Thursday, December 30, 2010

Year End - Pregnancy, kids & the job

Yo.. Minggu2 terakhir ni busy gilahhh! Sentap menyentap laki bini memang biasalah.. But i try to handle not to think about it too much.. It's the healthiest way for me and my baby.. My pregnancy so far so good.. takde bleeding ke leaking ke highblood pressure whatsoever... still telan my pregnancy supplement ikut schedule.. tak skip dah.. coz everytime wa skip, pinggang rasa lenguh gilaaaa... lesson learnt!

Baby dan mama teman papa bayar saman


Okeh let's move to the kids. Whoa. Hannah dah masuk darjah 1.. Taulah darjah 1 punya yuran kan.. memang sedikit lebih daripada murid tahun 2 sampai 6.. memang mula2 nampak cam takde beza.. tapi bila ditambah2 sume bende.. alamak mahalnya... cthnya baju sukan, fail peribadi, lencana, buku adab belajar bla bla bla.. total up spent for hannah alone was almost RM600 both sekolah rendah dan sekolah agama.. itu tidak termasuk lagi bab2 baju sekolah, kasut sekolah, buku sekolah, bas sekolah blablabla..sume tu double.. sek rendah lagi sek agama lagi.... Glup.. memang aku takde lah nak calculate... takut boleh naik darah tinggi plak nanti..


Soon to be kakak Hannah enjoy layan 3d Tron


Ni pun baru je balik uruskan Tasya punya sekolah plak.. baru amik report card.. wah laki aku punya ceramah punyalah berjela2.. memang senak perut aku mendengarnya... start je kitaorang blah dari bayar yuran dan amik report card teeros khutbah khamis kuar dari mulut laki aku... 'papa frust', 'papa dulu camni camni...' contoh2 ayat.. sampai ke breakfast pun laki aku masih ada tenaga nak khutbah.. kagum gak aku nengok.. sampai terkeluarla ayat 'papa nak enrol tasya masuk tuition'.. haaaaa amik kau... yelah nak betulkan anak biarlah dari rebungnya.. kang dah jadi buluh susah plak.. bila anak tak pandai, bende2 ni boleh jadi sentap.. contohnya 'papa ni pandai.. yang Tasya tak pandai ikut keturunan sapa?' wahh.. sentap haku.... again, lesson learnt!

Report card Tasya yang kontroversi


Ha cita pasal keje.. ergh.. ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. takyah cita boleh tak? buat tambah sakit kepala.. hoh.. terima kasih lahhhh kat pemain2 bola sepak yang sungguh power... dapatla esok aku cuti.. btw korang memang hebat lah... especially keeper yang sungguh cool itu.. tabik spring aku bagi kat hang!

Happy New Year!!!

Tuesday, December 28, 2010

Makan sayur cegah kanser? Sayur apa?

Thanks to this article.
  1. Helps fight: breast, colon, esophageal, and stomach cancers
  2. Helps fight: endometrial, lung, prostate, and stomach cancers
  3. Helps fight: breast, liver, lung, prostate, skin, stomach, and bladder cancers

Hujung tahun.. senyum meleret2..

Hi hi hi sengih meleret-leret la laki bini ni..
Alhamdulillah syukur..

:)

Monday, December 20, 2010

Nak amik epidural ke tak ni?

Sabtu lepas pi tgk ex member itm baru deliver.. tak silap aku baru 4 hari deliver.. dia ada wat doa selamat.. aku nengok dia ok jerkk.. takde menunjukkan sakit ke apa ke.. ergh.. aku yg tertekan.. dia c-sect sebab ada darah tinggi dan lepas tu kene paksa beranak.. baby kecik je..2.3kg.. tapi seriously aku tertekan sebab tgk dia mcm tak sakit.. siap boleh bangun duduk bangun duduk entertain member2... paranoid aku.... tegak bulu roma aku tgk dia aktif.. aku plak yang terkaput2 mcm org baru lepas beranak... aku tanya dia 'eh sakit tak?' soalan macam aku ni tak pernah beranak... dowh! almost 7 years aku dah tak meneran.. mana aku ingat.... ni yg nak amik epidural ni... konpem tak sakit.. bila tak sakit teran pun tak angkat montot.. dah tak angkat montot jahitan pun tak banyak.. bila jahit tak banyak cepatlah baik... banyak betul kebaikan epi ni.. tapi kenapa banyak artikel2 yg tak galakkan amik epi? long term effect la.. takot tak boleh teran lah.. blablabla... ni skang aku nak amik epi ke tak nieh?

One of article I've read! http://www.gynob.com/epidural.htm

So, what are the disadvantage?
  1. Headache - Okeh ni boleh kawal lagi
  2. Itchy - Ok jgk
  3. Having pitocin, having a forceps delivery and having a Caesarean section - Hoh udahlah amik epi tapi last2 ada potensi gak takleh normal delivery.. :(
  4. Can't pass urine and catheter used to empty the bladder - ada potensi takleh kencing plak dahhhh...
  5. x mobile labour - x kesah aa.. bkn nak pi mana ponx..
  6. fever mommy & baby - kene suntik antiboitik
Errrr... No 3 ngan no 4 paling takot sekali... Ni nak tanya kat diri sendiri sekali lagi... nak amik epi ke tak ni??

Thursday, December 16, 2010

Barang baby nak bawak pi hospital

Okeh.. Hari ni betul2 ada mood untuk buat preparation for my coming newborn.. 1st thing 1st... yang paling penting brg nak dibawak ke hospital...

1- Diapers
paling penting.. jgn berangan plak nak guna cloth diapers time pantang2 ni.. sapa plak yang rajin nak membasuhnya.. kalo hospital bagi goodies bag konpom terselit 3-4 keping je diapers.. still tak cukup..

2- Wet tissues & bedak
bedak boleh masuk terus dalam container ni.. senang nak apply kat skin baby.. coz aku memang suka guna bedak agnesia yg warna merah tu.. bedak tu kuat sikit dan cam tak sesuai guna untuk newborn... so cara terbaik aku guna container ni coz dia boleh minimize ketebalan bedak tu.. compare to lotion untuk avoid rash.. no thanks coz ini akan menambahkan keseksaan anak aku.. pernah cuba dan terima kasih je la lotion2 sekalian...

3 - Minyak
sapu2 sikit kat perut & tapak kaki baby..

4 - Baju & seluar, mittens
recommendation 100% cotton untuk material untuk elak masalah di kemudian hari.. romper tak digalakkan sangat coz kalo baby poo or pee mesti kdg2 terkena sikit kat seluar tu.. so kalo pakai romper mcm wahhhh!! baru pakai dah kene tukar.. belum apa2 dah sebakul baju kotor bawak balik rumah untuk dibasuh.. so better pakai baju dan seluar separate.. tukar seluar je lah kalo kotor.. so kalo seluar kene kencing dan berak boleh asing siap2.. so that kuman2 taik tu taklah terkena seluar yang kene kencing.. dan boleh minimize masalah ruam2 yang suka melekat kat montot baby2 nieh..

5 - Kain bedung & barut
gila pricey aku nengok... kalo nak murah adalah tapi material campur2.. kalo yg pure cotton tu mak aihh.. tercirit aku nengok.. cara terbaik aku nak pi borong kain pastu pi kodai jahit tepi..
nak kene carik banyak2 kaler.. kain barut boleh amik lebihan dari kain bedung yang nak dijahit tu.. alah setakat nak jahit kain barut tu tutup mata je jahit tangan.. ewahhh..

