Tuesday, September 29, 2009

Raya update

off to banting at 5pm on 1st syawal.. sempatlah jugak singgah beli lemang otw untuk yen. dia kan mengada2 takleh nak makan masakan jawa.. so siap2 beli 4 batang lemang utk yen survive kat kampung siap rendang sekali tu.. lebih krg 6pm sampai dah.. tak sempat pun nak menyinggah rnr tetibe je ehh.. dah sampai? kalau balik johor jenggot gila betul rasanya nak sampai.. keluar dari tol pun amik masa another 1 hour utk sampai kampung yen.. betul2 pure blood org kampung. ekekekeke..

sampai sahaja memang tak larat gila nak beraya.. lepak2 layan2 tetamu atok sambil menghabiskan biskut2 raya.. totally penat! then cousin aku si koni sampai.. apa lagi bergosip2 la kami kan.. gila masyuk anak dah 3 padahal baru kawen 4 tahun.. syabas betty... selepas itu kami terus beraya dan beraya dan beraya lagi...


me with koni's 3rd child. yen sedang menikmati kedamaian ke keboringan?

Wednesday, September 23, 2009

4 syawal

dah masuk opis.. yezzzah camera tak bawak. mari duduk melangok..

tahun ni x balik johor that's y aku cepat je masuk opis... beraya di banting sahaja.. yen still lagi cuti sebab cuti yg tak pernah abis.. as for me cuti dah lama habis.. tertekan mak nok!!! oleh itu tidaklah mengambil exam pada semester ini.. apa kata kita simpan untuk tahun depan.. oiiiiiii.. camni sampai bila pun tak habis belajar.. org2 kampung dah sebok dok tanya bila nak tambah koleksi.. haihhh.. sabarla dulu ya... yen pun dah kempunan anak laki.. apo nak buek den bolom bersedio la jang oii.. kang terkeluar perempuan jugak..menangis plak kang.. so biarla buat penyelidikan untuk mendapatkan anak laki.. so far adalah beberapa petua.. ado yg kelakar , tak lupo jgk yang mengarut2.. apo2 pun den cubo jugak satu hari nanti.. bilo tu tak dapekla den nak khobarkan ..

well well well.. selamat beraya sume! chows.

Friday, September 18, 2009

prep raya

uh.. none for me actually. hantar tempah sume dapat bulan depan.. takdela maknanya kan?. but then this fellow kan raya sakan.. dowhh~ complete set macam budak kecik!.. paling tak tahan during lunch hour dia menyelinap pi shopping kat blkg opis dia.. antara hasil2 yang mak dapat tangkap gambar adalah ini..

gaya maskulin sejati katanya


not only this.. adalh juga baju melayu warna hijau.. letop! siap nak beli samping la bagai. ni nak pi nikah ke nak pi beraya.. sakan la pulak.. pakainya pun setahun sekali.. anak2 pula not so much.. semua adalah budget2 belaka. bapaknya kata budak2 cepat membesar.. oh hoi.. sian anak aku..

duit2 raya dah siap2 masuk sampul... maklumlah tahun ni balik banting kan? haruslah duit aku yg kuar..

tak taulah cukup ke tak?


oh ya.. btw parcel aku dah selamat sampai ke opis hari ni.. weeee..

just the two of us



for me



for him


thanks to kak fynn for this item. walaupun postage adalah sangat mencekik darah but then ... still cheaper than here..

that' all for now.. btw. SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN..

Wednesday, September 16, 2009

weeee~



aku ikot aku ikot... air asia cam memahami walaupun beli last minute.. Rm95 return nett per pax.. aku excited yen gelabah.. kesian..

well papa.. i know this is what u want. what u dream everyday. so, equip urself well & be ready!

chows

Tuesday, September 15, 2009

Selamat tinggal Kancil.

