Tuesday, December 30, 2008

game.

semalam bengang ngan yen.. apakah?..
rasa cam kelakar coz bengang pasal game.. adakah patut.

kitaorang dok pulun main game naruto yang lawan (ala2 street fighter).. so end up macam both of us ada character yang kitaorang suka.
my bestest character (panggil abang long)

yen punya character tak jumpa la plak...

aku memang la sangat terror dapat kalahkan yen.. akan TETAPI bila dia dapat je tau skill keramat aku terus dia menang tak ingat dunia.. dahtu bila menang bolehlak dia buat bunyi ayam (macam usop sontorian) pastue siap boleh berdikir barat lagi (menang lagi.. menang lagi..menang lagi, menanglah lagi)

sapa tak bengang kan? last2 aku campak controller pas2 chow tgk criminal minds..
ekekekeke.. cam bebudak je...

habis. (tak simpan dalam ati pun)

Friday, December 26, 2008

tierack, arini, handbag & baby.

so much updated nowadays.

apekah?.. aku sangat teruja baca blog2 yang mommy-wanna-be, mommy-to-be and mommy.. banyak sungguh baby stuff yang memang hangat di pasaran.. maybe hollywood was damnly highlighted with baby story and no wonder all mommies choose to be mommy asap.

well.. i am glad that they do. during my pregnancy previously takde lah plak bende2 nie sume.. yelah time tu rare pasal blog nie.. so tak taulah banyak bende kan.. asyik2 kalu google pun mesti kuar yang bukan malaysian punya stuff... so memang tak kuasalah nak bergoogle.

somehow.. salute to online seller. ada yang jual tie rack, 2nd hand bag, shoes , baby stuff and so on. wahhh... i love their passion to generate their income without whining blaming to goment.. :)

dan arini aku keje.. terima kasih.

chows babeh.

Tuesday, December 9, 2008

forex and exam

forex rate for pound dah byk turun.

bestnya. boleh byr duit exam. tak sabar2 nak masuk kelas balik. dah 6 month aku bersenang lenang kat umah.. this sitting aku nak amik 3 paper. be positive. i need to be hard work this year. umur pun dah makin meningkat. no pain no gain. those wisdom word will lead me to success.

for god sake aku memang sedih not sitting any paper. tgk kwan2 yang belajar full time kat itm (fiza and dang) make me macam down. nak belajar full time memang sangat membuak2. dang almost finish and fiza on the way to part3. me still on part2. being wifee and mommy isn't the reason.

with all pray i will pass this 3 paper on august.
dare to dream.

chows.

Thursday, December 4, 2008

Sembilan petua doa dimakbul

Berikut antara sembilan petua daripada Rasulullah s.a.w untuk mencapai doa mustajab.

1. Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: "Doa antara azan dan iqamat tidak akan ditolak."

2. Sesungguhnya Rasulullah bersabda: "Allah akan turut ke langit dunia setiap malam iaitu sepertiga malam yang terakhir, seraya berfirman: "Sesiapa yang berdoa kepada-Ku, maka aku akan menerima permintaannya dan sesiapa yang meminta keampunan daripada-Ku maka Aku akan mengampuninya.

3. Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Rasulullah bersabda: "Tiga orang yang tidak ditolak doanya iaitu pemimpin yang adil, orang berpuasa ketika dia berbuka dan orang yang dianiaya. Allah mengangkat doa-doa itu ke awan dan pintu-pintu langit dibuka."