6 - Tuala

Ha.. tue jelah kot untuk baby... dari no 1 sampai 6 sume tak beli lagik.. ekekeke.. mall kat malaysia ni kan besar2 setakat list ni setengah jam pun boleh dapat.. so takyah tergesa2.. cuma kain meter tu nak kene terjah jalan TAR.. aku ni kan penggemar jalan TAR.. heaven sehhh.. cuma tak sesuai la bawak husband yg kesabarannya tipis.. boleh mendatangkan perang.. ekekekeke..

Wednesday, December 15, 2010

Miscommunication

Pagi ni aku mengantok sangat... End up aku tulis e-mail mcm ni!


Satu opis gelakkan aku... Hadoi! nak ber MY plak bagai.. Actually nak tulis MR.. Ketuk kepala sendirik.. Dah habis gelakkan aku opismate aku bukak cerita kelakar..

Boss aku nama Mr Chee.. Dia baru balik oversea pastu adalah beli cokelat letak kat pantry.... Datang secretary ni nama Ms A.. Dia memang paling senior and sikit blur aahh.. lebih kurang 50-an gitu.. Ms A masuk pantry nampak cekelat lepas tu pegi sales dept ckp.. Wehhh u all ada cokelat la kat pantry..Lepas tu dia blah nak masuk toilet.. Toilet tu dekat ngan bilik Mr Chee.. Then the sales team jerit2 tanya 'Who buy, who buy?' Then Ms A jerit dalam toilet 'Cibai'.. Melompat boss aku dalam bilik dengar org meroyan cibai dalam toilet... Padahal dia sebut 'Chee buy'... Chett!

Monday, December 13, 2010

My antenantal check up

Seriously tak paham kenapa dr cakap aku dah 31 weeks.. Maksudnya next week dah 8 bulan walhal aku rasa aku baru je 7 bulan kalau due bulan feb.. betul tak?? ke aku yg confuse... kalau dah 31 minggu memang dah dekat la kott... gila hapa satu bende tak beli lagi.. cobaaannn... pi jumpa dr buat rutin biasa la kan... 1st sekali kene bebel sebab skip checkup... sorrylah dr jgn le marah2 nanti cepat tua.. :P ... 2nd plak berat tak mo naik2... ha yang ni dr confirm mommy nak ber'diet' bagai waktu pregnant.. rilekla la dr, i tak mo baby i besar.. bocor plak nanti.. :P lepas tu dr bagi berita baik.. eh uri u dah tak tutup pintu peranakan la.. apa u buat? hi hi hi hi senyum simpul tgk uri tu dah berganjak dari pintu rahim tu.. pandai baby mommy tunjal uri tu bagi ke tepi sikit.. actually still rendah lagik tapi dr positive boleh deliver normal... :P tapi baby kecik aa sebab mommy tak suka minum susu.. dr top up calcium mommy yg high dose punya... pastu dgn pil apa ntah yg warna pink tu.. lupa plak..

sinopsis hujung minggu yang asyik makan, jalan, dan makan lagi..

dua orang ni keje asyik makan je.. dah semakin gemok plak aku nengok walhal depa berdua nielah org yang paling kurus dalam family kecik aku nieh..


nampak tak perut saya yang mengembung itu? perut mommy ada baby perut saya ada arnab 2 ekor..

daddy bwk saya pegi pwtc tgk kereta best2.. kakak tak mo ikut sebab kakak nak tgk tv..

ni kene paksa naik pentas sebab mommy nak snap picture kenang2an


daddy bawak saya dgn kakak main layang2.. mommy kejenya asyik duduk sebab perut mommy besar..

Monday, December 6, 2010

Me @ 7 months pregnant

7 bulan


Dah lama gila tak update.. so pepagi terus tangkap gambar sesorang kat toilet.. bulan nie memang ya ampunnnn tuhan je lah tau betapa seboknya wa... the kids dah start cuti sekolah terus wa hantar pi summer camp kat rumah atok dan wan kat setapak... summer camp belajar mengaji dan belajar disiplin... ho ho ho... tasya a bit tense.. asyik2 call tanya bila nak amik... hantar diaorang hari ahad hari jumaat lepas keje terus amik... kalau hari jumaat tu asyik la call bila nak datang amik... sabar je lahh..

Perut pulak dah semakin membulat dengan jayanya.. tersangat la bulat... ho ho ho... selera makan pun makin menjadi-jadi sejak semalam... malam tadi boleh plak pekena nasi lemak ngan ayam goreng.. hua hua hua.... padahal waktu tu dah pukul 10malam... bulat bijik mata Yen tengok aku makan.. risau sangat aku terlebih lemak...

Checkup 6 bulan tak pegi.. sebab wa malas nak dengar dr cita pasal uri.. setiap kali datang kalo asyik cita pasal uri memang aku jadi hangin lah kan... takyahlah setiap kali dtg ko nak bgtau.. konpomlah aku takot... bulan nie mesti kene checkup untuk 7 bulan.. dah lama tak teropong baby.. yuhuu.. nanti mommy check hang tengah buat apa yaaa...

Paypal wa mandem sejak last week...gara2 terbukak paypal account dekat 2 computer.. terus dia block.. reason : illegal transaction... dah hantar paypal code tapi still takleh buat transaction lagik.. pagi ni baru je shoot one ticket to paypal team.. maximum 72 hours waiting them to reply on my ticket.. hope so..

Ohh adakah anda tahu bahawa saya kene pegi exam minggu nie???... Larikkk baca buku skrang..... I really need my luck right now!!

Bahan bacaan last minute.. Please make it worth darling!

Friday, November 12, 2010

Nasi Kandar : Kayu VS Pelita

Lepas kerja semalam Yen ajak pi pekena nasi kandar kat Kayu @ PJ... I was like ? errr ? Baguih la takyah masak hari ni.. Tapi traffic ya rabbi... hazab bukan main.... i was thinking kalaulah kereta yang ada nie tau kitaorang datang sini semata2 nak makan nasi kandar konpom kene maki terbaik punya...



Inilah rupa nasi kandar Kayu... wa lebih prefer Pelita coz Kayu rasa rempah kuat gila.. rasa berangin je.. Lagipun Kayu takde kuah hitam tapi dia ada serdak ikan.. Tak kick aaa.... Kuah hitam la buat sedap.. End up nasi ni Yen yang makan.. High laki aku pekena 2 pinggan.. Harga dia lebih kurang dengan Pelita.. My view? Pelita the best!

Btw Yen kene pegi first aider training.. 2 hari lak tu.. the 1st day a learning process basically mendengar dan mendengar sahaja dan hari ke2 adalah assessment review senang cerita practical side... yang jadi mangsanya aku..

hari 1 balik course training dah kene jadi patung untuk buat cpr... 'Esok abang ada assessment.. cepat jadi patung.. nak buat CPR'...

hari ke 2 pulak dia bagi aku bed time story pasal tulang belakang... 'Kalau tulang belakang kat area tengkuk ni patah konpom mati, kalau tulang belakang dekat pinggang patah konpom terberak terkencing on the spot bla bla bla bla yang! yang dengar tak??' aku respons gak la walaupun mata nie tertutup kan.. yelah dengan lampu tutup pastuh baik punya dapat ceramah percuma memalam ni kan? 'yeeeee yang dengar.. area tulang belakang kat tengkuk tu kat mana bang?' semangat ko yen menunjuk.. 'ha dekat 3 point nie sambil tunjal2 tengkuk aku' sedap pulak laki aku urut nie... 'bang tolong urut tengkuk tu jap!' hangin jeeeee yen.. waka waka waka..

