Thursday, May 6, 2010

Udang tempura - Success!

Finally.. Jadik gak aku punya udang goreng tempura nie.. Senang je bila dah tahu bahan yang betul.. As per Mamie & Beth aku combine kan both idea.. Suprise! Memang jadik.. Muah ha ha.. Basically aku guna tepung gandum je coz aku pun tak tau mana mak mentua aku letak balance tepung tempura aku tuh..

Dan seperti Mamie punya nasihat, aku kacau tepung gandum dengan air sejuk.. Kacau sampai tepung tak bergumpal.. Pastu sukatan dia macam kau nak buat cekodok la.. Tak terlampau pekat dan tak terlampau cair.. Yang sedang2 aja..

Lepas tu macam Beth cakap, letak sodium bikarbonat sket.. Kacau lagi sampai dia sebati.. Tak lupa jugak aku campur tepung jagung..

In conclusion :
Tepung gandum + air sejuk + sodium bikarbonat + tepung jagung + garam + gula

Masa dolu2 aku ada jugak salut udang dengan telur then tekap dengan tepung tempura / kentucky tapi sume tak jadik.. And i think the new recipe was superb!.. Gomok udang aku oii..

So setiap bahan tu ada fungsi dia la.. Tapi tepung gandum tu asas.. Nak guna tepung yang dah siap2 pack dalam kotak untuk goreng udang tu pun boleh ja.. tapi kalau dah terlupa nak beli pakai ja tepung gandum.. pastueh air sejuk untuk buat dalam tepung tu ada bubble2.. so rasa tepung tu taklah heavy sangat dalam udang tu.. then bikarbonat tu of coz untuk menggemokkan udang2 tu.. tepung jagung lak nak bagi dia rangup... dan garam gula sebagai perasa.. Senang kan?




Gomok


VS



Kurus

Selamat mencuba!

Please highlight aku guna saiz udang yang sama untuk 1st and 2nd attempt ni okeh!

4 comments:

Anonymous said...

waaaaaaaaaahhhh tahniah!

~bEth~

nona said...

:P

me said...

hahaha jadik pun! syabasss bole bukak kedai

nona said...

ha ha.
terima kasih dia atas ilmu anda jua!
muah ha ha

 
Images by Freepik