Monday, July 8, 2013

How?

Me and my partner has been discuss about my puasa ganti last weekend.. Perhaps he feel irritated bila me tak join makan lunch for 2 days in a row (Saturday & Sunday).. Suddenly he asked me - Bukan ke ada dalam bulan Syaaban diharamkan berpuasa - What if today (Sunday) adalah hari yang diharamkan berpuasa? (asking at 2pm)..

Hari yang diharamkan berpuasa - 30 Syaaban means tomorrow.. And guess what? Hari ini adalah hari last untuk puasa ganti.. Yahu. I feel raya already. Oh btw 15syaaban onwards adalah hari yang diharamkan berpuasa but exceptional case for qada & nazar..

Ahad lepas adalah hari yang sangat memenatkan.. pergi ajak kids ukur baju macam ajak satu bas kanak2 pegi zoo ya.. penatttt gillerr.. even tengah type ni pun rasa penatttt.. bebudak banyak betul songeh.. dalam kepala mak ni dah ada design utk memasing.. tapi bila pi tailoring memasing mengada.. budak2 sekolah rendah dah pandai nak baju design letop2.. eeehhhh ini sudah lebih dari tokey? pakai je baju yang mak hangpa punya design.. sampai makcik tailor tu pun dah pening kepala.. yg si kecik soffyia pulak menangis 24 jam.. punyalah payah nak amik ukuran.. sikit lagi tak puasa time tu kannnn...

finally after riuh sekampung kat kedai tailor tu, baju raya settle.. bebudak dapat sedondon untuk 2 pasang baju.. tema kaler baju raya tahun ni telah diubah since me has ubah utk pakai baju bertemakan kaler ini :


niat dia hati pi jakel untuk belikan kain bebudak ni utk follow my lace black colour.. kan dah cakap.. kalau pi jakel without specific objective habislahh.. ke laut la jadinya.. even me yg dah ala2 goyang objektif ni boleh delete semua plan.. by the way it is a wise decision since my partner agree to this pattern - he did one nod was enough to say he like it.. T___T

since every think look settle except baju2 basahan i.e jeans, tops, shoes for kids i guess will put a pause on shopping during fasting month.. oh for baju2 basahan particularly i will bring the kids on one by one basis on weekend.. plan look like ok to assist my focus on ramadan month.. hope i can accumulate ramadan benefit as much as i can.. kids, please behave!

No comments:

 
Images by Freepik