Tuesday, October 22, 2013

Legoland Trip October 2013 - Tips

Trip legoland paling dinanti2kan oleh bebudak. Dah berapa kali kene postpone sampai la confirm bulan ni baru dapat pegi. Cecah bumi legoland pukul 10:30 pagi memang panas gila (Tip : Datang awal elak beartur beli tiket). Bebudak dahla before this hangus terbakar masa bawak pegi mandi manda kat Desa Waterpark. Belum fully badan balik ton asal dah belasah pegi Legoland. Memang berkilat2 la memasing. Sampai sana memang tak ramai orang semua ride waiting time 5 minit below.

Lepas beli tiket terus pegi sewa stroller. Single harga RM30 double kalau tak silap RM50 kot? Tak yah deposit. Siap semua tengok map kitaorang decide amik arah ke kanan dulu.. Kalau amik arah belah kiri dia start dengan ride berunsurkan air.. So pilihla mana suka.. (Tip : Fahamkan betul2 map anda)


Ni first ride naik boat. Masa ni cuaca dah start panas tapi maintain lagi. Map kat tangan tu dah hancur buat kipas. (Tip : Tolong bawak kipas tangan ataupun kipas kecik yang ada bateri) Masa anak syok main aku baca balik peta tengok next ride untuk make sure kitaorang tak buang masa sesat di kala panas terik tengahari. Sebabnya aku bawak anak kecik yang tak tentu meragam so tenaga kene banyak simpan untuk layan Soffyia.


Ni 2nd ride. Mode panas gila. Dah start pakai specs tambah tempat duduk plane ni panas okeh! Bayangkan aku main benda alah ni dalam keadaan bontot cam kene iron. (Tip : Bawak specs, cap etc)


Bebudak ni pun maintain lagik time ni. Semangat nak main tu berkobar-kobar. Aku dah pening lalat waktu ni dengan panas menggila dengan mainan ni dok pusing2 turun atas bawah dengan bontot aku dah ala2 terbakar. Tapi yang heran anak2 aku takde plak menggelupur rileks maintain tersenyum riang lagik. Budak2 la katakan.

Lepas tu teruslah kitaorang menjelajah main2 bersukaria.. Tak silap aku dalam legoland ni ada 4 jenis roller coaster. Yang bestnya semua aku tak main. Tak kuasa okeh. Dahla diaorang ada tangkap gambar kan. Lepas tu muka tak senonoh.


Betul tak aku cakap tak senonoh? Dek terlampau gelihati aku terus beli gambar ni kat kaunter dia. Bwahahahahahah Tapi memang cuak wehhhhhhh.. Tapi aku tabek spring kat anak aku sebab diaorang naik 2 kali. First time diaorang naik ada orang kat depan tu so macam tak best la. So papa diaorang suh naik lagi sekali. Walaupun ni 2nd time tapi aksi still sama, Terbaik!


Yang ni plak roller coaster gak. Ini lagi horror.. So kitaorang semua takde main just snap2 a little bit kat sini. Food court dalam Legoland ni memang banyak. So make sure la korang nak makan kat mana. Macam kat area sini makanan dia berunsurkan western. Harga satu meal RM20 siap air so main course ko nak beef stew or grill chicken. Ada lagi menu lain tapi kitaorang amik set ni. Legoland memang bagi voucher RM10 untuk makanan untuk setiap tiket korang bayar tak kira kids ticket or adult voucher semua sama rate RM10. (Tip : Bawakla air mineral dengan banyak sebab satu air mineral kecik RM3) Kalau nak jimat air boleh beli Legoland punya bottle and korang boleh top up air karbonat harga RM1. Botol tu dalam 500ml tak silap harga RM25 kot? Aku beli botol tu tapi top up nya sekali je sebab korang memang akan menggila nak mineral water gak. Dengan Soffyia nak susu memang duit habis banyak beli air mineral.. Yang buat aku bengang aku expect memang ada water station macam USS tapi kat sini takde!


Last tempat kitaorang pegi miniature ni la. Masa ni cuaca memang sedap sebab dah ala2 nak hujan.. Sampai sini dah dalam pukul 4 petang.. Kira last kopek la waktu ni.. Banyak mainan tak main sebenarnya sebab time ni orang dah ramai dan tetiba pulak ada rombongan budak sekolah. Time ni waiting time untuk ride dlm 10 minit/each. So kitaorang decide nak balik walaupun bebudak tak puas habis main. Nak buek camano dah papa diaorang suh balik.