Wednesday, November 10, 2010

Musim konvo


Dah akhir tahun maknanya musim konvo kanak2 tadika pun bermula.. nasib baik bapaknya ada masa terluang dapatla pegi nengok anaknya konvo.. dapatlah tangkap gambar sekeping buat kenangan dah besar esok lusa... macam2 tadika zaman skang.. hari tu tangkap gambar pegang scroll jubah biru tapi time nak bagi sijil jubah merah pulak? untung kecik2 dah dapat pakai jubah kaler2.. tahun depan darjah 1.. selamat duit aku takyah hulur duit jubah lagi.

Monday, November 8, 2010

Me @ 6 months preggie

Me & the hotel finance team... Masing2 kelaparan lepas kuar dari budget 2011 talk... dan of coz mak buyung sangatttt lapar dan haus tapi mee kari sangat hampeh dan minuman nya masya- allah... nak suh aku dapat penyakit kencing manis ke hapa?

Btw minggu nie Yen dan me telah berbelanja dengan penuh tidak berhemah sekali... ho ho.. nie semua disebabkan balas dendam antara satu sama lain... he bought a new golf stick dan sebagai pembalasan pembelian itu, me telah membeli-belah like nobody business! amik kauuuu... lagi best bila yen ajak tengok wayang.. dan sungguh semangat deepavali laki aku pegi pilih tengok cita Estet... Argh! End up aku tido je coz the he opt a midnight show! Oh apakah?

Wednesday, November 3, 2010

Exam week

is over for the kids... Bapaknya minggu depan start exam.. tapi tak menunjukkan daya usaha untuk study... biasalah? dah kata part time.. kalo full time konpom stress tengok ulat2 buku kamikaze nak score...

Tasya punya result some dah kuar and she show a good progress this time around.. happy coz penat lelah aku mengajar membuahkan hasil... si kecik Hannah belom lagi tau.. susah nak teka sebab dia ni unpredictable... will see...

Lepas bapaknya exam i have planned a short getaway for our little family.. sesi meronggeng bersama family somewhere nearby... kali ni dah siap2 amik 2 bilik.... harap2 Hannah boleh survive sebab dia memang tak suka tido kalo tak bawah ketiak mama dia kan.. malam2 pun boleh bangun lari ke bilik aku... kalau tak dapat connecting room parah! ada yang sorang tido ngan bapak sorang tido ngan mak ni sat lagi... Tasya memang independence dan sangat understanding... kalau aku kata A, maka dia ikut A... bilalah Hannah boleh jadi macam kakak dia? The 3rd sister will be out from the womb very soon... cukup ke 3 bulan untuk train Hannah to be independence?



2005 - playful
Tasya & Hannah playing sister



2008 - cheeky
Tasya & Hannah bonding time

Monday, November 1, 2010

Jadi runner sekali sekala best ke?

Hari ni Yen buat schedule untuk kami berdua... Abang renew insurans kereta, Yang pegi amik geran kat Public Bank.. Argh. Laki aku ajak jadi runner berjemaah pulak hari ni.. Oooiiii nak je aku nyanyi lagu plis plis kat telinga Yen.. Kalo tak ajak berjemaah tak leh ke? Pastueh boleh pulak lari ke pejabat pos kat KLCC nak buat road tax... Layan borak ngan Yen..

'Pa, asal lah diaorang ni tak buat online payment je?' (nada tak puas hati tgk org beratur kat pejabat pos semata2 nak bayar bil)

Tak dengar Yen jawab apa. Tapi dia jawab begini :

'Actually nak wat road tax ni boleh je upah runner.. Bayar RM30..'

Tuesday, October 26, 2010

Sesi pening kepala : Baby checklist

Right now dah nak masuk 6 bulan... Tinggal lagi berapa hari je nak masuk 6 bulan.. Baby doing very well.. To date mummy weight was 63kg.. tak naik mencanak2 pun... coz selera makan kureng sikit sejak dua menjak nie... Oh ya.. Baby mungkin girl.. (again).... Masa teropong baby tunjuk montot.. so dr assume girl coz she can't see the testis... oh my.. where's the ball gone? agagagagaga... daddy a little bit frustated.. sian daddy takde kawan lagik... girls in da house gitu... mummy pot pet pot pet anak pun ikut sama pot pet pot pet... camana daddy tak pening kepala?

At last kitaorang dah discuss nama... mummy suka sangat nama Sarah... Daddy still pilih nama hujung.. Mummy request Nur Sarah.. Simple & sweet.. Tapi daddy kata keturunan sume nama mesti panjang.... Sume kene ikut nama dia.. So nama mummy je lah yang paling kontot dalam family...

Barang baby? Agagagagaaga... Baru beli playpen.. ... So right now mummy tengah pikir nak beli baby cot warna putih... Daddy tak agree coz he said we already have the playpen.. Daddy suh baby tido dalam playpen je... Ergh.. Mummy pun malas nak argue coz takot nanti last2 baby nak tido atas katil ngan kitaorang.. Through my experience memang end up mcm nieh...

Playpen yang beli hari tu memang takde aksesori.. coz initially mummy nak buat playpen tempat baby main2 and letak kat living room...since plan dah bertukar mummy tengah sebok nak cari aksesori playpen... Ergh. Mummy still terpikir baby cot jugak.. Lagipun playpen punya bassinet boleh hold up to 6.5kg je... lepas 4 month konpom bassinet jadi bentuk U... Terseksa tulang belakang anak aku esok lusa...

So mummy punya checklist baby for now :
  • Stroller
  • Baby cot
  • Playpen

Monday, October 18, 2010

Golf, Exam & Monday!

Wah wah wah... Sekejap je dah hari Isnin.. Pagi2 je hujan dah turun mencurah2 bak bunyi air terjun di Lata Kijang.. Uhhhh.. Bukan main lagi, pagi tadi aku bermain tepuk2 tampar dengan Yen..

'Pa bangun2' tepuk2 Yen.

'Ma mandi dulu'

Eh eh bukan tiap2 hari aku yang mandi dulu ke? Takleh nak compromise kalau dia mandi dulu.. Aku bangun tgk langit gelap bukan main... Jeling Yen.. Aduss, syoknya kalau aku yang tengah tido skang nie.. Mamai2 aku masuk toilet.. Tengah mamai2 tetiba teringat 'Eh anak aku exam la hari ni!' Keluar toilet cecepat.. Nak kejut Tasya.. Alamak! Suprise sungguh dia dah bangun dengan jayanya.. Bagus anak aku! Ada peningkatan kendiri.. Jimat tenaga akau nak berleter pepagi...

Dengan penjimatan tenaga yang sungguh hebat di pagi hari, aku pun masuk kerja dengan muka yang ceria... Oh! Sungguh hebat rasanya pagi ini.. Positive2 vibe dalam diri mcm berlebih2an pula pagi ni.. Nak je aku salurkan tenaga2 positif ni kat office mate aku yang rata2 muka macam ayam berak kapur.. Ahahaha.. Monday blues bak kata orang..

Bukak e-mail pun tak berapa banyak.. E-mail2 menghentam pun ada seketul je.. Inilah hari Isnin yang paling hebat pernah aku lalui.. Yang paling syok aku forward email hentam tu ke budak junior.. Best! Sekali sekala bagi budak2 junior tension seronok gak kan? Inilah dinamakan 'Effective Delegation Skill' ... .