Friday, November 28, 2008

reconciliation

i just hate this word.

why?

because memang sangat membebankan diriku ini. just imagine aku neglect counter-offer from my last job because of the reconciliation plus gaji (of course lah kan?). reconciliation (acc term) kau kena 'reconcile' balik account ko utk sama dengan acc yg lain.

for instance : masa kat MMC dulu aku kena reconcile MMC saudi kl book dengan saudi book itself. just imagine nak kene list kan figure2 utk match dengan figure diaorang. pulak tu kadang2 katalah macam personnel exp kl book record 5126.24.. jap lagi saudi book pi record 5217.85. n the different of course lah forex kan? tak ke haru biru.. celah mana plak EXCEL tu nak track kan?.. pastu transaction beribu2 lemon... n then i quit.

keluar mulut buaya masuk mulut naga.. yes. betul... kononnya masuk medium co takdelah masalah reconcile sangat kan?.. jap lagi hamikkk kau.. kene reconcile interco plak.. cilakak! dah tu entry jenis tahun 90an okeh. zaman2 aku tengah main bunga api di hari raya ...takleh letak amount b/f RM 1,000,000.00 kelepap. nak kene breakdown 1m tu apa kebendanya. pastueh figure nak ribu2 je... ada yang 1500.00 lah 25648.32 lah.. wargh!.. cubala kalu figure tu 100k per txn sedapla sikit nak reconcile. dahtu ditambah plak dengan komputer yang super slow and outdated gillos (bill gates pun boleh nangis).. lagilah menyemarakkan bunga2 api kemarahan nie kan?.. waduhhh... aku ngak bisa tahan lagi dong.

adala jugak nada2 sesalan di sini okeh.. why should i quit from MMC then? NYesal tahap gaban... pastue join plak Hxxxxxx Vxxxx! what da hell.

Lesson in my life will be *tick tock tick tock*

LOVE YOUR JOB!

Wednesday, November 26, 2008

weekend planning

nak pegi wet world kat shah alam.

;)

Sunday, November 23, 2008

Lepak

Lepak kat office daddy. Bosan giller. We played snap to get rid the 'borig time'.. Daaa~

Mummy n tisya while waited daddy to join us later.

Tasya as usual.

Saturday, November 22, 2008

Family day

Yup it is a family day for daddy co. The theme was 'Wild Wild West'. Kitaorag tak ikut tema pun. pakai ala2 kadar je.. But a little bit dissaptd there. Org lain ikut tema.. Takpelah next time will do ok dear?.

The kid with the organizer at the redemption kid gift. Since we were the earliest syok jugaklah pilih hadiah. Tunjuk je adiah kat blkg tu yg mana nak.. HA HA.. Mummy was excited a bit. Tapi sayangnya mummy tak leh pilih kan. So end up a color set for tasya and a cook set for tisya.

Daddy and the kid. Waiting turn for painting face.

Tasya was try one of the game.

tunggu daddy amik makanan.

Daddy in pink. Makan Yum Yum

sangat panas okeh.

balik dah...

bye2 c u next yr~

Wednesday, November 12, 2008

game.game.game


antu game. aku nak tgk tv pun tak leh. benci! wek :-[

Thursday, November 6, 2008

Semalam

Semalam yen accident motor. He can't fetch as usual then kene naik bas la camni since it was the only public transportation available to go home. Aduhai. Nyesal tak drive. Herm.. confirm2 kalau naik bas pukul 9 baru sampai rumah. Plus headache, traffic, berebut2 not only with malaysian but i tell u bangladesh, vietnam, africa, indonesia semua ada. Then.... The only option available... balik wangsa maju. Naik tren je. bkn jauh pun between klcc to w.maju then suruh ayah anta balik selayang. Yes. Bernyanyi2 riang gue balik ke wangsa maju.

Sampai wangsa maju ayah tak muncul2.. Ish sekali salah info da.. Ayah ingat kene amik kat setiawangsa station. Since masa tu dah nak maghrib balik umah dulu. Ayah macam biasa semayang kat surau dengan kawan2. So aku terus ke rumah. Ketok2 mak macam lambat bukak pintu. Semayang kot.. Sambil2 tu aku tengok2 la pokok kunyit yang aku tanam. Wah semakin byk daunnya. Hihihi..Terror jugak aku tanam.

