Tuesday, July 23, 2013

Patch lace in the making

Kebaya moden hannah dah siap dan laju2 aku pi amik kat makcik tailor.. makcik tailor bising2 sebab belum gosok aku dah rembat..tak sanggup nak tunggu buat keje last minute tampal lace tu.. too bad kengkonon nak siapkan jugak weekend tu hari tergendala gak.. lupa pulak nak potong siap2 lace tu.. sudahnya tertembel2 gunting tu pun tak siap sebab kene kacau ngan soffyia.. biasalah mak nak gunting dia pun nak gunting.. sudahnya tunggu anak tido ngan mak2nya bungkus tidur gak..

Projek kurung moden gondol terbengkalai

Lace dapat 2 layer beli 2 meter. In total 4 meter nak lekat kat baju bebudak ni

Btw tak taula minggu ni boleh siap ke tak.. aku tengah pulun nak closing account ni! mak stresssssssssss.. asal closing je stress, asal stress je closing.. tak penahnya nak aman... tapi harap2 sangat minggu ni boleh settle hal2 baju.. minggu depan dah start nak sengseng lengan baking kuih.. since adik aku tengah praktikal kat umah ni bolehla nak buat kuih.. oven mak pun dah lama tak berasap.. kamon babeh!

Thursday, July 18, 2013

Flaming Steamboat

Pegi bukak puasa with fyza and nurin kat flaming steamboat kelmarin. Harga 30/pax untuk buffet seafood dan beberapa makanan lain.. pencucui mulut pun banyak pilihan.. booking same day terus dapat seat.. ya itu yang kita mahukan! tapi bab sos dia kureng la.. untuk penggemar seafood memang sesuai la ber-steamboat kat sini.. seafood choice banyak dan harga berpatutan..

janganla ditanya kenapa muncung cenggitu.. takde lain sebab kalau ketawa confirm muka sekerat T___T

Wednesday, July 17, 2013

Team Building Activity

My dear friend Beth has been suggesting the initial idea (thanks) for me to start up with the team building thing. Bernas sungguh  idea mu itu.. i do follow what she suggesting.. bila tang grouping people tu dah cantik dah.. sat lagi time nak pikir activity tu macam stuck sket.. while waiting the idea knocking my head i write a memo for funding request.. about this fund pun my HR gila membebel since this activity doesn't budgeting for this year.. but hey people dont you know the term of over budget? since the final budget pun submitted for finance boss to review, there is no hassle to explain on overbudget thing.. anyhow do u know how much i ask for ?


It's only RM500! Gila perah idea nak buat aktiviti yang kurang mengeluarkan duit.. LOL.. u should look my first activity for them.




lots of weird family name submitted.. and some cartoon i never heard before.. LOL.. by the way at first ada la bunyi2 sket among themselves who make this activity like a burden.. siap cakap lagi.. no weekends involve.. ok fine.. just follow what they want.. anyhow i want to make them happy right? whatever negatives taught/look/action throw to me i will pretend not to see.. i will see what best inside u... get it? get it? cheers!

Thursday, July 11, 2013

Idea please!

Boss give me a non finance task yesterday. Kene buat teambuilding aktiviti untuk my dept for the whole year.. more on monthly basis activity.. T_____T Dahtu task ni pun boleh masuk dalam KPI.. eh eh sesedap je kannnnnnnn... Howwwwwww tell me how.. Brainstorm dalam bilik air dalam kereta still idea2 boring je keluar....

Errrrrrrrr..... Any idea plzzzzzzzzzzzz?

Syarat2 teambuilding - mesti dalam office bangunan, limited budget, masa aktiviti after working hour, cant do during closing acc, my job performance cant affected by this task.

Outcome : finance staff happy, lower staff turnover

T______T

Wednesday, July 10, 2013

Day 1 - xx kg

Actually pic taken yesterday. Still montel lagi. Eventough almost 2 month berdiet still tak show any wanted result yet.. Oh my.. Rasa nak give up je on this weight loss journey.. Pagi ni timbang just turun 1kg from 2 month before.. Hanggggggiinn je satu badan.. Tapi takpe aku anggap ini adalah plateau! 

Errrrr bukak puasa kang nak beli ayam golek.. Seddapppp... (Diet atkins katanya) LOL 😝

  






Monday, July 8, 2013

How?