Oh ya! Cerita weekend.. Nothing much happen.. Lebih kepada aktiviti berkeluarga... Nak2 puteri2 aku nak exam kan? So mama dan anak2 buat kunjungan sihat ke kedai buku Popular untuk beli2 stok2 buku latihan.. Nampak cam murah je.. Rm3 per book.. Tapi bila dah kumpul2 bila nak bayar banyak juga rasanya... Tu pun mama dah campak2 stationery yang budak2 ni amik... Pantang nampak benda2 cute semua nak amik.. Sticker la, cop la, paling tak tahan Tasya amik magazine Hannah Montana.. Ewah! Mintak maaf la bebanyak. Sila letak dekat rak tu semula ya...





Aktiviti berkeluarga dengan bapaknya pula menemankan Yen ke Golf Driving Range kat Damansara Club.. Nama je gah tapi banyak nyamuk... Laki aku tepuk bola, aku kat belakang tepuk nyamuk.. Bosan2 aku snap gambar Yen nak pukul bola... Yen request nak tambah 100balls aku dah angkat bendera putih.. Oh tak tahan dowh! Banyak gila nyamuk..




Aku seret sekali Tasya nengok Yen main.. Sambil2 ajar dia buat latihan.. Sambil2 tu tengok gak kalau dia minat pukul bola mcm Yen.. Bak kata orang 'Melentur buluh biarlah dari rebungnya!'

Muah~

Thursday, October 14, 2010

Divorce statement.

During his racy chat, Arquette, 39, revealed that he and Cox, 46, stopped being intimate months ago, that he had been intimate with a cocktail waitress and that Cox ordered the separation because she felt like she was his "mother" and not his wife.


Dah baca? dah baca? 10 years of marriage hancur sekelip mata. Lagi best hasben bole keluar statement berani mati.. Huh. Tahun depan aku kawen genap 10 tahun... Maknanya aku akan jadi mak kepada Yen lah tak lama lagi?



to date : 9 years



Monday, October 11, 2010

Nasi ambang version jawa banting

Hari sabtu terus shoot balik kampung lepas balik wedding kat Puchong... Makk aiiihhh punyalah penat coz aku plak yang kene drive.. Yen totally flat coz jumaat malam tu ada plak member2 dia buat bachelor party.. Keluar pukul 10malam balik pukul 6pagi? Pepagi tu aku tengah gosok baju Yen bangun buat laporan aktiviti dia malam tadi... Ewah.. Pandai betol nak tengok mood bini ya bang oiiii..

Eh eh eh.. aku ni suka bebenor melalut...

Sampai kampung tengok sume dah siap.. adik beradik mak aku 12 orang... so kdg2 pun boleh confuse mana satu cousin mana satu makcik? Cousin2 aku yang tua2 memang pantas buat keje.. Ditambah pulak dengan makcik2 aku yang muda2... lagi bertambah le kelajuan diaorang.. ni untung anak ramai.. dah anak ramai cucu pun ramai? tak yah nak susah2 panggil catering wahtsoeva! Yang laki pun uiiii terserlah sifat2 lelaki jawa yang kuat bekerja.. Takyah disuruh dah tau apa nak buat... pasang khemah, susun kerusi, angkat periuk, angkat kuali, beli ais (eh ni termasuk gak ke?) T__T Untungla sapa kawen dengan laki jawa.. (eh eh kawen ngan laki bugis pun untung gak apa) ..

Btw menu untuk tahlil hari ke-5 ni, diaorang buat special sket.. mee kari ngan nasi ambang... adik aku layan gila makan nasi ambang.. nak2 makcik aku masak rombok rawit.. pergh 2 round adik aku balon makan.. aku kurang sikit nasi ambang ni.. bak kata mak aku, aku kan ikot ayah aku darah nogori... bab masak2 lemak aku paling laju.. nak2 kalau ada rebong tak pun daging salai. pergh. layan!


ni team A.. mak aku ngan sepupu2 tua aku... mak aku makan sampai tak ingat level kencing manis.. bertambah2 aku nengok.. yang sepupu2 plak makan tak ingat anak masing2 tengah ek eke ek nangis kat tangan husband memasing..


ha.. selit sikit dengan team A.. aku makan mee kari je.. amboi jelingan maut kak tuty bagi kat kamera... senyum la sikit...


yang ni team B.. sepupu sebaya aku dengan anak2 & anak sedara dia.. amboi2 ada versi hijau biru plak.. macam tema hari raya gitu.. ke recycle baju hari raya tue hari? ekekekekekeke...



adik aku bersama2 dengan cousin2 muda aku.. yang muda2 ni tak habis makan kek berapa puluh round ntah.. yg tudung biru si besar gabak tu tengah cover perut maklumlah baru lepas melantak...


ehem ehem.. empunya blog dengan lelaki bugis yang tengah tahan mengantok sebab mak mentua tak habis2 lagi makan..

Hari ahad ada wedding kat Batu Caves plak.. nasib baik dekat jee.. memang flat gila weekend nieh.. rindu nak pi tengok movie ngan Yen during weekend....Kuar makan2 dengan anak2... Kalau layan dvd pun konpem kalau tak aku yang tido dulu, Yen yang dengkur dulu.. Tetiba jee.. Ehhh dah pagi dah?.. Lagi best, eh eh dah pagi Isnin dah? Daymmeeeeee... Kerja skang!

Friday, October 8, 2010

5 bulan : Masalah Uri

Jumpa dr untuk checkup 5 bulan.. The MGTT result ada error.. so dr suggest kene buat balik semula.. Ergh... Dr scan dan still nampak uri still kat bawah.. Too low sampai tutup jalan baby untuk keluar dari perut... Remind Yen yang maybe this time kena C-sect..

Cita pasal C-sect.. Hari raya jumpa cousin yang baru dapat anak no3.. Previous delivery normal and the 3rd dia kene belah... Woohoo.. Dia ckp normal was the best.. Pergh. Makin tension dibuatnya.. Scary oo belah2 nie... Nak batok, nak bersin nak bangun sume kene control... Erghhhhh..

Hai la baby... Hang keluar sok mama nak cubit2 pipi hang.. Kalau tak nak kene cubit hang tolak sikit uri tu naik atas... baru mama sayang. Muah~

Wednesday, October 6, 2010

Apa nak kena buat bila kereta kene langgar belakang?

Ceritanya begini... Semalam atok aku meninggal (Al-Fatihah).. So mak aku pun call la.. Aku kalau mak call pepagi nie sah2 ada orang meninggal.... Macam ada satu hari tu area pukul 6:30pagi aku tengah syok tido atas katil, mak aku call..

'Ra, kau kenal tak si A dengan si B ni' Emak aku berkata.
Aku pula berkata 'Haa kenal lah, apa plak tak kenal' (sambil dok ingat2 lupa muka A dan B)
Lalu mak aku menjawab 'Diaorang berdua dah meninggal naik motor.. Kau pegi keje dengan Firdaus kalau naik motor hati2'

Makkk aiii direct je bagitau.. Terkejot aku.. Yelah dahla mamai lalok bagai.. Sekali DANGGGGGG macam kepala kene ketuk.. Next week nya baik punya aku bebl kat mak aku... 'Mak lain kali jangan direct sangat... Ra plak kang yang mati terkejot'.. Mak aku leh gelaaaaakkkk jeee.. Ntah dia ingat ke tak apa aku cakap...

eh eh eh apa melalut niee...

Berbalik cita tadi... so dah tau atok aku meninggal aku pun terus shoot from selayang to setapak jaya nak amik mak aku.. dalam pukul 8:30pagi camtue la... aku plak tu yang drive time tu.. masa tu tengah berhenti orang nak kuar simpang.. sambil tunggu kitaorang laki bina bergosip la skettt... tetibaaaaa

DAAAAAAANNNNNGGGG... Terhenjut2 keta aku ke depan ke belakang sebab masa tue aku tengah tekan brek.. Nasibla aku tak sondol kete depan gakkk...