Around 3+ minutes waiting mak bukak pintu. Betullah tengah semayang rupanya. Masuk umah aku rasa sunyi lain macam. Yelah since adik aku dah masuk kolej tinggal my parents je la kat umah. Dah adik-beradik 2 orang je. Herm..

Mak kata lepas isyak baru anta. Suruh aku makan dulu. Touching sungguh aku rasa bila balik2 keje dah ada makanan. Siap hidang lagi. Tinggal nak cedok nasi. Pastueh ada buah anggur atas meja. aku tanya mak 'Wah mak siap buah anggur lagi'. Then mak reply "Hai, dah anak nak balik'. Touching tu babe. Kalau selalu kat umah lepas balik keje aku dah kena sengseng lengan masak. Belum pun habis penat keje dah tambah penat masak.

Around 9pm aku sampai selayang. Then bawak yen pegi klinik pegi cuci luka. Dia dapat mc 2 hari. Lepas tu terus balik umah terus tdo. zzzzzz

Monday, November 3, 2008

Iftar 2008


gambar2 masa bukak puasa ari 2. dengan bdk2 smap kat chengho. makanan dia bese2 je. tapi salute to organizer sbb dapat gather new faces this time. rasa suka juga sebab dekat dengan umah mak.. sempatla drop 2 bdk kecil kat umah mak.. angin je faezah kene jaga. sorry la babe. pegi dengan yen. ingatkan macam kitaorang sampai lambat. rupa2nya orang yang terawal tueh..


from left : muna (half face), yus (sume pic2 nie copy dari blog dia), suraiya, me, yen, bojed, pijon, pae


abaikan gambar2 yus. hahah.. the last pic tu gambar aku dengan ex class mate: ess khamisa, yan n me. tak ingat dah borak pasal apa. yen plak ntah kat mana masa tueh. kadang2 aku pun confuse gathering nie batch aku ke batch dia. actually yen ada kenal few people dlm batch aku. yen satu office dengan azhan ezra n satu primary scool dengan bojed. what a small world. huh.

malas nak cite byk. lgpun nie entry dah lapok.

chow lussss..

Wednesday, October 29, 2008

today advice me.

'Leave your career plans simmering on the back burner for a while -- One of the people you care deeply about is missing you, but they are too afraid to let you know. They respect where you put your priorities, but are a little sad that they haven't scored a higher place on the list. Let them know they are important to you, too, today by calling them out and making a date to do something with them -- soon.'

i want to treat one of the people you care deeply for a movie. Quantum Of Solace. :)

Sorry.

Saturday, October 18, 2008

tramp bitch

the 1 & only bitch in my office name c*rry. she was with the sales team.
she is 47 and yet unmarried. talking about 'andartu' u will know how they behave. in front guy she will talk nicely like super duper sweet word.

just because u doesn't have a shoulder to cry on don't bubbling like ah-so around me okeh. i am not your dept and with all respect please move ur big arse miles away from me!

fuck u bitch.
btw u still stay in hell. (forever)

Saturday, October 11, 2008

friday nite

happen to have so many to do.

still in the office. a peace nite to do the payment. ha ha. kalau tak memanjang je salah tulis payee name on the cheque. just me n the secretary, audrey. i saw she did filing from morning till now. sian. monday datin will be back to the office. no wonder lah.

a week holiday on raya make some staff here went crazy. :) all the payment has be delayed. whether it was urgent or not. staff claim melambak2 plak datang on time. maybe sume nak pakai duit after raya. sian. so today finally i did the payment. all the claim tak check pun. kalau check pun maybe one or two only la. randomly select. nasibla. kalau dapat lebih tu kira rezeki la. ha ha ha.

malam nie nak buat interco plak kat umah. need to handle to mr chee on monday. on monday plak nak close acc. gila lambat gua close. kalau macam ni sampai bila nak dapat award? hihihi..