Yo.. Kancil Yen telah selamat dijual. Dengan rasminya tiada lagi kenderaan untuk dilenjan ke sana ke mari. Kancil yang telah banyak berjasa boleh aku kira. Kereta yg dibeli beberapa bulan sebelum aku kawen. Itulah penglipur lara waktu kami masing2 belajar. Itulah juga yang mengusung aku on the way nak pi bersalin anak2 aku. Pi hantar anak aku pi cucuk kat klinik gomen...Uiiihh banyak betul jasanya.. Cam nak menangis den raso.. Itulah keta di zaman2 gawat dulu.. Maklumlah belum apo2 dah kawen.. Belum pun ada kojo dah beranak.. Memang masakla kan? Den pulak hati batu.. Tak mau mintak mak bapak den tolong. Konon2 leh survive. Mintak mak bapak den duit pun betul2 untuk study je.. Nak taknak Kancil tu je lah yang tau berapa banyak air mata den dah tumpah.. Sodih memang sodih Jang oii..

Tapi apakan dayo den.. masa berlalu.... Kancil tu pun da teruk benor rupanya.. MAna taknya dari enjin 660 boleh tukar turbo.. Daripada JPJ tak ingin nak pandang sampaila saman jpj berbondong2 datang.. Apakan dayo den.. Laki den kaki kereto..

Benda datang dan pergi.. Selamat tinggal kancil.. Jasamu tetap ku kenang. Mungkin bilo Tasya dah pandai buek karangan sok, aku cadang dia buat karangan 'Aku sebuah kereta'..

Chow.

Thursday, September 10, 2009

Wedding anniversary celebration

Dekat mana ya?

Oh.. di rumah sahaja.. dibawakan khas dari kitchen aku.. Menu2nya ialah :


Ketam masak sos

Ye puan2 saya hanya membeli bahan2 ini di pasar malam. Buat pengetahuan anda pasar malam di tempat saya adalah yang terbaik kerana makanan2 lautnya segar bugar al maklumlah berdekatan dengan pasar borong selayang. Jika pergi ke pasar malam setapak jaya which is my mom's place adalah hampeh belaka. Sudahlah mahal apabila dimasak bau ikannya boleh membawa kerosakan saraf bau ya puan2. Jadi silalah menjadi inspector gadget meng'compare'kan harga dan kondesi bahan mentah pasar malam anda dan juga supermarket ataupun hypermarket. Harga 5 ekor ketam adalah bersamaan hanya RM10 sahaja. Oh ya masakan ini agak fail kerana agak masin. Nasib baik aroma dan texture ketam berjaya mengawal keadaan. Jadi pengajaran di sebaliknya ialah kurangkan garam jika memasak ketam kerana ia adalah daripada laut masin.




Kangkung sos tiram dan tomato

Masakan ini adalah yang paling mudah sekali. Jika dikedai masakan ini boleh di charge antara Rm3 ke Rm5 untuk 2 org. Tetapi hanya berbekalkan Rm1 Kangkung dan Rm1 tomato anda telah berjaya memenuhkan lebih daripada 2 perut.



Asam pedas

Asam pedas adalah menu wajib dalam kehidupan saya kerana Yen memang telah mewajibkan hidangan ini di atas meja. Jika tidak ayat2 merajuk akan dikeluarkan. Contohnya penulis pernah cuba membuat kejutan dengan masakan kicap, masakan lemak, masakan sambal kerana jemu memasak asam pedas tetapi di balas dengan jawapan 'Yang, tak yah susah2 masak benda lain. Abang mintak asam pedas je. Boleh faham tak?' dengan diikuti 3 suapan nasi sahaja... Sentap mak!

Oh tersasar sedikit. Back to the fish. Ikan yg digunakan adalah dipanggil Bawal cermin @ bawal emas. Den pun x tau yg mana satu. Tapi ikan ni memang sedap untuk dibuat masakan asam. Rasanya lembut dan manis. Lebih sedap daripada spesis bawal yang lain. Oh ya masakan ini menguunakan asam jawa. Jadi puan2, belilah asam jawa yang berbiji supaya tangan puan2 itu meramas2 asam jawa untuk sebati dengan air. Jika membeli asam jawa yang tiada biji, maka tidaklah ada air tangan isteri dalam masakan anda.