Kuattt ooo... Yen apa lagi bukak pintu nak pi pot pet pot pet mamat tuehh.... Aku still dalam keta tak bergerak.. Tengah cuak niii amik nafas dulu.. Sambil tu aku jeling 2 cermin belakang... Tangan Yen dah atas bawah kiri kanan dah.. Jangan sampai dia tumbuk muka mamat tu sudah.. Cecepat aku kuar keta... Aku dengar mamat tue kata 'Sorrylah i tak sengaja maaa.. I takde duit mau bayar laa... Keta i pun teruk juga, you tengok' ... Alamak sorry2 tak mainlah weh... Boleh simpan sorry ko dalam lori.. Aku terus cakap 'Takda duit claim insurans laaaa..'.. So step2nya adalah berikut :

1) Mesti ada kamera. Tak kira la handphone camera ke apa ke.. Yang penting kene tangkap gambar.. Tangkap gambar the whole storyyy.. Lagi banyak lagi bagus... Tapi aku tangkap sekeping jerkk... Dapat tangkap gambar si pelanggar tu lagi bagus...

2) Ko pi tgk road tax kereta tu sama tak dengan no plate keta tue.. Ha ni banyak kejadian guna no plate palsu.. tuelah guna tangkap gambar bebanyak in case kejadian mcm nieh....

3) mintak ic then salin la apa2 yang patut.. no telefon jugakkk.. pastueh make sure no phone tu valid..

4) dahtu korang boleh terus pegi report..kene wat report kat kawasan korang kene langgar.... kalao ko kene langgar kat selayang pe jadahnya wat report kat setapak jaya ... lagi satu wat report kat balai polis trafik bukan balai polis biasa... selaunya balai polis trafik ni sebelah dengan balai polis biasa je... kalau orang yang langgar tu tak follow pun takpe as long ko dah ada cukup bukti...

Haaaa... macam kes aku semalam... Aku terus shoot pegi balai polis lepas kene langgar... cuak2 gak sebab mamat tu tak follow.. so dah abis wat report tu.. adalah tanya2 sikit polis tue let say kalo mamt tueh tak wat report camana? polis cakap kalo dia tak wat report 24jam dari masa aku wat report kete dia kene blacklist.. tapi aku terpikir gak let say mamat tu drive kete curi peduli apa dia kalo kete tu kene blacklist ke apa ke.. T___T

Since keta aku boleh berjalan lagi so takdelah involve callman.. tapi aku rasa pepehal korang mesti kena ada satu kad mekanik yang korang percaya dengan kualiti kerja.. sebab kalau involve mekanik tak kenal nie diaorang buat keje ala kadar.. mcm kes bapak aku dulu... so lebih baik korang call mekanik korang tow kereta daripada callman yang korang tak kenal tow kereta korang pastueh bawak workshop baik punya jauh....

Lepas wat report, polis tangkap gambar, kereta pun tu boleh proceed masuk workshop.. sign2 document kat workshop.. lagi satu dalam kete korang mesti ada salinan geran dengan insurans.. takdelah 2 -3 kali kerja nak patah balik umah amik geran la insuran bagai... workshop tu photocopy geran ngan insurans dia dah terus boleh proceed repair keta..... satu sen pun takyah bayar.. tuelah syok kalo kereta dilanggar... ekekekekekeke.. Yen daah nyesal2 pegi hantar spray bumper b4 raya.... kalo tak boleh menyelam minum air... takde rezekiii....


Si kecik dengan mainan baru Yen... mainan lama warna biru yang belakang tu boleh buat tukun jadi tambah semak kat umah lagi 6 bulan..

Monday, September 27, 2010

Cerita Hari Raya

Hari Raya? Dah lama gila kott so maleh nak update.. Everything sume ikut plan asal.. 5 hari kat Batu Pahat then 2 hari kat Banting... Straight beraya sampai badan pun naik lemau.. Balik2 je dari kampung, Yen dah selamat demam, anak2 dapat pakej selsema dan batuk and for me plak sakit tulang.. Pil2 calcium ngan folic asid sume tak bawak, end up perghhhh dengan udara sejuk kat kampung tue memang cramp segala tulang kat dalam badan nieh.. penangan hebat for this pregnancy.. kalau dulu kalau skip2 makan pil still boleh maintain lagik sekarang tidak lagi.. omg... i should stop pregnant before 30.. (boleh ke? lepas balik kampung dan tgk betapa meriahnya rumah2 yang ada ramai anak buat i terfikir untuk tambah koleksi anak beberapa orang)..

That's explain for the long silence.. Only reason yang i benci travel jauh adalah seperti sebab2 di atas.. Itu tak termasuk kalau nanti ada baby.. *lap peluh* oh ya both my princess were formula baby.. so maybe itu adalah salah satu sebab diaorang senang nak dapat penyakit.. Balik dari kampung sebok mengusung anak2 dan Yen ke klinik.. Sempat jugak puan dokter suruh aku buat MGTT (minum air gula) Wahhh satu cawan air amik masa 40 minit untuk dihabiskan... Lepas tu plak sebok memborong koyok untuk tampal2 kat tempat cramp, minyak cap kapak untuk sapu kat kaki disebabkan cuaca sejuk menjadi2 sekarang nieh dan minum susu untuk diri sendiri dan baby dalam perut..

Setelah bebas dari penyakit, kami sekeluarga telah bergiat aktif semula.. 1stly Yen telah memulakan satu hobi baru which means he has a new toy... Wah wah wah ini semua hasil hasutan BFF dia waktu sekolah dulu .. so kami berdua begitu busy mencari aksesori2 untuk mainan baru Yen.. nantilah kalau senang update untuk mainan baru itu.. Minggu ni juga busy ke sana ke sini memeriahkan open house & kenduri cukur jambul.... bermesra2 dan berkenalan dengan isteri2 sahabat Yen.. kalau baru 1st time jumpa berkenalan2 dulu lah..... makan pun masih sopan & kesusilaan.... kalau yang dok hari2 jumpa haruslah bermesra2 di dapur ... makan pun terus amik dari kuali.. tanpa ada rasa segan dan silu gituuu...



Anak empunya blog yang khusyuk mendengar tutorial 'Bagaimana untuk menjadi pemain PSP
yang berjaya' daripada anak tuan rumah..


Anak bujang tuan rumah yang seterusnya terpaksa bergomol dengan kami sekeluarga akibat kekurangan kasih sayang dari ibu bapanya.. Ibunya sebok melayan pertanyaan para tetamu perempuan tentang bayi baru nya dan bapanya pula sebok melayan para tetamu lelaki untuk menambah makanan...


Ok sampai di sini sahaja buat masa ni.. Will update more & more lepas settle bende2 kat office... Salam Hari Raya semua! Peace.


Wednesday, September 8, 2010

Kereta Raya

Oh oh oh.. bukan kereta baru tapi sistem audio baru okeh.. Suami terchenta ni memang kaki kereta.. dari zaman berchenta sampai la ni tak sudah2 dengan kereta kereta dan kereta.. dah naik muak ikut dia pergi kedai potong nak cari enjin kereta, masuk kedai brothers pilih aksesori kereta, pergi workshop nak tukar bumper, tukar sport rim.. agak2nya la kalau la laki terchenta aku nie anak orang kaya mcm si jejai, bukan setakat bumblebee je dia rembat, bapak bumblebee pun dia nak pakai.. T___T

Semalam sepatutnya nak pi cari baju raya suami terchenta, sepatutnya nak keluar pepagi nak terjah jalan TAR tu manalah tau kot2 ada diskaun untuk baju melayu, last2 'Ma, kita pergi lepas Asar lah ya'.. Tu diaaaaa kalau laki bini cuti, sorang dok melayan chess titans kat laptop (aku lah tu), sorang lagi dok melayan psp (laki aku)... anak2 pulak beratur nak amik turn satu belakang aku satu belakang yen.. agak2 mak bapak dah bosan main games diaorang take over plak.. sudahnya lepas asar semalam anak beranak ni pun keluar la nak pi merambu.. jap lagi suami terchenta bagi line panas 'Ma, singgah tinted kete jap'

Ahhh sudahhhh...