Me and my partner has been discuss about my puasa ganti last weekend.. Perhaps he feel irritated bila me tak join makan lunch for 2 days in a row (Saturday & Sunday).. Suddenly he asked me - Bukan ke ada dalam bulan Syaaban diharamkan berpuasa - What if today (Sunday) adalah hari yang diharamkan berpuasa? (asking at 2pm)..

Hari yang diharamkan berpuasa - 30 Syaaban means tomorrow.. And guess what? Hari ini adalah hari last untuk puasa ganti.. Yahu. I feel raya already. Oh btw 15syaaban onwards adalah hari yang diharamkan berpuasa but exceptional case for qada & nazar..

Ahad lepas adalah hari yang sangat memenatkan.. pergi ajak kids ukur baju macam ajak satu bas kanak2 pegi zoo ya.. penatttt gillerr.. even tengah type ni pun rasa penatttt.. bebudak banyak betul songeh.. dalam kepala mak ni dah ada design utk memasing.. tapi bila pi tailoring memasing mengada.. budak2 sekolah rendah dah pandai nak baju design letop2.. eeehhhh ini sudah lebih dari tokey? pakai je baju yang mak hangpa punya design.. sampai makcik tailor tu pun dah pening kepala.. yg si kecik soffyia pulak menangis 24 jam.. punyalah payah nak amik ukuran.. sikit lagi tak puasa time tu kannnn...

finally after riuh sekampung kat kedai tailor tu, baju raya settle.. bebudak dapat sedondon untuk 2 pasang baju.. tema kaler baju raya tahun ni telah diubah since me has ubah utk pakai baju bertemakan kaler ini :


niat dia hati pi jakel untuk belikan kain bebudak ni utk follow my lace black colour.. kan dah cakap.. kalau pi jakel without specific objective habislahh.. ke laut la jadinya.. even me yg dah ala2 goyang objektif ni boleh delete semua plan.. by the way it is a wise decision since my partner agree to this pattern - he did one nod was enough to say he like it.. T___T

since every think look settle except baju2 basahan i.e jeans, tops, shoes for kids i guess will put a pause on shopping during fasting month.. oh for baju2 basahan particularly i will bring the kids on one by one basis on weekend.. plan look like ok to assist my focus on ramadan month.. hope i can accumulate ramadan benefit as much as i can.. kids, please behave!

Wednesday, July 3, 2013

To date #2 - more to cerita baju raya

Still in working mode ya.. report has out and i'm back to operation mode.. this month book will close normal so i have a lot of ample time.. teeheeheheh..

start hari isnin ganti puasa dan hari ni puasa gak.. i have 7 days untuk ganti and 5 days more left.. semalam my partner treat me at Chillis and i hate it! boleh pulak order x sampai.. almost 45 minutes waiting time baru meal sampai itupun after checked with their crew.. kalau tak check kedai tutup pun belum tentu order sampai... great is it? so today i have decide to cook on my own.. ahhhhhh tak sabar nak balik rumah dan main masak2.. menu untuk buka hari ni ialah asam pedas - not sure ikan apa.. will see kat market jap lagii... tekak teringin bawal emas.. then nak masak ayam goreng untuk soffyia dan juga sayur bayam nyam nyam nyam.. all time favourite.. alamak lapar perut sudah (kes terlajak sahur) ..

baju raya update - still tak hantar.. x nak jadi macam kes tahun lepas please.. this year confirm hantar weekend ni.. tema kaler adalah seperti amy adams attire during man of steel premier..

combination lace ngan brown cantik.. few design dah ada dalam kepala cuma nak tengok makcik tailor tu boleh buat ke tak.. great kalau dia boleh materialize kan impian ini.. weeeeeeeweee... teaser baju raya belum siap :

anak-anak tak sure nak follow kaler apa.. kalau black macam dull sangat.. tak ceria anak2 di pagi raya denga kaler hitam.. same goes to brown.. errr.. x nak multicolour please tema tahun ni.. dah brainstorm hari2 pasal baju anak.. still tak final lagi.. i dont want to go jakel with no specific objective... confirm jadik lain nanti.. will see ya.. till then byee2 assalamualaikum.
 
Images by Freepik