tomorrow mak suh balik umah. tolong masak apa2 yang patut utk abang2 & kakak2 aku nak datang sok malam. plan nya nak buat daging salai masak lomak cili padi. adoila.. meleleh air lior den nie ha. nampaknya adik akula kena smoke kan daging tu. aku 5 mt pertama je rajin mengipas . lepas tu haram.. ha ha..

yen dah call. suh balik. ye la nak balikla ni. ingat aku sesaja je ke nak buat2 banyak keje.

my friday nite not so cool babeh!
chows

Monday, October 6, 2008

raya 2008 at johor


30hb: packing in the morning. yen still on duty till noon


hannah went to sleep a minute before enter sungai besi toll


both sleep on senawang route


dah sampai simpang empat... yen try to make it before 7pm


finally dah kuar dari plus. it was around 5pm
lambat lagi tau nak sampai. yen punya kampung kat senggarang. around2 batu pahat.
one hour more to go.


dah sampai dah. beli2 apa yang patut utk bukak pose.
dapat gak bukak pose kat kg. yeye

abis dah.. nothing much happen on that night eve. sume penat. yen n his cousin merayap sampai kul 3 pagi beru balik umah. me n the kid dah selamat tido...



inilah bahananya org balik kul 3 pagi! masa nie pukul 12.30 tengah hari satu raya. yen n azizul (cousin)



dah start beraya ke rumah sanak saudara (chewah)


comelnya budak nie. geram sungguh.


bermesra2 dengan ank orang. hihi


kira2 hasil pendapatn hari ni..

nothing much happen on 1st raya. beraya je.. sampai malam..
lepas tu mandikan bebudak 2 org tu.



tasya nak terjun dalam kolah tu. skali nampak ada ikan. menjerit2 kau dibuatnya. aku asyik terfikir kenapa org kampung suka letak ikan dalam kolah air? akhirnya aku dapat jawapan. korang nak tau jawapan? lu pikirlah sendiri! ha ha

after the kid mandi.. my turn plak.. masa tu pukul 7.15pm. macam seram2 gitu. meremang je bulu roma aku.. coz dinding atas dia berlubang.. pastueh menghadap hutan plak tu.. takut seh. tobat aku nak mandi malam kat kampung. dahla bilik air jauh daripada ruang tamu. masa the kid mandi tak rasa apa2 coz riuh sangat but when it come to me alone u just imagine!



after mandi depa nak main bunga api.. so marilah bermain.. la la la

pagi tu yen ajak tengok laut. sangat dekat.. naik keta 5mt dah sampai.. tapi takleh mandila.. sangat dalam..


the routine similar till we went back to kl on 3 raya. kereta tak banyak sangat..



budak kecik ni sangat suka bukak kasut dalam keta! geram sungguh. bila dah kuar tergagau2 nak pakai. gua tengah marah tu..nampak tak muncung itu..
makan dekat restoran jambatan ayer keroh..


a snap before we filled up the belly.


telah berjaya mengepau mama utk beli mainan. macam ben10 tapi not really. apa2 je lah. tak update la mainan budak2 nie.

'tisya pun nak mama'

sampai kl petang... n then besoknya kitaorang balik banting.

nampaknya aku berjaya pujuk yen.. hihihi..

later will update in banting plak.. okieh?

chows.

Monday, September 29, 2008

29hb

last day kat office.

besok dalam tengah hari balik johor. walaupun tu bkn kampung aku tapi rasa bestla jugak. raya mood. ari nie kat office aku menyanyi2.. wah gembiranya.. malam nie nak packing kemas2 apa yang patut.. wargh.. baru teringat. ikan aku sapa nak bagi makan. isk. betul ke ikan 7 hari tak makan pun takpe?.

rasanya dah tade mende dah nak beli. cuma tinggal duit raya je tak tuka lagi. ingat esok baru nak tuka. sempat ke?

