Wednesday, March 31, 2010

Cuti untuk pasport

Haip2 bukan rakyat2 gomen lambat buat keje tapi sebab tunggu anak i no 2 balik skool which is pukul 11:30am.


Selawat dulu baru boleh balik ye murid2.

Nasib baik ari ni suh Tasya tak pegi sekolah, kalau tak sia2 sahajalah cuti i tu.. Lepas amik Hannah terus tekan minyak ke Sri Rampai.. Pergh. Ramai gak orang. Dulu waktu Sri Rampai nya branch baru bukak pegawai lagi ramai dari org nak wat passport. Tapi takpe, i tau Imigresen sangat bagus skali khidmatnya..

Cam-ho dulu sekeping 2.

Ok berbalik pada buat passport tu kan, actually kalau nak cepat dapat no sila ikuti arahan seperti di bawah :

Untuk kanak2 bawah 18 tahun

1. Gambar pasport 2 keping
Okeh ni yg buat aku lambat.. Harga kedai2 sebelah imigresen tu RM12/4 keping gambar. Aku rasa kalau buat kat luar murah sket kot. Uiii nak suruh anak dok statik payah la kot.. Hah lagi satu, anak yg nak wat pasport jadi sila tangkap gambar anak sahaja.

2. Surat beranak original & 1 salinan surat beranak
Sila photocopy di pejabat anda

3. Kad pengenalan ibu @ bapa & 1 salinan
Kalau mak yg bawak anak pi buat pasport jgnla plak pi bawak i/c sang suami ya. Seperti kes i, i/c i sahaja diperlukan. Juga jgn lupa photostate siap2.

4. Borang permohonan pasport.
Sila mintak di kaunter. Percuma. Kalau boleh sila download siap2 di sini.

5. Lepas tu boleh dapat nombor giliran.

So aku agak lambat no giliran sebab terhegeh2 beno nak tangkap gambar la nak isi borang la nak photostate la.. Ha jgn lupa plak original surat beranak dan i/c kene bawak tau.. Lepas dapat no dlm 20 minit je dah settle sume.. So nak tunggu dia proses pasport tu lambat sket dalam 1 jam gitu.. So sementara nak dapat tu i terus balik lepak umah mak. Lepak punya lepak sekali tertdo la plak.. Pukul 4 baru terbangun (Tutup pukul 5pm) .. Terkocoh kacah pi amik pasport.

Lucky no 1284 & 1285.

Sekalik aku masok tgk nombor dah 3012 daaaa.. Cuak2 jgk takot dia suruh amik esok. Satu keje lagi nak datang lagi.. Tapi pegawai2 memang cool. Takde marah2 @ sesi2 leteran @ sesi bermasam muka.. So...

2 thumbs up for Imigresen only.


P/s: new rate

Adult : 2 yr RM100.00
5 yr RM300.00
Kid : 2 yr RM100.00
: 5 yr RM150.00

2 comments:

Anonymous said...

waaah waaah mana mau pegi??

-bEth-

Anonymous said...

huhhuh..
once again si Yen missing in action

 
Images by Freepik