Dari hal nak tinted kete dah tukar tambah tu tambah ni... tu diaaa meleleh air mata daku melihat sang kereta di manja2 berlebih-lebihan dari sang suami.. waaaaaaa.. 2 jam setengah wa dok terpacak kat kedai tu... babai je la jalan TAR boleh pegi tahun depan la jawabnya.. haaa sapa tak sayang laki oiiii..

Apa2 pun kepada semua orang, Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Dan Batin.. Pandu kereta berhati2 ya.. Mari sume balik kampung! 'Balik kampung oh oh balik kampung'

Monday, September 6, 2010

Lagi 3 hari nak raya

macam-macam plak nak jadi..

1st sekali cermin kete kene pecah.. bukan setakat pecah je tapi si bangang pencuri siap ketok sampai kemek plak pintu tu dibuatnya.. tak pasal2 nak kene ketok dan spray balik.. memang dah berbakul2 aku doakan yang bukan2 untuk si pencurik tu.. erghhhhh geram betoiii...

2nd pasal pregnancy kali nie ada berita kurang baik sikit.. ari tueh gi checkup dr teropong perut tgk uri aku sudah jatuh.. ini bermakna aku takleh deliver normal.. T___T .. dr suh aku tido letak bantal kat bawah bontot dengan harapan uri tu beralih ke tempat lain.. mak pun dah nak tolong bookingkan bidan untuk urut.. sume tu nak kene buat lepas raya nieh.. dr pesan jugak takleh wat kerja berat2, takleh mencangkung, takleh masak blablabla... lepas tueh dr kasi top up pil yg mcm2 kaler... ergh.

errr tu je lah kott yg tak bestnya...

dan yang bestnya ari rabu nie balik kampung.. ehem ehem bestnyaaa.. feeling2 mcm nak balik kampung sendiri pulak.. kitaorang berkampung kat batu pahat 5 hari lepas tu sambung ke banting 2 hari.. panjang tu cuti.. al-maklomlah 16sept kan cuti?

baju2 raya kasut2 raya hampir siap.. cuma baju kurung budak2 belom lagi.. mungkin malam ni nak pegi merambu bersama keluarga tercinta.. oh ya my beloved hubby dah siap2 coti 2 minggu.. aku tengah keje dia kat umah tengah syok mengemas rumah kott.. sepanjang dia cuti ni terpaksa lah jadi driver aku hantar pegi opis, hantar pegi pwtc since matta fair minggu lepas...

anak2 pulak tak sudah2 tanya 'mama bila nak balik kampung?' ... mungkin dah boring tanya 'mama, bila baby nak keluar'.. ha ha hammppeesss... errrr.. baru teringat duit raya belom tukar lagik.. member2 opis sume cakap duit buruk2 je yg tinggal kat bank tu.. ermm how is it gonna be?

mood kerja? dah lama lesap.. datang opis pun untuk setelkan apa2 yg patut je.. sian budak baru yg baru masuk keje nie.. satu bende aku tak ajar dia lagik.. ni pun tengah busy nak setelkan Matta Fair punya bende... erghhh bestnya kalau dapat bergomol2 dengan budak2 kat umah bersama suami terchenta itu...


bukak pose dengan geng2 itm zaman dolu2.. masing2 nak amik berkat ibu mengandung..

bersama mal (coursemate) & bina (dormmate) yang hot hot

besday boy kene suprise..
Happy Birthday!!!



Monday, August 30, 2010

Besday bash for Mr Yen

Happy Birthday to You!
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥


Semalam celebrate dengan member2 Itm.
Hari ni celebrate dengan family plak.



Semangat buat biskut raya membuak2 nie..
Y___Y


Preggy mommy tengah penat la nak hapdet.. Pembawakan budak la katakan.. To my beloved hubby Mr Illi..Yein 'Selamat Hari Jadi' semoga menjadi suami dan bapa yang soleh..
Ammmiiiiiinnnnnnnn (Panjang amin nya tue :P)

Kad besday dah kantoi (gara2 hannah too excited nak menunjuk kat papa dia) hadiah besday pun dah kantoi (sebab papa asyik tanya hari2).. T____T

Friday, August 27, 2010

Balik kampung mana kita ni bang?

Isteri : Nak balik Johor ke Selangor ni bang?
Suami :Tengok keadaan.

Kalau balik Johor aku nak makan BURASAK.. tak taulah ejaan ni betul ke tak.. tapi tu memang hidangan wajib hari raya kat kampung yen.. seddaaappp.. kalau org melayu hidang ketupat, org bugis hidang burasak.. similar to ketupat tapi dia guna daun pisang dan ada rasa sedikit lemak.. aku sedikit confuse camana derang masak burasak.. sebab daun pisang cepat terkoyak dahtu tak berterabur ke beras dalam daun pisang tu? Y___Y

Kalau balik Selangor plak aku nak makan ROMBOK RAWIT.. still tak tau ejaan dia betul ke tak.. itu memang hidangan wajib kat atas meja kampung aku.. sedaaaaappp.. nak2 kalau nenek aku buat.. original gituuu... nielah aku rasakan masakan nenek lagi sedap dari mak aku.. ekekekekek.. mungkin mak aku dah jadi jawa murtad.. tu yg tak menjadi masakan jawa dia tueh... melayan selera bapak den masak lomak jooo... ha ha ha..

Btw, orang jawa makan ketupat.. rombok rawit ni macam sambal.. yang aku tau rawit tu maksudnya cili tapi rombok tu tak tau plak pe bendenya... tapi tak sume org jawa makan coz aku ada tanya certain member jawarian tak penah dengar pun nama masakan ni.. nenek aku kalo buat dia letak daging lagi2 la bertambah sodap tapi seriously pedas gila bab...

nie mana satu anak jawa mana satu anak bugis? Lelong lelong lelong W___W

Monday, August 23, 2010

Window shopping : Raya


Eceh eceh... ada plak window2 shopping raya pulak ya.. ekekekekeke.. ni sume gara2 tak reti nak duduk umah diam2 last weekend.. ho ho ho.. dah sah2 keluarga zaman moden skang nie tak reti2 nak dok umah.. betull tak??? jgn memalu nak ngaku lahhh... kalao tak takde memanjang malaysia nie punuh dengan shopping complex.. wakakakaka... so family kecik kitaorang ni tak terkecuali jgklah.. paling koman pun mesti jejak kat selayang mall tueh. T___T

Tapiii.. this weekend kitaorang jalan sediiikit jauh.. Jauh ke? jalan TAR je.. ho ho ho.. Tu pun laki aku dah naik pekak dok dengar aku meroyan 'Paaaa, nak baju raya! Pa budak2 nak beli baju raya! Pa nak kasut raya.. Pa budak2 nak kasut raya' Wakakakakak.. yelah gilo ko apo? Aku satu pasang baju pun takde lagi tau. Tak kiralah mengandung ke tak. Lagipun perut ni kecik lagi. Ho ho ho..