So kesimpulannya :

- Sebelum pegi Legoland pegila website usha2 apa yang patut. Legoland tutup hari rabu tapi ada jugak hari rabu yang diaorang bukak. Terjah kat sini http://www.legoland.com.my/en/Plan/Opening-hours/

- Parking untuk kereta kalau nak dekat dengan entrance pegi Zon 1 or Zon 2 (Tak ingat) Parking ni sikit je tapi kereta tak panas.. Kitaorang parking kat Zon 3 (kot?) so bayar RM7 maximum.  http://www.legoland.com.my/en/Plan/Parking-Charges/

- Baca map sampai paham structure legoland. Terjah website nak tengok map tapi memang takde idea langsung serabut gila. So the best way the moment korang dapat map kat tangan terus make sure arah mana nak pegi. Penting! Untuk make sure korang tapau semua benda dalam Legoland ni. 

- Since aku bawak anak expected la memang takkan dapat tapau semua mainan. So aku akan make sure ride mana yang agak2 bosan dan boleh let go. Kira tak kempunan la kalau tak dpat main. Dalam keadaan aku dok plan ni pun ada gak ride yang diaorang nak naik tapi tak dapek. Putih mata la!

- Bawak cap! Kalau nak bawak payung boleh je tapi jenuhla nak pegang 6 jam. 

- Mak2 tak yah bawak handbag. Bawak IC duit letak dalam jeans dah cukup. Ada bibik dapat jaga beg pun tak guna sebab ada gak kes bibik tinggal stroller dok kejar toddler balik semula ke stroller ada je dah lesap.

- Beli tiket online dapat 20% off. Tapi tak surelah korang dapat food voucher or not.

- Masa aku pegi waterpark dia belum bukak. Tapi kat website harga waterpark dah ada. Kalau combo (themepark + waterpark) beza tak banyak dengan ko beli theme park. So kalau korang pegi hari yang diaorang bukak 10 pagi sampai 10 malam tu bolehla kot beli combo. Kalau tak, takyahla sebab memang takkan habis (i'm talking about travel with kids). Lagipun masa kitaorang keluar dah start hujan lebat kul 5 lebih. Banyak ride tutup.

- Ada satu tempat ada air-cond. Heavennn gila kalau ada anak kecik nanges tido nak air cond korang boleh pegi sini. Tempat dia nama Legoland Academy. Sementara tunggu anak korang buat aktiviti kat sini bolehla dodoikan si kecik.

So far tu je point yang boleh ingat. Kalau korang nak accomodation sekali boleh try Pulai Spring  Legoland Package http://www.pulaisprings.com/packages/legoland-malaysia-hotel-packages Waterpark masa sampai tak bukak lagi. Tak silap diaorang bukak 21st Oct. Oh ya bawak baju extra seluar extra coz ride2 yang ada air memang confirm basah. Bawak raincoat pun boleh gak. Bawak gak panadol ke minyak angin ke kot2 ada yang pening lalat. Apply sunblock pakai baju nipis. Pakai kasut/selipar yang selesa. Takyah pakai stokin sports shoe kasut raya etc.

Expected no 1 memang akan ada yang demam. Sebab kejap panas kejap sejuk main air basah lepas tu baju kering automatic dek cuaca panas menggila. Tasya balik demam badan panas feeling nak tido je aku expect kurang air so tekak confirm merah. Balik aku terus mandikan semua basahkan kepala baru boleh tido. Alhamdulillah Soffyia ngan Hannah tak demam. 


Expected no 2 - 4kg baju aku hantar pegi dobi. 

Thursday, October 10, 2013

Random pukul 2 pagi

2 - 3 menjak ni kerja jadi priority.

Bila fikir kerja 24 jam, makan pun jadi tunggang langgang. Dalam kepala bagi anak makan kenyang2 dulu baru fikir diri sendiri. Bila anak dah kenyang di ajak nya aku main memangla sempat 2-3 suap je masuk mulut. Lepas dah main nak susu nak tidor. Sambil dok dodoi anak terkebil2 pandang syiling dok pikir kerja nak buat esok. Perut dok berkeroncong bunyi mintak makanan. Teringat dalam peti sejuk ada pelam siap weekend hari tu sempat buat cicah pelam - kicap + cili + belacan + gula.. Aduh.. Bila terkenang cicah pelam makin kuat pulak bunyi perut mintak belas ehsan tuan punya badan. Abaikan bunyi perut.