raya tahun nie aku tak de beli baju pun. beli utk budak2 je. last week depa mintak bunga api. papa tak bagi plak. pueh aku pujuk sampai pagi tadi dalam kete pun argue becoz bunga api. la apala salahnya bagi budak2 tu main bunga api. takut na anak dara dia kene bunga api.

semalam me, faezah (my only brood), the kid (tasya n tisya) n my mom kuar shopping for faezah. punyala ramai orang kat jalan tar. hujan plak tu. aku takutla the kid demam on raya. dapat beli tudung, sandal n blouse for my kid.

ari ni pegi keje ngan yen naik kete. aku agree utk naik kete coz memang aku rasa jalan tak jam. and my 6th sense was right!. 10 minutes to klcc from selayang. amaze!

oklah. chows

Saturday, September 27, 2008

aihh..

baru dapat tau yen salary will be deduct. nie sume laptop tu punya pasal. aduhai.. macam nak marah kat yen skang.

" yang awak gi hilangkan lap top tu apasalnya!! dah tau co punya jagala elok2 sket...."

tapi simpan dalam hati. malasla nak gaduh.

hope this will be a good experience/lesson to him. a good one!!

hope he will get promoted to the higher grade. really hope!
so that the increment will cover the deduction.

wargghh. no mood.

chows

Friday, September 26, 2008

stuck

yes. i am stuck in the office rite now. have to force my arse back to my not-so comfort chair.

yen buat hal. ask me to wait another 20 minutes. warghh. hati gua sudah memberontak utk pulang. nie yang susah nie kalau pegi keje sesama. pikir2 balik memang office gue dengan dia suke dekat2. dulu masa kat kl sentral dia pun sama. pastueh tukar jln sultan ismail dia pindah jalan pinang. ish2. tapi betul la kan kalau tak nak tu mesti dapat. tak nak la dapat.

for ur info, aku kalau pegi keje memang suka naik motor. sampai itam lah gak muka aku nie. aku plak jenis malas nak pakai foundation compat powder what-so-ever. memang kenela tue. (baru skang terpikir nak pakai cp balik). nada sesalan di situ.

so arinie cam bese aku naik motor. tapi sayangnya ari nie hujan. klcc cam memanggil2 aku untuk datang. malas. bosan. org kaya bestla. teringat satu cite. pak arab biz associate ngan company aku turun kl ngan family dia. co aku boleh bagi 98,000.00 cash utk one week stay in kl. best gilllaaa. woohoo. indonesian, office cleaner cum maid owner office aku pegi temankan keluarga dia shopping. wife pak arab tu abiskan 10k kat coach sahaja. pergh.

so bila lagi kita?

chow

Wednesday, September 24, 2008

sabar

masuk ari nie dah 23 hari aku sabar dengan budak2 office aku (non-muslim). depa2 ni suka sangat tapau makan kat office. dahtu makan chinese noodles yang sedap2 tueh. dugaan betul.

waaaa.. teringin nya makan noodles~~~~~~~~

Friday, September 12, 2008

planning raya

semalam yen balik keje sangat awal. geram sungguh. terpaksa naik putra. nasib tak ramai orang but yet have to stand all the way until setiawangsa. fuuhh lega dapat duduk. okla tueh. n then yen fetch me after 10 minutes waiting. (record nieh)

n then we head ourselves to his favourite kedai makan 'mama seafood'. suddenly nampak keta herman. aku tanya yen dia dah janji ngan herman nak bukak pose ke? aku cam malas nak join. men talk. what u expect? then yen bersungguh2 cakap dia tak janji langsung. tak kesahlah. sampai je kedai makan dah pukul 7:00. order2 la apa yang patut. skali nampak zura n herman. nasib baik ada zura. lama gak tak jumpa diaorang. borak2 n then terbukak cite balik kampung.

herman : kau balik banting ke yen?
yen : taklah. balik johor.