So dah petang2 tu, dok aku tengah terdampar kat depan tv kepenatan sambil kepala otak ni ligat pikir nak masak, laki aku mengeluarkan ayat magic 'Jom kita bukak pose kat Jalan TAR'.. Kat restoran insaf la.. mana lagi?? Wahhh sedapppppp.. Malangnya sesampai sana sume penuh. Last2 mentekedarah kat SOGO je lahhh..

Lepas makan kitaorang jalan2 kat area2 Euromoda ngna Gulati's tuu..Dapat plak tempat duduk strategik kat area situ.. Pekena jagung bakar sambil tgk orang2 malaysia shopping, lintas jalan, marah2 anak dan sebagainya la... Habisla gak jagung seketol.. Sambil makan tu mulut aku becok dok tanya kat laki aku 'Pa, nampak tak baju warna pink tu.. ? cantik tak? .. 'Pa, cuba tgk baju kat dalam kedai tu warna merah tu cantik tak?'.. 'Pa, murahnya baju melayu kat kedai yang tengah tuuu'..

Hebat tak window shopping aku?

Errrr.. penat lelah berbayar bila papa ajak window shopping.

Wednesday, August 18, 2010

Pepagi dah buat hal!

Phew.

Hari ni settle kan hal anak bongsu wa (for the moment) si Hannah.. Since hari tu ayah wa yang daftarkan Hannah sekolah, skang diaorang panggil wa untuk buat pengesahan.. mana lah tau tetiba budak kene culik kan? Since nak buat pengesahan wa kene bawak original birth certificate. Guess what? Surat beranak hilang...

Waduuuhhhh! Ayah wa kata dah bagi mak, mak pulak kata dah bagi ayah.. Adoiii!! Pepagi dah ada drama.. Tak cukup dengan tu, si Hannah bukan main liat nak siap pegi taski, dah kene tinggal bas.. Pastueh memberi arahan 'Takpelah, atok yang hantar Hannah' Hammmbooiii.. bukan main lagi budak zaman skang ni boleh main order2 plak ya.. Dahtu nampak muka aku 'Takpelah Tok, Hannah nak pegi dengan mama'.. Ewah2 anak omak sorang niii...

Lepas hantar anak aku, berdesup pegi Sri Rampai buat surat beranak baru.. Eh sekarang surat beranak warna hijau tu.. siap ada sticker 3d gituu.. kono bayar rm7.. cuak gak sebab kaunter sebelah aku dengar dia kene byr rm110 tapi dia hilang ic la...

Later terus pegi sekolah dak Hannah nak buat pengesahan pendaftaran... Alamak hai tak sampai 2 minit dah siap.. mintak surat beranak original pastueh cop belakang, kerani tu sign dah siappp.. kalo senang camgitu aku suh adik aku menyamar pun takpe kott.. T___T

Tu belum bab sekolah agama lagi.. Yang tu ayah aku volunteer nak buat kan.. Yelahh org dah pencen kan, apa salahnya tolong anak kesayangan dia nieh... wakakakakak.. gelii je..

Whoa... diam tak diam anak aku sume dah masuk sekolah.. patutlah aku buat anak lagi satu.. ho ho ho hoho horrrlliicksss... just wonder kdg2 aku rasa susah kot jadi mak ni, everything kene buat yelah bukan sahaja bla bla bla (korang sure tau) tapi seperti biasalah, ibu tetap seorang ibu. Takde jawapan untuk itu. Apa2 pun 'LET'S ENJOY MOTHERHOOD!'

Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayangnya yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah s.a.w. akan hal tersebut, jawab Baginda s.a.w., "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".


Monday, August 16, 2010

Bayar denda tak ganti puasa

Ohh baru wa tau rupanya senang jo nak bayar denda tak ganti puasa atau atas nama kata lain fidyah... T___T.. Thanx to Beth ..

So mula2 kena pegi sini
Baco dulu.. Manalah tau kot2 dari zaman batu lagi tak ganti poso, so lainlah kironyo kan?

Lopeh dah baco situ baru kiro. Pogi sini plak.
Kalo raso2 tak reti nak buek tu den raso kono lah kot pegi PPZ..

So kepado yang kono byr tu jgn malu2 la nak buek.. Ho ho ho..
Ehem ehem...

Chowssss

Wednesday, August 11, 2010

tengah merajuk ni!

Rasa ngantuk tak mo hilang2.. baru pukul 10:40am tapi tekak dah sakit.. pagi tadi terlupa plak nak minum air bebanyak.... kepala weng satu macam.. tak cukup tido..

........

malam tadi merajuk ngan suami lari tido bilik depan..
pusing kanan pusing kiri sampai 12 tengah malam standby
'bila la suami nak datang pujuk ni'
cisss.. tak mo pujuk ya! takpe takpe.. amik hp reset alarm from 4:30am to 6:15am.. tak mo kejut sahur! cepat2 tegok air cepat2 tido cepat2 niat..

........

'ma, tepi sikit' buat2 tak dengar..
suami menyelit asal boleh... kesian pulak.. mengesot si isteri ke tepi sikit..
ishhh pukul berapa ni? mana plak hp ni? aduuhhh sebelah suami plak letaknya..
takkan nak mintak suami tolong amikkan! tengah merajuk ni!!!

dapat pun! bangga dalam kegelapan takyah mintak tolong suami!
hoh? pukul 3:15pagi? cepat2 reset balik 4:30pagi..
cepat2 tido..

.........

pukul 4:30am hp bunyik suh bangun..
'bang, nak sahur ke tak?'
'hermmm' jawab suami

hp snooze lagik.. pekak telinga!
'bang! nak makan ke tak?' diam.
'bang nak sahur ke tak!' goyang2 tangan si suami..
'ye ye.. 5 minit 5 minit' suami pusing ke utara..
si isteri pusing ke selatan, off alarm.. cubaan berani mati tido 5 minit tanpa alarm..
mak kata malaikat akan kejut kalau betul kita nak bangun..

.......

wahhhhh dah pukul 5:30!! bangun banggggg minum air cepattttt...
gedegang gedegang lari turun tangga pegi dapur... minum2 cepat!!!!
pandangan sayu sang suami pada asam pedas atas meja..
uhhh!! penat marathon.. peluh2.. alhamdulillah dapat jugak minum air.

mata terkebil2.. tgk hp.. 4:45am..
'bang bangun bang! yang turun dulu'
turun tangga pelan2.. penat marathon tak habis.
macam cite inception da...

.........

bukak gate, hidupkan enjin, turunkan seat, tido..
suami drive senyap2.. bagus tenteram waktu tido.. kan tengah merajuk!
silent treatment.
'yang rm2 yang'.. nah. sambung tido..
suami ngomel2 kuar duke highway.. konpom jam..
takmo layan..

.........

sedar2 dah sampai opis suami..
suami hulur tgn, isteri sambut cium.
suami cakap luv u, isteri ckp luv u..
mamai..

jap jap.
lupa plak tengah merajuk!!!! benciiiiiiiiikkkkk...

german 1 - argentina 0

ada ubi ada batas
ada hari isteri balas

Tuesday, August 3, 2010

wachaaaa jom karate~

Yo! yo wazzup berasap..

Mood berblogging sudah kembali.. Mari kita berblogging secara rawak.. Wahhh rawak gitu.. Muah ha ha ha ha.... Last week me & Yen telah melabur di panggung wayang untuk menonton 2 cerita.. Inception & Salt... Wahhhh Inception cerita yg sungguh complicated sehinggakan ibu mengandung berkerut2 menunggu 'Bila lahh van tu nak cecah air!'.. Teruja sungguh dengan kebosanan cerita Di caprio hingga rasa nak menangis saat pekerja wayang tu bukak pintu exit.. Sememangnya bukan ikut standard piawai beta la gamaknya.. Menyesal sungguh mempercayai kata2 sahabat Yen yang mengatakan cerita itu adalah cerita terbaik...