Dulu dok diet. Berat 8 bulan lepas 66kg. Bila diet jadik la 63kg. Punyalah hazab 3 kg  nak hilang amik masa lebih 6 bulan. Ke plateau? Ke fat jadi muscle? Ke memang lemak tepu?

Sudahnya tadi aku timbang tetiba berat jadi 61+ kg. Wow. Berkali2 naik weight scale kerana tidak percaya. Percayalah?



Wednesday, October 9, 2013

Random jam 12 malam

Malam ni x boleh tidur plak. Panas + takde air = pengsan. Balik kerja terus tido tak sedar pulak takde air. Aleh2 masuk toilet dua tiga titik je keluar. Bukak website Syabas memang betul takde air hari ni. Isk isk isk Soffyia pulak dan2 mintak susu air panas takde. Nasib la ada mineral water. Tercatu2 nak minum air di kala panas2 ni. Lately susah nak tidur malam. Tidur2 ayam pukul 5 pagi baru betul lena pukul 6:30 alarm dah bunyi tapi tak pulak mengantuk kat office. Keje kat office melambak lambak macam tiada esok bagimu. Pagi tadi datang office 8:30 pagi call dah masuk. Client call nak discuss pasal statement account siap tanya aku dah breakfast ke belum. Lunch hour pun break setengah jam je lepas tu pulun buat keja sampai 6 petang terus cabut balik nak fetch Soffyia kat school. Sampai school pukul 6:40 petang tengok anak aku last sekali kat school. Punyalah ingat aku paling awal amik anak. Cheh.

Panas betul malam ni weh. Lagi buat tak boleh tido. Terkebil2 tengok tingkap dengan harapan hujan lah malam ni. Eh tetiba ngantuk plak. Okla bai.

Tuesday, October 1, 2013

life minus husb

omg boss not around for a week! tetiba rasa semua kerja boleh hold dan boleh bersuka ria terjah website.. before this dok tuju hp yg alahai tak puas betul screen ceconet nak belek2 sampai kepala dah boleh cecah meja.. over! so whatsup with my life? haha.. interesting enough to share ke? not really.. some story doesn't meant to share aight? he he .. how i wish i can share it all... gila stress kalau org baca.. nak cite cite je la kan.. sorry i is x niat punn.. last month - sept suppose to be our wedding anniversary.. so nak hadap bulan sept tu rasa menyampah sangat.. seriously i kid u not.. date trivia in my life 3rd sept is our couple anni (LOL) and our wed anni fall on 9 sep.. it will be 12th wedding annoversary if this year included! whoa! what a record! a decade of marriage - no wonder we have a lot of fight back then... LOL! anyhow.. i do receive a phone call from my mantan hubs (mantan katanya).. i always wonder why we still act like husb-wife situation.. either i'm not letting go of this relationship or him? oh god! give me a break.. sometimes i do feel i want to ignore him if i hang out with my single/couple friends.. but when it come over to spend time with my kids (kids activity) - kidzania, sunway lagoon, desa waterpark, zoo etc i feel like a big loser.. somehow those activity will involve father + mother + kids = happy family. mother + kids = awkward! damn its true! lagi stress bila husband which tag along by wife will act like a supportive husband/father.. contohnya mak pegi toilet ayah jaga anak, mak pujuk anak ayah buat susu, mak suap anak makan ayah pegi beli air! drive me more crazy okehhh.. plus when i heard this 'ummi sembahyang dulu, walid jaga baby' what the ****.. straightly i will looking at the wife and do the annoying judgemental look... ekekekek.. forgive me i'm just a human.. :P by that time i really think about my ex, hey you! i want to re-marry you right now! haha.. funny.. of course its not as simple like that ok.. btw my ex will be back for raya haji holiday 2 weeks plus plus from now.. right now he has been transfer to labuan for 5 years (i guess) ... so.. now we can play a happy family during that time... ahhh how i miss to be a wife.. holiday jalan2 travelling with man and my daugters.. ahhh complete family.. i can smell it now.. and it smell good.. oh mommy need to book hotel right now... sure enough i really miss this holiday organizer thing minus gosok baju, masak, laundry,kemas rumah jobs! ta-ta happy weekdays u all..
me selfie when kids not around.. again! forgive me.. i'm just bored!
 
Images by Freepik