Monday, August 24, 2009

Ramadan kembali

Selamat berpuasa.

Sedar tak sedar dah masuk bulan ramadan. Anak2 pun dah makin besar. Sikit sebanyak diaorang dah faham kenapa kena puasa, ada semayang terawikh dan bertadarus. Batrisya, anak aku yang kecik yang paling banyak mulut tanya itu tanya ini. Maklumlah mak aku yang jaga dia dari kecik sampai dia besar. Nampak kut perbezaan pengungkapan ramadan between aku n mak aku. Mak ngan ayah kalau bulan ramadan memang takleh challenge. Hai.. bilalah agaknya aku boleh jadi macam mak dan yen boleh jadi macam ayah.

Tasya pulak lain. Lebih senyap. Observer. Keras sikit. Maklumlah aku jaga dia dari kecik. So kene ada effort untuk tunjuk dia kebaikan bulan Ramadan. Kalau nak suruh dia mengaji kene tunjuk jugak yg kita ni mengaji. Same goes to pray & sahur. Kalau dulu masa anak2 masih kecil, tak sahur pun tak apa. Kadang2 skip sembahyang pun tak rasa apa2. Tapi bila dah besar dah mula compare. Kenapa, kenapa kenapa.

So aku harap ramadan kali ni dapat mengajar aku untuk menjadi ibu yang lebih baik untuk memimpin anak2 aku yang semakin membesar so that they will make me as an idol.

Wednesday, August 19, 2009

To work is a blessing

Handover baru 10%. Bukan main goyang kaki lagi si E. Sume keje this month dah siap2 list down bagi aku. Plus dengan routine job aku mean double work la this month. Kalau siap adjust2 salary aku this month efficient la kot aku nak bekerja. Ok fine repeat banyak2 kali 'To work is a blessing'.

Next week kene belanja E. Konon2 aku nak belanja Manhattan je la kot sekali datang si satu mamat ajak pi makan kat chilis. Nasib baik la aku ngan si mamat S tu belanja E. KOt2la si E kebulur makan bende2 merepek2 yg buat aku terkebil2 tgk dia order nanti. Selamat duit aku. Tiba2 datang plak lagi satu mamat nak join jugak aku ngan mamat S nak belanja si E. LAgi selamatla duit aku. See 'To work is a blessing'.

Kalaulah Yen dapat paham 'To work is a blessing' jimat sikit tenaga aku nak dengar dia bebel hari2 pasal keje. Pernah gak dia cita manager kene buang pastu terpaksa jual kereta stream rm170k. Instead a lesson 'To work is a blessing' dia pi cakap mahal sangat si manager tu jual stream. (Annoying)

Hari ni aku kene tiaw belakang ngan C. Aku pernah cite pasal C awal2 aku bukak blog ni. Kalau berani tiaw depan la weh. Datang kuli C kipas baik punya. Lu kipas pun 10 tahun jugak lu duduk position tu. Tolong amik iktibar mengipas bos bukanlah satu bentuk keje. So it will not be bless.

Chow.

Monday, August 17, 2009

aku pass yabedebabdu..

tak sia sia aku mc hari ni...

yes yes yes yes....



alhamdulillah.

setiap kali aku pass exam kan tak tau kenapa aku tambah sayang yen. i will feel he is such a great great guy. Walaupun setiap kali before nak exam dia selalu je mcm buat ayat2 yang menyakitkan hati.. ayat2 yang men'down'kan aku tapi aku tau dia takut aku habis dulu... hahahahahahhahahaha.. dia mana nak kalah kan? kata lelaki ego kuat.

apa2 pun yang sayang abang!

Thursday, August 13, 2009

bila yen mintak hadiah

yang tak senonoh yg kuar dr mulut dia.

ada ka suh bayar cc?

tak romantik langsung.

'yela yela saya bayar cc awak tepat2 30 aug ni! saya byr yg ambank punya. dekat sikit nak menapak.'

Wednesday, August 12, 2009

promoted


hah sebab tu la aku happy..
ho ho ho wish me luck hoh.



chow dulu.. jalan yap kwan seng ni hari2 nak jam kan!