Lalu dengan kehampaan 2 jam setengah terubat bila kitaorang marathon minggu seterusnya pulak dengan cerita Salt yang sungguh masyuk! Bak kata orang berbaloi-baloi.. Angelina Jolie memang the best & mantap! Yippeeee.. Sudah lama beta kedahagaan cerita aksi Angelina Jolie.. Wahhhhhh~

Sakan betul ibu mengandung tgk wayang.. Mueh he he he.. Yelahhhh Tahun depan dah takleh selalu tengokkkkk... Waaaaa.. Mode2 ibu la katakan.. My belly sekarang sudah nampak sedikit bulat.. Baby pun dah nampak berenang 2 di perut waktu doktor ajak teropong perut last week.. Alhamdulillah everything bagus2 saja.. Ubat pun puan doktor dah tukar.. The 1st month dia bagik folic, 2nd month dia bagi zat besi dan terbaru dia bagi obimin & calcium..

Kerja? Ini lagi happy. Akhirnya audit report & tax dah keluar.. Bukan main membazir i dok print draft2 yang tak habis2 kene amend.. 31st july adalah tarikh keramat untuk filing.. so penyeksaan dalaman dah habis... He he he.. So kerja2 back to normal semula.. Hujung bulan tutup account sahajalah.. But not too long!! Lepas ni nak kene menghadap internal auditor plak.. dan kemudian interim audit untuk tahun 2010 plaks... wahhh2 harap kali ni lebih relaksss...





Wahh happy bukan main korang bergembira ya.. Tahun depan nasibla korang kene jaga baby.. Bak kata Hannah 'Bukan baby la, boboy!' Meletupp anak omak nak baby boyy.. Bapaknya pun dah terliur nak anak laki.. Kesiaaannn..



Monday, July 19, 2010

The Wedding

Ingat tak wedding anak owner co yg di sebut2 dulu tu? Well ada member kepochi bersama2 telah mengemail kan wedding picta to me.. Wah wedding yang sungguh meletop2 macam bunyi popcorn gitu...

'Weh.. meletup2 wedding anak owner co hang!' kawanku berkata.
'Aaaaa? Mana ko nampak? Aku pun belum tengok lagi' saya berkata.
'Laaaa.. apalah zaman batu ko nie.. Meh2 email wa send' kawanku berkata..

Pergh. Pe bende la aku ni kan? Buat malu jeeee.. Hihihi.. Btw takmolah kepochi sesorang. So marilah kita melihat bersama2.. Layannnn.

Gempak tak gempak?? Ada orkestra lagiiikk. Lead by R.a.mli MS

Pre-wed shoot.



The groom & the bride

So belah laki depa buat kat Subang dan temanya adalah Alice in the wonderland katanya.. I have seen the picta but overall lebih kepada evening style saja... Kalau senang i upload okehh.. Chiowww.


Friday, July 16, 2010

Hari-hari nak muntah

Minggu lepas asyik kempunan nak makan lamb. Tengok makanan lain nak muntah. Bila aku naik penimbang tgk sudah hilang 1.5kg. Pergh mudahnya nak jadik kurus masa mengandung. Bila berat dah hilang zat pun makin kurang. Start bulan lepas tiba2 dapat penyakit selsema.. Sampai la ni tak baik2.

Yen bawak aku pi makan kat Seoul. Bersepah2 aku lenjan daging kambing. Lagi aku amik aiskrem vanila letak kacang letak jagung. Pergh!



Minggu ni tengok lamb chop (termasukla gambar) rasa nak muntah. Teringin noodle plak. Paling teringin nak makan maggi kari letak telur pastueh kuning kasi pecah. Ergghh. Yen tak bagi aku makan tak elok untuk otak baby katanya.. Yelah bang, lagi 9 bulan la baru makan.


Mi Kicap fav terbaru. Setiap kali lunch mesti tapau dok opis sambil layan movie. Terbaik!!!



Hoh... udah2 la tue.. member ajak bergosip plak.. Nak tgk gambar anak owner co aku kawen tu hari... Bukan main lagi org dok kata gempak punya majlis.. Mode cik kiah on skang.. Chowwww!

Wednesday, July 7, 2010

Gua Tempurung, Perak

Burppp.. Alhamdulillah.. Penangan makan free sempena birthday big boss dan sesi pecah kelapa untuk office baru.. So, itu bukanlah hot topic untuk hari ni.. Hari ni wa nak cita aktiviti weekend tu hari.. Yen punya department ada buat mini family day kat Gua Tempurung kat Perak sana.. Kitaorang pegi naik bas yo!.. Wa dah siap bawak bekalan plastik berbondong2 manalh tau kan?? teruweeekk dalam bas nanti.. Sapa yang susahh???

Grk dari opis Yen dalam pukul 9:30pagi dan breakfast dlm bas saja.. Wahh wa tak tidur tu.. Penangan excited nak tgk rupa gua.. Ekekekekek.. So sampai sana lebih krg 12 la pastueh terooooossss panjat naik... Semput den.

Sorry la .. Wa tak bwk kamera.. So mintak belas ehsan orgnya punya kamera sahaja.. Masa ni otw nak masuk mulut gua tue la..

Ha.. ni pandangan depan kami kat mulut gua tueh...

Dan ini adalah pandangan dalam gua.. Cungap2 naik.. Mula2 masa masuk tu memang panas la tapi ada satu kawasan tu sejukkkk sangat.. Kitaorang punya guide tu ckp gua ni memainkan peranan penting dalam mengawal suhu bumi ni.. Kira udara panas masuk then gua ni keluarkan udara sejuk.. Tipu budak tu tipulah aku yee.. So dah dalam2 tu banyak sangat bentuk2 yg menarik.. Cth mcm ada muka os..ama l.a.d.e.n, pastueh ada rupa perempuan tgh mengandung, etc etc.. Nak lebih adventure boleh turun dasar gua.. Kat situ diaorang lalu kat celah2 sempit tanpa tangga.. memang taklah aku nak pegi.. So aku duk2 je kat atas gua tu sambil tunggu org yg pegi ber'adventure'.. Sambil wa tunggu tu la boleh perasan bentuk2 menarik..

Ni tengah tunggu turn nak makan Pizza.. Lapoooo gila..

Muka2 keriangan nak makan.. Yang sebelah tu la Mr H dgn gf baru dia.. Yg 2 kenit tu anak wa la of coz... Table ni la yang paling makan tak bleh blahhh terutama laki kat tengah tu.

Ni plak aktiviti lepas makan iaitu menyelam di air terjun lata kijang.. Yang budak tembam tuela paling susah nak kene panggil naik.. Kalau boleh menyelam 3 hari 3 malam pun si Tasya ni sanggup.. Yang keding tu lain mcm sikit.. Baru nampak air terjun je mulut dah ketar2... Dan yang lelaki kacak di belakang ituexcited semacam plak mengusha awek2 air terjun.. Bak kata org sambil menyelam minum air..

Selesai je aktiviti ni kami pun pulang dengan jayanya ke rumah.. lalu terus menonton perlawanan world cup between germany dan argentina... Dan sesungguhnya selepas minit ke -4 jaringan pertama Germany aku pun terus tdoo sebab dah boleh nampak Argentina boleh kalah teruk dengan hasil permainan yang ntah kebenda ntah... Wassalam.
 
Images by Freepik