Monday, April 26, 2010

Ini udang goreng tempura ke cucur udang?

Hoh..

Semalam hubby i teringin benar nak makan udang goreng tempura masakan si isteri ni.. Siap beli tepung udang tempura lagik... Mak aihh.. Dup dap dup dap i nak masak.. Kalau tak jadik buek malu kaum jaa.. Dulu ada gak penah cubaan buat udang goreng tempura.. Tapi tue ha zaman baru2 kawen dulu.. And of coz tak jadi.. Lepas tueh langsung tak penah buat dah.. Buat kene gelak ja~

So dengan penuh jitu dimulakan dengan bismillah i pun duk la membaca berulang2 cara2 menggoreng kat belakang kotak tue.. Senang jaaa.. Lalu terhasil lah udang goreng tempura i!

.
..
...

.


.

.....
...



....


erkk...? nak tgk ke?
.
.
...




.



.

tak yah la...


.

.


.





.

ok2 kasi can tgk lah..




.


.

.
.
.

.
.


tada!!!


Kah kah kah.. Fail lagik!!!!! Satu dah rupa cucur udang takde kucai... Satu lagi dah macam cekodok udang kurang tepung.. yang lain2 dah macam anak udang dah aku nengok.. menyampah betul!

Geram sangat nengok keadaan udang2 yang menyedihkan ni.. Camana la restoran2 tu buat tepung dia gemuk2? ekk. Padahal udang dalam tu kecik jeee.. Haih.. Dalam hati ni adalah terasa nak buat lagi.. Maybe boleh tambah tepung jagung..

Hoh cukup2 la pasal udang tu. Buek sakit hati jew. Kalau dah jadi sok2 boleh post lagi.. Muah ha ha.. By the way hari ahad i masak ayam goreng (udang kes hari sabtu)... marvellous.. yang ni dah expert dah.. tehehehehe.. tak caya? tak caya?

elok je terletak i punya salutan2 rempah itu.. pheewwiiittt..


cukup2lah cita pasal makanan2 niee..

ahahhhhh!



I ada perfume baru yo~

Siap dapat voucher RM20 lagik.. Tapi kalau kaler pink mcm lagi best sket bau dia.. Yang tak best bdk sales tuu sedikit kedekut.. mintak free gift dia bagi sample perfume jaaa. Tettttt! Borrrringgg~ Masa beli kat robinson dapat lotion lagi.. Best!!!

sample2 minyak wangi yang kurang memberangsangkan.. kecuali dkny pink tu.. slurppppp!

oleh itu sekian sahaja episod cerita hujung minggu saya. nantikan episod yang akan datang okeh?
ta ta!

6 comments:

Anonymous said...

hahahhaha giller kelakar weh..kat kedai tuh dorang letak sodium bikarbonat sket. tu pasal la gomox je udang tempura dia. neway, try lagi lenkali. kne masuk time minyak da panas and goreng sikit2. susah lagi buat sotong goreng tepung dr udang wehh..sotong air banyak..okeh daaaa

~bEth~

nona said...

sodium bikarbonat? ooo iye ke.. confirm aa? kalau tak jadi siap!

Anonymous said...

jgn letak byk sgt. sikit jerrrr~

me said...
This comment has been removed by the author.
me said...

aku tak penah try, tapi aku penah tgk kat tv, martha stewart buat.

telur & tepung tu kena chilled dlm fridge, then bancuh dgn iced water. tapi whisk lembut2 je. hahah ko try tgk kat website martha stewart.

sotong goreng tepung penah la buat. nak rangup pakai baking soda sket. pastu lap sotong dgn tissue sampai kering dulu, baru celup dlm batter. then goreng jgn lelama nanti liat. hihi

nona said...

mamie pakar siutttt! kalah aku ngan beth.. muah ha ha ha

 
Images by Freepik