Friday, August 7, 2009

suka suka suka suka

hi hi hi hi

gua tengah mode happy nie..

confirm gua tersengih waktu tdo malam ini.

weeeeee weeeeeeee weeeeeeeeee weeeeeeeeeeeeee...


apasal aku suka?

Thursday, August 6, 2009

sikit lagi aku tak pegi keje

tu la lambat memanjang. minggu ni hari2 aku pakai tudung dalam kete termasuk gak pagi ni. mana taknya yen tu selalu terus jalan je. akulah yang start enjin kete, akulah yang bukak gate, akulah yang reverse kete kuar garaj (maklumlah gate aku manual), pastue akulah jugak yang tutup gate balik. yen plak masuk kete terus jalan. pastueh lagi sakit hati bila aku kuatkan aircond dia marah sebab sejuk. haruslah aku panas dah sume aku yg buat kan?

so pagi nie aku dah siap2 buat rutin keje aku naik balik nak amik tudung tapi yen bebel2.

Yen : Ala pagi ni takleh nak breakfast.
Aku : Asal bang?
Yen : Tu manager labuan turun kl. Abang kene tolong dia. Dahla perempuan. Ish2 tak sempat nak breakfast ni. (Tiba2 yen nampak roti yg aku beli untuk bdk2) Ni apa ni?
Aku : (Dalam hati : tayar basikal kot) aaaa.. Roti krim ingatkan nak bagi bdk2. Kalau nak amik la.
Yen : Boleh makan ke?
Aku : (Dalam hati : Asal la plak tak leh mkn bang oiiiii!!) aaa. boleh
Yen : Ha bawak air sekali.

Aku pun duk berkejar gi dapur cari bekas tupperware (kalau time2 urgent niela penutup nak hilang kan!). Yen plak tangan dia tak gi sekolah kot. Honk berulang2 makin lama makin laju. Tengah aku berlari2 tiba2 aku rasa asal la tangan aku rasa cam tak penuh je....

Huk aloh tudung tak bawak... Kalau tak mc la aku jawabnya.

P/s : Teringat masa zaman smap2 dulu. Pagi2 berlari2 pakai serkop nak kejar gate aspuri.

Wednesday, August 5, 2009

I ♥ my job

Aku memang suke keje aku. Betul.. Serious.. For the 1st time aku suka pegi keje.. Hari2 semangat nak pegi keje. Tapi Yen tak suka aku keje sini. Contohnya :

Aku : Abang, yang rasa yang lama la keje kat sini.
Yen : Yang, celcom bonus 9 bulan.

Ok. Jawapan yang mantap.

Pros and cons nya sama. Tak lebih tak kurang. Sekurang2nya la kan aku keje kat sini sampai aku abis study. Barula kot terpikir nak pindah memana. Tu pun kalau depa offer accountant kat sini aku rasa aku amik kot. Haahahahha. (Jangan marah ha abang). Tengoklah camana.

Hohoho. Sekian.

Monday, August 3, 2009

weekend:weekend

Love to spend time with my own family.. Every time weekend rasa mcm tak cukup masa je.. Sometimes i feel like the kid macam tak best je duduk dengan aku.. Like seriously masa diaorang baby tak sabar2 nak tunggu diaorang besar n boleh bwk pegi playground.. Tapi bila diaorang dah besar its really really take an effort to bring them to the playground. Dahla weekdays balik lambat. Macam cerita2 drama kat tv plak anak kekurangan kasih sayang. Ekekekek.

Minggu ini lebih kepada aktiviti makan2.. n papa ada aktiviti bowling dengan bdk2 opis.







Gedik ah gambar ni.

Oh ya. Went to pc fair to purchase new broadband. Awal2 dah pangkah maxis setelah melalui pengalaman yang sangat 'manis' dengan maxis broadband. Actually we agree to opt this one :


pic credit here

But at last we sign for this one :

pic credit here

And we are totally

pic credit here
 
Images by Freepik