Oh itu sahajalah menunya.. Habis nasi seperiuk. Akibat daripada melantak yang teramat, Yen tidak bagun sahur mungkin masih kenyang dan penulis sangat happy kerana tidak dikejutkan oleh Yen pada pagi tadi.

Sekarang penulis mahu melayan cerita nur kasih. Chow luuuss..

Wednesday, September 9, 2009

9.9.09 - My 8th wedding anniversary

Minat gila kot yang ini sebab nampak cam kool je kitchen aku..
Alangkah bahagianya nok kalau mak dapat mcm ni kan?


Nevertheless, i will always love to have like this one too which is within budget & agak kool juga.. ekekekek...





And... and wallah..



and..



and...



at last ... 8 tahun mak tunggu nok!



mungkin sesuai jika dinding itu di cat warna putih ya encik yen

Monday, September 7, 2009

weekend recap

3 hari berturut2 pegi matta fair. pergh. mata ngantok gila nie. rasa nak tdo je.. nasib baik bdk baru dah masuk.. so cam segarla menjadi tenaga pengajar. comel bdknya. bdk2 lagik.. (cheh mcmlah aku dah besar sangat).. sikit2 'kak! kak! kak! macam ni ke? kak! kak! kak! toilet kat mana. kak! kak! kak! tersalah buatla.. mula2 cam ok.. she's new.. aku dulu2 pun camtu jugak.. lama2 rasa cam..sabar2 sabar2 bulan puasa.. adoii la dikk.. kepala aku ntah berapa kali dok terpusing2.. setiap kali dia panggil aku setiap kali tu jugak kepala aku macam kadet polis pandang ke kiri... leguh plak rasa urat kiri leher aku ni (maklumla dia duk sebelah kiri aku).. terpaksala aku wat senaman pandang ke kanan plak..konon2 nak menstabilkan urat la kot.. tak ke pelik bdk tu tengok aku pandang dinding..

well, ari ahad ari tu pi bukak puasa ngan ex room mate waktu itm.. oklah tony romas kat cineleisure tuh sebab leh booking .. tak mcm chilis yg sangat hampas kelapa..

mengantuk tahap gaban sebab baru lepas balik matta fair.. ngantoks.


camwhore b4 balik


oklah guys.. chow dulu.

Thursday, September 3, 2009

nur kasih

cite ni memang best. layan gila. nak2 lunch hour bulan pose takde watpe... apa lagi bukak speaker bukak tv3 website layannn.. cam bese adam & aidil memang best. katrina pun memang best gila lakonan dia. cume.... watak nur aku rasa cam kureng.. macam kekok sikit.. lagi best housemate si nur tu jadi nur.. hihihi.. maybe si nur tu baru berlakon so nampak agak kekok kot... si sarah tu annoying tak hengat. mulut ngan mata dia rasa nak cubit2 je suh duduk2 diam.. episod minggu lepas konflik gila... sian si katrina.. tak pasal2 je..

btw.. esok matta fair dah start.. so aku x masuk opis... best2.. oklah chow dulu.

Tuesday, September 1, 2009

Weekend recap

Yo wazzup.

Friday ada makan2 ngan opismate. Sian depa kena tunggu aku bukak puasa.


masin betul ini nachos


gosip2 terkini

Saturday amik faezah dari hostel pastueh terus balik umah mak. Yezzah. Sesi berborak2 kami bertiga dengan hilai tawa yang membingit telinga yen. Ditambah lagi dengan jeritan bermain bdk2 2 ketul tu membuatkan Yen tak senang duduk nak suh balik cepat.

Sunday birthday Yen. Pagi2 wish pastueh pegi perfect living fair kat pwtc. Pergh. Cantik gila design. Pastueh sesi memenuh kehendak Yen membeli barang2 birthday boy.

Monday menyambung shopping. Kitaorg gi midvalley. Wa dapat beli baju yang memang dah lama gila usha. Yen plak frust sebab baju dia dah abis size. Kesian. Disebabkan frust masuk robinsons beli perfume. D&G yen sangat sedap. My Boss plak Yen x suka tapi aku suka. Dapat beli seketul lipstick yang ok la.




Tamatlah kisah. Ngantoks.
 
Images by Freepik