haku.... again, lesson learnt!

Report card Tasya yang kontroversi


Ha cita pasal keje.. ergh.. ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. takyah cita boleh tak? buat tambah sakit kepala.. hoh.. terima kasih lahhhh kat pemain2 bola sepak yang sungguh power... dapatla esok aku cuti.. btw korang memang hebat lah... especially keeper yang sungguh cool itu.. tabik spring aku bagi kat hang!

Happy New Year!!!

Tuesday, December 28, 2010

Makan sayur cegah kanser? Sayur apa?

Thanks to this article.
  1. Helps fight: breast, colon, esophageal, and stomach cancers
  2. Helps fight: endometrial, lung, prostate, and stomach cancers
  3. Helps fight: breast, liver, lung, prostate, skin, stomach, and bladder cancers

Hujung tahun.. senyum meleret2..

Hi hi hi sengih meleret-leret la laki bini ni..
Alhamdulillah syukur..

:)

Monday, December 20, 2010

Nak amik epidural ke tak ni?

Sabtu lepas pi tgk ex member itm baru deliver.. tak silap aku baru 4 hari deliver.. dia ada wat doa selamat.. aku nengok dia ok jerkk.. takde menunjukkan sakit ke apa ke.. ergh.. aku yg tertekan.. dia c-sect sebab ada darah tinggi dan lepas tu kene paksa beranak.. baby kecik je..2.3kg.. tapi seriously aku tertekan sebab tgk dia mcm tak sakit.. siap boleh bangun duduk bangun duduk entertain member2... paranoid aku.... tegak bulu roma aku tgk dia aktif.. aku plak yang terkaput2 mcm org baru lepas beranak... aku tanya dia 'eh sakit tak?' soalan macam aku ni tak pernah beranak... dowh! almost 7 years aku dah tak meneran.. mana aku ingat.... ni yg nak amik epidural ni... konpem tak sakit.. bila tak sakit teran pun tak angkat montot.. dah tak angkat montot jahitan pun tak banyak.. bila jahit tak banyak cepatlah baik... banyak betul kebaikan epi ni.. tapi kenapa banyak artikel2 yg tak galakkan amik epi? long term effect la.. takot tak boleh teran lah.. blablabla... ni skang aku nak amik epi ke tak nieh?

One of article I've read! http://www.gynob.com/epidural.htm

So, what are the disadvantage?
  1. Headache - Okeh ni boleh kawal lagi
  2. Itchy - Ok jgk
  3. Having pitocin, having a forceps delivery and having a Caesarean section - Hoh udahlah amik epi tapi last2 ada potensi gak takleh normal delivery.. :(
  4. Can't pass urine and catheter used to empty the bladder - ada potensi takleh kencing plak dahhhh...
  5. x mobile labour - x kesah aa.. bkn nak pi mana ponx..
  6. fever mommy & baby - kene suntik antiboitik
Errrr... No 3 ngan no 4 paling takot sekali... Ni nak tanya kat diri sendiri sekali lagi... nak amik epi ke tak ni??

Thursday, December 16, 2010

Barang baby nak bawak pi hospital

Okeh.. Hari ni betul2 ada mood untuk buat preparation for my coming newborn.. 1st thing 1st... yang paling penting brg nak dibawak ke hospital...

1- Diapers
paling penting.. jgn berangan plak nak guna cloth diapers time pantang2 ni.. sapa plak yang rajin nak membasuhnya.. kalo hospital bagi goodies bag konpom terselit 3-4 keping je diapers.. still tak cukup..

2- Wet tissues & bedak
bedak boleh masuk terus dalam container ni.. senang nak apply kat skin baby.. coz aku memang suka guna bedak agnesia yg warna merah tu.. bedak tu kuat sikit dan cam tak sesuai guna untuk newborn... so cara terbaik aku guna container ni coz dia boleh minimize ketebalan bedak tu.. compare to lotion untuk avoid rash.. no thanks coz ini akan menambahkan keseksaan anak aku.. pernah cuba dan terima kasih je la lotion2 sekalian...

3 - Minyak
sapu2 sikit kat perut & tapak kaki baby..

4 - Baju & seluar, mittens
recommendation 100% cotton untuk material untuk elak masalah di kemudian hari.. romper tak digalakkan sangat coz kalo baby poo or pee mesti kdg2 terkena sikit kat seluar tu.. so kalo pakai romper mcm wahhhh!! baru pakai dah kene tukar.. belum apa2 dah sebakul baju kotor bawak balik rumah untuk dibasuh.. so better pakai baju dan seluar separate.. tukar seluar je lah kalo kotor.. so kalo seluar kene kencing dan berak boleh asing siap2.. so that kuman2 taik tu taklah terkena seluar yang kene kencing.. dan boleh minimize masalah ruam2 yang suka melekat kat montot baby2 nieh..

5 - Kain bedung & barut
gila pricey aku nengok... kalo nak murah adalah tapi material campur2.. kalo yg pure cotton tu mak aihh.. tercirit aku nengok.. cara terbaik aku nak pi borong kain pastu pi kodai jahit tepi..
nak kene carik banyak2 kaler.. kain barut boleh amik lebihan dari kain bedung yang nak dijahit tu.. alah setakat nak jahit kain barut tu tutup mata je jahit tangan.. ewahhh..