shahdu aku dengar. ohh. for all ur info, both our parent kat setapak n selayang. banting plak umah my atuk belah mak. n johor plak umah kakak my mother in law since atuk n nenek yen dah meninggal.

so raya nie balik johor since straight 3 years balik banting. jauhnya rasa. planning balik 30hb sampai 2hb. after that haruslah balik banting. hihihi. tengah pikir camna nak rasuah yen utk balik banting.

till then.chows

Tuesday, September 9, 2008

my weekend


nothing much happen..

friday bukak puasa dengan ex-room mate masa kat uitm bna, ekin mal n mirna.intan plak tak dapat datang... gila lama tak jumpa dengan diaorang .. last aku jumpa bina rasa2 tahun 2004.. ekin n mal 2005. mirna last month (lama la sangat). jumpa kat klcc (takde tempat lain ke?).. gossip2 tak hingat dunia... pukul 10mlm baru balik umah... gonna miss u guyzz..



ari sab2 plak, mak ajak pegi shopping curtain.. kang tak teman merajuk plak.. hihi.. hantar mak balik umah dah pukul 3ptg.. lepas tueh aku ajak yen pegi belanja.. brg dapur dah nak abis. plan nak beli kuali jugak. 2 org kenit umah aku memang sangat suka kalau aku pegi belanja. samala masa aku kecik 2 dulu.. suka ikut mak aku pegi belanja. boleh mintak biskut gulung favourite aku.. pastueh dapat makan ice cream.dengan syarat aku kena tolak trolly yang berat tue.. adik aku sedap2 je duk dalam trolley...hi hi..

sampai rumah dekat pukul 6 ptg.. aku masak asam pedas macam biasa.. pastueh sayur kobis plus carrot plus kacang buncis plus udang ... colourful sket sayur aku.. so that 2 budak comel umah aku n yen nak makan sayur.. aku goreng ikan kembung.. tu je....dalam penat2 aku boleh lagi layan astro sampai 2:30pagi.. yelah mana taknya.. kadang2 baru aku nak layan astro yen kacau nak tgk bola la discovery channel la news la takpun cita mythbuster dia tu (kdg2 bolehla layan) .. pas2 baru je dapat pegang remote tasya n tisya plak meroyan nak tengok katun... aduihh la.. aku pun terpaksa la wat keje lain.. buat laundry la lipat kain la, gosok baju la.. blablabla ....lepas layan astro sampai pagi tu aku memang sangat all out. tido tak ingat dunia..

ari ahad aku bangun 12:30. amik kau. tisya dah merengek nak makan nasi.. ahh tak larat aku nak masak. aku buat garlic bread je. nasib baik ada beli roti gardenia semalam.. sapu dengan garlic spread.. bau harum satu rumah. aku pusing je tasya merenung aku ala2 sedih. laparla tueh. takpelah sekerat hari puasa pun jadiklah. tasya siap demand nak apple juice. tisya plak nak susu. dah abis layan 2 mahkluk tu, aku pegi buat laundry..lipat baju.. pas2 yen ajak gi tesco.. saja jalan. balik singgah bazar beli kebab, samosa & air jagung.. cukupla tueh.. sampai umah dah pukul 7.00mlm..apa pun tak ready lagi..goreng ikan pastueh masak sayur kailan. nasib baik asam pedas n nasi dah masak...malam tue masing2 kepenatan... tidur awal coz esok nak keje..

itulah rotine hujung minggu gue.. a first week during ramadhan.. more or less same with a normal weekend..

ohh btw.. lupa plak.. congratulation to 2 of my friend maria elmar and siti zubaidah for their newborn daughter..

cheers.

Friday, September 5, 2008

new blog

finally dapat juga bukak blog. yeehaaa. i will enjoy writing from now... blablablablabla.
blog title still on the way..hope will capture one best word that really:really represent me.

until then. chows
 
Images by Freepik