Wedding anniversary celebration
Dekat mana ya?
Oh.. di rumah sahaja.. dibawakan khas dari kitchen aku.. Menu2nya ialah :
Ketam masak sos
Ye puan2 saya hanya membeli bahan2 ini di pasar malam. Buat pengetahuan anda pasar malam di tempat saya adalah yang terbaik kerana makanan2 lautnya segar bugar al maklumlah berdekatan dengan pasar borong selayang. Jika pergi ke pasar malam setapak jaya which is my mom's place adalah hampeh belaka. Sudahlah mahal apabila dimasak bau ikannya boleh membawa kerosakan saraf bau ya puan2. Jadi silalah menjadi inspector gadget meng'compare'kan harga dan kondesi bahan mentah pasar malam anda dan juga supermarket ataupun hypermarket. Harga 5 ekor ketam adalah bersamaan hanya RM10 sahaja. Oh ya masakan ini agak fail kerana agak masin. Nasib baik aroma dan texture ketam berjaya mengawal keadaan. Jadi pengajaran di sebaliknya ialah kurangkan garam jika memasak ketam kerana ia adalah daripada laut masin.
Kangkung sos tiram dan tomato
Masakan ini adalah yang paling mudah sekali. Jika dikedai masakan ini boleh di charge antara Rm3 ke Rm5 untuk 2 org. Tetapi hanya berbekalkan Rm1 Kangkung dan Rm1 tomato anda telah berjaya memenuhkan lebih daripada 2 perut.
Asam pedas
Asam pedas adalah menu wajib dalam kehidupan saya kerana Yen memang telah mewajibkan hidangan ini di atas meja. Jika tidak ayat2 merajuk akan dikeluarkan. Contohnya penulis pernah cuba membuat kejutan dengan masakan kicap, masakan lemak, masakan sambal kerana jemu memasak asam pedas tetapi di balas dengan jawapan 'Yang, tak yah susah2 masak benda lain. Abang mintak asam pedas je. Boleh faham tak?' dengan diikuti 3 suapan nasi sahaja... Sentap mak!
Oh tersasar sedikit. Back to the fish. Ikan yg digunakan adalah dipanggil Bawal cermin @ bawal emas. Den pun x tau yg mana satu. Tapi ikan ni memang sedap untuk dibuat masakan asam. Rasanya lembut dan manis. Lebih sedap daripada spesis bawal yang lain. Oh ya masakan ini menguunakan asam jawa. Jadi puan2, belilah asam jawa yang berbiji supaya tangan puan2 itu meramas2 asam jawa untuk sebati dengan air. Jika membeli asam jawa yang tiada biji, maka tidaklah ada air tangan isteri dalam masakan anda.
Oh itu sahajalah menunya.. Habis nasi seperiuk. Akibat daripada melantak yang teramat, Yen tidak bagun sahur mungkin masih kenyang dan penulis sangat happy kerana tidak dikejutkan oleh Yen pada pagi tadi.
Sekarang penulis mahu melayan cerita nur kasih. Chow luuuss..
Oh.. di rumah sahaja.. dibawakan khas dari kitchen aku.. Menu2nya ialah :
Oh tersasar sedikit. Back to the fish. Ikan yg digunakan adalah dipanggil Bawal cermin @ bawal emas. Den pun x tau yg mana satu. Tapi ikan ni memang sedap untuk dibuat masakan asam. Rasanya lembut dan manis. Lebih sedap daripada spesis bawal yang lain. Oh ya masakan ini menguunakan asam jawa. Jadi puan2, belilah asam jawa yang berbiji supaya tangan puan2 itu meramas2 asam jawa untuk sebati dengan air. Jika membeli asam jawa yang tiada biji, maka tidaklah ada air tangan isteri dalam masakan anda.
Oh itu sahajalah menunya.. Habis nasi seperiuk. Akibat daripada melantak yang teramat, Yen tidak bagun sahur mungkin masih kenyang dan penulis sangat happy kerana tidak dikejutkan oleh Yen pada pagi tadi.
Sekarang penulis mahu melayan cerita nur kasih. Chow luuuss..
Comments
cane nak siang ketam?
hahahah
bilalahhh aku akan mencontohi kau. bilaaa?
to kudik
tak payah susah2 nak belajar siang ketam. kau suruh je org kat pasar tu siang kan. hehehe. ikan pun aku suruh dia siang ok!
baiklah!
(mcm masak je)
uish nieh bakat terpendam nona nieh...chef cook! go bebeh!
~bEth~
ayu: kau belum sampai seru lagi tu. nanti2 kau akan masak juga..
beth: ye kalau malas suruh saja org pasar siang. balik tinggal masak saja.
pastu ketam ni takde tahi eh?
bila kau potong 2 taik dia mesti melelh..kau bersihkan lah
i dh msk byk kali x penah nye sedap
dh mcm give up msk asam pedas oke
so ape kt k.nona buat entry camne nk msk asam pedas--ni mmg sah2 pro ni ari2 pon msk!!!
haha aku pun penah terkena masak chili crab masin hawhaww.
patut kau buat entry cara2 siang ketam hahaha senang je.
dina: malula i nak ajar masak asam pedas.. hihiih..tgklah kalau i dah tak malu nanti i ajar ye.. ekekekek
mamie: thanks.. aku sememangnya mcm nak letak je cara 2 menyiang ketam di blog ini... tapi apakan daya diriku tidak rajin.
Aku pun siang ikan kerisi sendiri je. Baru la nampak gagah depan isteri haha!
Wey Syairah, Yen orang Johor ke? Aku rasa macam orang sabah. Bukan ke?
By the way, fridge ala2 kau punya tu pun impian aku gak. Aku tak kisah takde lcd tv apa semua, aku just nak fridge 600++ liter. Time panas duk je depan tu, takyah air-cond.