6 - Tuala

Ha.. tue jelah kot untuk baby... dari no 1 sampai 6 sume tak beli lagik.. ekekeke.. mall kat malaysia ni kan besar2 setakat list ni setengah jam pun boleh dapat.. so takyah tergesa2.. cuma kain meter tu nak kene terjah jalan TAR.. aku ni kan penggemar jalan TAR.. heaven sehhh.. cuma tak sesuai la bawak husband yg kesabarannya tipis.. boleh mendatangkan perang.. ekekekeke..

Wednesday, December 15, 2010

Miscommunication

Pagi ni aku mengantok sangat... End up aku tulis e-mail mcm ni!


Satu opis gelakkan aku... Hadoi! nak ber MY plak bagai.. Actually nak tulis MR.. Ketuk kepala sendirik.. Dah habis gelakkan aku opismate aku bukak cerita kelakar..

Boss aku nama Mr Chee.. Dia baru balik oversea pastu adalah beli cokelat letak kat pantry.... Datang secretary ni nama Ms A.. Dia memang paling senior and sikit blur aahh.. lebih kurang 50-an gitu.. Ms A masuk pantry nampak cekelat lepas tu pegi sales dept ckp.. Wehhh u all ada cokelat la kat pantry..Lepas tu dia blah nak masuk toilet.. Toilet tu dekat ngan bilik Mr Chee.. Then the sales team jerit2 tanya 'Who buy, who buy?' Then Ms A jerit dalam toilet 'Cibai'.. Melompat boss aku dalam bilik dengar org meroyan cibai dalam toilet... Padahal dia sebut 'Chee buy'... Chett!

Monday, December 13, 2010

My antenantal check up

Seriously tak paham kenapa dr cakap aku dah 31 weeks.. Maksudnya next week dah 8 bulan walhal aku rasa aku baru je 7 bulan kalau due bulan feb.. betul tak?? ke aku yg confuse... kalau dah 31 minggu memang dah dekat la kott... gila hapa satu bende tak beli lagi.. cobaaannn... pi jumpa dr buat rutin biasa la kan... 1st sekali kene bebel sebab skip checkup... sorrylah dr jgn le marah2 nanti cepat tua.. :P ... 2nd plak berat tak mo naik2... ha yang ni dr confirm mommy nak ber'diet' bagai waktu pregnant.. rilekla la dr, i tak mo baby i besar.. bocor plak nanti.. :P lepas tu dr bagi berita baik.. eh uri u dah tak tutup pintu peranakan la.. apa u buat? hi hi hi hi senyum simpul tgk uri tu dah berganjak dari pintu rahim tu.. pandai baby mommy tunjal uri tu bagi ke tepi sikit.. actually still rendah lagik tapi dr positive boleh deliver normal... :P tapi baby kecik aa sebab mommy tak suka minum susu.. dr top up calcium mommy yg high dose punya... pastu dgn pil apa ntah yg warna pink tu.. lupa plak..

sinopsis hujung minggu yang asyik makan, jalan, dan makan lagi..

dua orang ni keje asyik makan je.. dah semakin gemok plak aku nengok walhal depa berdua nielah org yang paling kurus dalam family kecik aku nieh..


nampak tak perut saya yang mengembung itu? perut mommy ada baby perut saya ada arnab 2 ekor..

daddy bwk saya pegi pwtc tgk kereta best2.. kakak tak mo ikut sebab kakak nak tgk tv..

ni kene paksa naik pentas sebab mommy nak snap picture kenang2an


daddy bawak saya dgn kakak main layang2.. mommy kejenya asyik duduk sebab perut mommy besar..

Monday, December 6, 2010

Me @ 7 months pregnant

7 bulan


Dah lama gila tak update.. so pepagi terus tangkap gambar sesorang kat toilet.. bulan nie memang ya ampunnnn tuhan je lah tau betapa seboknya wa... the kids dah start cuti sekolah terus wa hantar pi summer camp kat rumah atok dan wan kat setapak... summer camp belajar mengaji dan belajar disiplin... ho ho ho... tasya a bit tense.. asyik2 call tanya bila nak amik... hantar diaorang hari ahad hari jumaat lepas keje terus amik... kalau hari jumaat tu asyik la call bila nak datang amik... sabar je lahh..

Perut pulak dah semakin membulat dengan jayanya.. tersangat la bulat... ho ho ho... selera makan pun makin menjadi-jadi sejak semalam... malam tadi boleh plak pekena nasi lemak ngan ayam goreng.. hua hua hua.... padahal waktu tu dah pukul 10malam... bulat bijik mata Yen tengok aku makan.. risau sangat aku terlebih lemak...

Checkup 6 bulan tak pegi.. sebab wa malas nak dengar dr cita pasal uri.. setiap kali datang kalo asyik cita pasal uri memang aku jadi hangin lah kan... takyahlah setiap kali dtg ko nak bgtau.. konpomlah aku takot... bulan nie mesti kene checkup untuk 7 bulan.. dah lama tak teropong baby.. yuhuu.. nanti mommy check hang tengah buat apa yaaa...

Paypal wa mandem sejak last week...gara2 terbukak paypal account dekat 2 computer.. terus dia block.. reason : illegal transaction... dah hantar paypal code tapi still takleh buat transaction lagik.. pagi ni baru je shoot one ticket to paypal team.. maximum 72 hours waiting them to reply on my ticket.. hope so..

Ohh adakah anda tahu bahawa saya kene pegi exam minggu nie???... Larikkk baca buku skrang..... I really need my luck right now!!

Bahan bacaan last minute.. Please make it worth darling!
 
Images by Freepik